[zrób to sam] kadź filtracyjna

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • piotr99
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2005.04
    • 51

    #16
    mysle ze taka filtrownice z przyczepionym wezem najlepiej jest wlozyc od razu do garnka zaciernego, zaczekac az mloto opadnie i zaciagnac plyn przez waz. podoba mi sie ten pomysl, 2 wiadra do mycia mniej. drugi koniec filtrownicy zatkalbym miedzianym korkiem tak zeby po wyjeciu go moznabylo puscic wode przez rure i ja dokladnie umyc

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10860

      #17
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotr99
      mysle ze taka filtrownice z przyczepionym wezem najlepiej jest wlozyc od razu do garnka zaciernego, zaczekac az mloto opadnie i zaciagnac plyn przez waz. podoba mi sie ten pomysl, 2 wiadra do mycia mniej. drugi koniec filtrownicy zatkalbym miedzianym korkiem tak zeby po wyjeciu go moznabylo puscic wode przez rure i ja dokladnie umyc
      piotr pisac po polski bo anteks nie umie czytac
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • piotr99
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2005.04
        • 51

        #18
        To byl skrotowy opis
        Mysle ze to wyglada tak:
        po zacieraniu wkladasz do gara ponacinana miedziana spirale. spirala lezy na dnie, pionowo do gory wychodzi koniec miedzianej rury (nieponacinany) na ktory zalozony jest waz gumowy. waz wychodzi gora przez garnek i siega do fermentora.
        czekasz az mloto opadnie na dno. po tym czasie zaciagsz brzeczke az zacznie splywac do fermentora (o ile da sie zaciagnac bo mloto zatyka naciecia w rurze)
        jak sie da zaciagnac to powinno juz samo powoli plynac
        ewentualnie zaciagasz zanim jeszcze mloto opadnie i zablokuje naciecia zeby napelnic waz a potem zatykasz go klipsem jak na zdjeciu.

        takie rozwiazanie powinno miec zalete, polegajaca na wyeliminowaniu martwej przestrzeni pomiedzy wiadrem z dziurami a wiadrem do ktorego kapie filtrat. zawsze mnie denerwowalo ze z dziurek juz kapie klarowna brzeczka ale jeszcze sie miesza z metami we wiadrze.

        a druga zaleta jest taka ze masz do umycia kawalek rurki a nie 2 wiadra

        Comment

        • krzyspx
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2005.04
          • 62

          #19
          teoria ładna - ja pytam czy ktoś to próbował i wie że działa. Bo ja widzę parę problemów
          1. Jak zaciągnąć skutecznie gorącą brzeczkę i czym. /no bo chyba nie ustami/
          2. jak zrobić ciągły wypływ - szybkość filtracji może być mniesza od prędkości spustu i słup brzeczki w rurce ulegnie przerwaniu
          3. Jak ładnie wygiąć ponacinaną rurkę- mnie się pogieła i poszła won

          Comment

          • Krzysiu
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.02
            • 14936

            #20
            Ogólnie rzecz biorąc jest to system skuteczny, tylko kłopotliwy i po okresie euforii w latach sześćdziesiątych przestano go stosować. Ale jak ktoś chce, to żaden problem.

            Comment

            • mark33
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2005.04
              • 3283

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzyspx
              teoria ładna - ja pytam czy ktoś to próbował i wie że działa. Bo ja widzę parę problemów
              1. Jak zaciągnąć skutecznie gorącą brzeczkę i czym. /no bo chyba nie ustami/
              2. jak zrobić ciągły wypływ - szybkość filtracji może być mniesza od prędkości spustu i słup brzeczki w rurce ulegnie przerwaniu
              3. Jak ładnie wygiąć ponacinaną rurkę- mnie się pogieła i poszła won
              Ja stosuje z powodzeniem filtrownicę z rurki miedzanej.
              Odpowiedzi na zadane pytania:
              Potrzebny wąż sllikonowy miękki inaczej spinki do papieru nie będą dzałać

              Ad1 . Nie zaciągam z filtrownicy, tylko zalewam od góry przez lejek zamykając rurkę klisem nad samą powierzchnią zacieru. Następnie kieruje wąż w dół ( zamknięty z obu stron) .Gdy mam to ustawione puszczam zacisk górny, następnie lekko otwieram dolny i leci .
              Pierwszy litr czy dwa warcany jest do kadzi zaciernej ponieważ jast mało klarowny.
              Dotychczasowe czasy filtracji około 1,5 godziny łącznie z wypłukaniem złorza.

