Jesień, czas na dolniaki, wklejam cały tekst roboczy aby pokazać jak to ewoluuje, jakie drobne szczegóły trzeba zapisywać aby można było jakieś sensowne wnioski wyciągać przy warzeniu piw jasnych, czystych, trudnych do uwarzenia. To akurat, według teorii, nie będzie idealne ale zobaczymy
Jesień 2015 # 1- 10 Brix(9,6 blg) (OG 1.040) -08 października [ sybilla 2014, jeśli 4%AA ( 6%AA świeży ) to IBU 16,2/19,8]
4kg pale ale ->52*C>prawie ciągły podjazd do 72 (ok. 20’)/ 72*C (40’)>mash out 80*C- >10’ na ułożenie złoża
Do wody(wrocławska) do wysładz(10l) 1łyżeczka kwasu>PH ok. Woda 75*C + 4(5) dzbanków bez kwaszenia (szewce). Wysładzanie do 2 blg a reszta uzupełniona wodą(wrocławska bez kwaszenia) do 11 brix (ostatnia woda miała o dziwo 4blg czyli można po prostu wysładzać do objętości).
Zatarło się na mętno a filtrat idealnie klarowny, po wlaniu do gotowania piana została jakby sztuczna była (trwała)
Gotowanie na 2 gary po zagotowaniu 40g Sybilli 2014 , jeśli miała 4%AA to dało 16,2/19,8 IBU dla 9,6 Blg co ciekawe Tinseth podniósł wyliczenie IBU z 12 blg =15,8 do 16,2 dla Blg =9,6. Rager nie przelicza wg Blg
27,5kg brzeczki.(65% wydajności) schłodzone chłodnicą do 20*C, zadane wieczorem 0,5l piwa z (…) i zostawione na noc na dworze.
Po 14h wstawiłem do cieplej kotłowni i zobaczymy jak długo jeszcze. 10.10 rano biała pianka, czyli lag 36 godzin, przeniosłem do ganku a 12 rano z powrotem do kotłowni bo termometr w ganku wskazywał 9*C
Wieczorem 12 10 =14*C =6,8 Brix , wystawiłem z powrotem do ganku
13 10 rano=13*C(jeden więcej niż temp zewn) i ok. 6,2 BRIX- zjadają ponad 0,5 blg/12h 14 10 rano=12*C =5,5 BRIX – burzliwa się kończy, piana opadła,->do kotłowni na DIACETYLOWĄ 15 10 wieczorem=15*C =5,5 Brix piwo ładnie sklarowane, poszło na dwór
16 10=5,5 Brix poszło do kega +1x3Bar+drugi dzień 1x3Bar a reszta na cichą, na drugi dzień wieko dobrze wydęte, jeszcze dobrze fermentuje!!!
UWAGI: wysładzałem do 11,5 Brix a po gotowaniu i chłodzeniu wynik 10 Brix!!!(1.040 OG)-dziwne
-do wysładzania trzeba 2 gary wody, a nie jeden.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
F&A Home Brewery
Collapse
X
-
A w naszym browarze praca wre, 9 warek do tej pory. Wiadomo, że sezon lagerowy to jedziemy z pilsami, same single hopy ok 40 IBU. Nie wszyscy kochają Ales jak ja więc dla każdego coś miłego
Ales też warzymy, jedno eksperymentalne pod roboczą nazwą Baldachimy już w trzech wersjach, jak będzie ideolo to może na Warsztatch będzie z beki
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziOdczyt z refraktometru poniżej 5 Brix, nie chce mi się liczyć ile to jest ale na bogato zatarło sie
Wczoraj poszły do butelek, jedno z 4g a drugie z 3g/cukru na butelkę. Które jest które to się zobaczy dopiero przy degustacji.
Leave a comment:
-
-
Jednym zamarza a Ty w grudniu po przerwie warzysz... nie zamarznie
Leave a comment:
-
-
Od kilku dni blg nie spada i ładnie się oba piwa klarują to dziś poszły na cichą, bez przelewania.
Odczyt z refraktometru poniżej 5 Brix, nie chce mi się liczyć ile to jest ale na bogato zatarło sie
Resztę działań zostawiam w rękach załogi dyvision England
Leave a comment:
-
-
Kolejny rok za nami, uwarzyliśmy ponad 30-ci warek, ani jednego lagera czy pilsa, wszystko Ales, kilka eksperymentalnych-jak zwykle, lecz nie udało sie opracować niczego na miarę "śliwkowego" czy "świerkowego". Eksperymenty raczej nieudane ale nie zamierzam rezygnować, do poprawki.
Otworzono też filię zamorską F&A Home Brewery dyvision England i przeszkolono obsługę
A z okazji Świąt Bożego Narodzenia składam, wszystkim odwiedzającym ten wątek, odpoczynku od zgiełku dnia codziennego a w Nowym Roku wszelkiej pomyślności tej piwowarskiej i piwnej oczywiście też
Fido&Angel
Leave a comment:
-
-
Errata:Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzipodbicie wrzątkiem do 67°C
Leave a comment:
-
-
Angol Jankes dwa bratanki
Kolejne testowe:
Bruntal pils 4kg
72 °C>65°C -10'
podbicie wrzątkiem do 77°C
Na bryta 1,4h
Nachmielimy Centennial US 2013 30gFWH, 20g na smak, 20g na wirllpol.
A co do wody to mamy do dyspozycji wodę miękką, z wodociągów, żadna tam Burtonówka Mg-3,27, Na 21,5, Cl 0,37, Wapń pewnie jak to w takiej wodzie 100-200 i PH 7,7. Nie modyfikujemy wody, zobaczymy jak wyjdzie.
Poprzednie w ciepłym stoi ok 19°C, jak się wyrobi do jutra rano to pobierzemy gęstwę a jak nie to zakrążkujemy
Leave a comment:
-
-
England'ckie
No i nasz browar różnymi dziwnymi drogami losu został polskim agentem na Wyspach.
Warzymy kilka kilometrów od sławnego Burton, parametrów wody nie znamy, w zapachu jakaś taka "rybia"
Warka testowa, poznawcza:
Bruntal pils 4kg
72 °C>64°C -10'
podbicie wrzątkiem do 76°C
Na bryta 1,5h
Nachmielimy perle 2013 20gFWH, 20g na smak, 20g na wirllpol.
Pojedzie na Nottinghamach.
Leave a comment:
-
-
Eeee, no wiadomo było, że ze "Świerkowym"
Jak ma być Świerkowe to będzie ale i za witem niektórzy "głosowali"
To się zupełnie nie wyklucza.
Leave a comment:
-
-
W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
Tak se słucham tego ostatnio i może jakieś "pankiregeparty" pod brzozami, jak już lato będzie, by zrobić
Jakie piwo z tą muzyką się wam kojarzy, jakie by uwarzyć?
Leave a comment:
-
-
-
no to nie fajnie, ale Ci się zaraza przyplątała. Pozostaje tylko NaOH + ClO2 i warzyć dalej
Leave a comment:
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziNie wiem czy coś z tego będzie bo drożdże ostatnio zakupione jakieś dziwne są. Nottinghamy a piwo wędzone po tygodniu fermentacji nie zamierza sie klarować. Następne warki podobnie, mimo że fermentacja ruszała po kilku godzinach, mętne całkiem.
Nie chciałbym pięciu fermentorów do Szczecina wysyłać...
Pojęcia nie mam skąd to zakażenie, od pierwszego fermentora z gęstwą poszło.
Wiele lat nie miałem nic takiego.
Leave a comment:
-
Leave a comment: