Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

F&A Home Brewery

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • fidoangel
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    Gęste z warki #61 stało dwa dni na balkonie i się doczekało.
    Wczoraj nachmieliłem:
    40 gram Marynki wraz z paczką kawy INKA i dwoma torebkami cukru waniliowego i kilkoma ziarnami kolendry.
    Uzyskałem 15-18 litrów 20blg a przed chwilą zadałem Bohemianami i stoi na balkonie.
    I tak sobie stało, raz w zimnym, prawie zamarzało, raz w gorącym, pewnie z 30°C też miewało i za cholerę nie chciało się ułożyć. Wanilia a właściwie wanilina jakoś nie pasowała do całości aż ostatnio, po kolejnym, dziesiątym wrocławskim, grudniowym wieczorku porterowym znów zdegustowałem i szok, idealny porterek

    Trzy i pół roku potrzebował aby się zbalansować a myślałem, że nigdy nic dobrego z tego nie będzie.
    Last edited by fidoangel; 29-11-2013, 20:51.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    A właśnie mi się zachciało piwa co cały czas na balkonie stoi i nic z tego bo keg na amen zmarznięty. Nie wiem czy nie rozwaliło kega bo się w wannie rozmraża, pierwsze polewanie gorącą wodą i po chwili na całym kegu warstwa lodu, twarda warstwa.
    Cztery fermentory z lagerującym piwem też na kamień zamarzły.
    Z czterech butelek piwa, które od kolegów dostałem, jedna pękła a reszta ok choć w środku każdej kawał lodu.

    I to ma być wiosna, ech...

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Dziś następne warzenie ale nie ma o czym pisać. Zwykłe Ale na Marynce.

    Myślę, że pora kończyć ten dzienniczek. Już w zasadzie nic ciekawego nie warzę. Może jak coś nowego wymyślę to opiszę.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #100 Śliwkowe

    Zasyp:
    4kg pilsa
    2 młynki kawowe karmela "Cara" z Castlemalting
    1 młynek ciemnego karmela Strzegom


    Zatarłem:
    54°C i od razu podjazd do 65°C
    65°C-15'
    72°C-60'

    Chmielenie:
    "First Wort Hopping" podwójna garść Marynki w szyszce na godzinę.
    Na pół godziny dodane 250g śliwek wędzonych

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Też mi się kołatało po głowie, że kilogram to pełny śrutownik.

    No i nie chciało się zatrzeć, po godzinie nie dało się uzyskać klarownego filtratu, zostawiłem jeszcze na pół godziny i dalej mętne leciało. Oczywiście nie mam wskaźnika jodowego a poza tym co by to dało

    Poszło do fermentacji jakie było. Zobaczymy...

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    [quot=fidoangel;1099140]
    3 Porkerty [/quote]
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika bielok Wyświetlenie odpowiedzi
    Cześć.
    Chyba nie, 3 kg słodu to 5 litrowa butelka PET, zasobnik nie jest taki duży.
    chodziło mi że w sumie
    Odważam po kilogramie i śrutuję, z czubkiem to kilogram. Zależy tez jaki słód, pszenicy wchodzi więcej

    Leave a comment:


  • zgoda
    replied
    Wchodzi w niego 1 litr, a to mniej niż 1 kg.

    Leave a comment:


  • bielok
    replied
    Cześć.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
    Jak oryginalny kielich zasypowy to około 3 kg
    Chyba nie, 3 kg słodu to 5 litrowa butelka PET, zasobnik nie jest taki duży.

    Leave a comment:


  • anteks
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
    Zasyp: wagę gdzieś posiałem
    3 Porkerty chyba pilsa ale ile lat miał to aż się boję myśleć bo był jeszcze
    Jak oryginalny kielich zasypowy to około 3 kg

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #99 "Dla gości"

    Zasyp: wagę gdzieś posiałem
    3 Porkerty chyba pilsa ale ile lat miał to aż się boję myśleć bo był jeszcze nieśrutowany
    1 kufel karmela "Cara" z Castlemalting, wczoraj ześrutowałem a na nalepce było "Data przydatności 03 2012"


    Zatarłem:
    10'/10' 65°C /60'

    Chmielenie:
    "First Wort Hopping" podwójna garść Marynki w szyszce na godzinę.

    Drożdże zakrążkujemy z poprzedniej warki.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #98 ESB????

    Zasyp:
    3,5 kg pilsa
    1młynek kawowy kawy ziarnistej zmielonej (bo nie miałem nic innego pod ręką do przyciemnienia brzeczki)

    Zatarłem:
    10'/10'/60'

    Chmielenie:
    "First Wort Hopping" 30g Pilgrim UK na godzinę.

    Całość zadana gęstwą Nottinghamów,

    Na zimno dodamy 20g Pilgrima.

    Pilgrim wygrał z chmielami z USA mimo gorszych aromatów bo jak ma być angielskie piwo to niech będzie angielskie

    I postaramy się aby "toffi" było na akceptowalnym dla większości (wiadomo wszystkim się nie dogodzi ) poziomie.

    Leave a comment:


  • leszcz007
    replied
    dzieci w świat pojechały to się nudzi :P

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #97 "Wędzone ciemne"

    Zasyp:
    2kg pils
    1kg wędzonego angielskiego z tamtego roku
    garść podwójna karmela ciemnego strzegomskiego

    Zatarłem:
    10'/10'/60'

    Chmielenie:
    "First Wort Hopping" 38g Marynki w szyszce na godzinę

    Całość wlana do Nottinghamów, które w fermentorze zostały z poprzedniej warki czyli z wczoraj, wygląda na to, że fermentacja burzliwa trwała dobę właśnie przelałem na cichą.

    Wareczki w kociołku lidlowskim na jednego corneliusa to po prostu taka zabawa na długie zimowe wieczory, tak przy piciu herbatki z miodem i czytaniu browarbizu i forum wędkarskiego. Czysto, szybko, bez wysiłku i na luziku

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    #96

    Zasyp:
    3kg pilsa
    6 młynków kawowych jakiegoś karmela belgijskiego

    Zatarłem:
    10'/10'/60'

    Chmielenie:
    "First Wort Hopping" 30g Galena na godzinę

    Całość zadana gęstwą Nottinghamów, która w fermentorze została z poprzedniej warki.

    Leave a comment:


  • fidoangel
    replied
    Trudno zgadnąć z czego ale przy chmieleniu lekkich piw na zimno.

    Leave a comment:

Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