              Ad2 Nie należy sie śpieszyć. Wypływ jest zawsze ciągły, jeżeli sie nie otworzy spływu na maxa , jeżeli się to zdarzy powietrze pójdzie wężem do góry i spływ grawitacyjny przestanie dzałać. W taki wypadku należy ponownie zalać układ ( Ad1)

              Ad3 Zrobienie rurki jest proste najpierw wyginamy do zadanego kształtu, później nacinamy piłką do metalu ( ja nacinałem ręcznie od połowy rurki)
              Podczas nacinania można lekko unieść odcinek spirali dla uniknięcia zarysowań w innych miejscach, nacięcia dobrze się robi na kawałku drwena 10x5x 100cm przykręconego do stołu sciskami stolarskimi , wystający z blatu stołu klocek o długosci 20cm idealnie pomaga w podparciu miejsca cięcia. Wykonanie filtrownicy zajęło mi około 2,5 godziny.

              Powodzenia i na zrowie
              Attached Files
              Ostatnia zmiana dokonana przez mark33; 2005-06-19, 08:57.

              Comment

              • krzyspx
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2005.04
                • 62

                #22
                dzięki - i za to lubię to forum a ściślej osoby w nim piszące

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10860

                  #23
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika piotr99
                  ... lezy na dnie, pionowo do gory....
                  a są też pionowe w bok
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 24324

                    #24
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
                    a są też pionowe w bok
                    Anteksie drogi jeśli nie masz nic do dodania na temat to nie zamieszczaj takich niewiele wnoszących uwag.
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • piotr99
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2005.04
                      • 51

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzyspx
                      dzięki - i za to lubię to forum a ściślej osoby w nim piszące
                      Przylaczam sie do podziekowan - rzeczowy opis, nie mam watpliwosci jak samemu zrobic teraz filtrownice i co z nia dalej robic.

                      Comment

                      • michalb
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2004.12
                        • 65

                        #26
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
                        Ad1 . Nie zaciągam z filtrownicy, tylko zalewam od góry przez lejek zamykając rurkę klisem nad samą powierzchnią zacieru. Następnie kieruje wąż w dół ( zamknięty z obu stron) .Gdy mam to ustawione puszczam zacisk górny, następnie lekko otwieram dolny i leci .
                        Pierwszy litr czy dwa warcany jest do kadzi zaciernej ponieważ jast mało klarowny.
                        Dotychczasowe czasy filtracji około 1,5 godziny łącznie z wypłukaniem złorza.
                        Czy używasz do tego wężyka z jakiegoś specjalnego tworzywa odpornego na wysoką temp? Ja widziałem w Castoramie wężyki podobne do tych z BA ale temp. pracy była do 65 st. C, w przypadku filtrowania zacieru to trochę mało.

                        Comment

                        • Shlangbaum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2005.03
                          • 5828

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michalb
                          Czy używasz do tego wężyka z jakiegoś specjalnego tworzywa odpornego na wysoką temp? Ja widziałem w Castoramie wężyki podobne do tych z BA ale temp. pracy była do 65 st. C, w przypadku filtrowania zacieru to trochę mało.
                          Mi mówił, że uzywa zwykłego silikonowego.

                          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                          Comment

                          • mark33
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2005.04
                            • 3283

                            #28
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                            Mi mówił, że uzywa zwykłego silikonowego.
                            Wężyk silikonowy kupiłem w sklepie dla chemików w Bielsku można go gotować do woli i ma atest do kontaktu z żywnościa, niestety kosztuje o ile pamiętam 14 zł za metr.
                            Porównując go z rurką od Browamatora róznica jest kolosalna:
                            Silikon - prawdziwy wąż labolatoryjny wysokotemperatyrowy
                            Rurka z Browamatora- wężyk do paliwa tyle że grubszy (uzywam do rozlewu butelkowego
                            wraz z nalewką z zaworkiem dotykowym dennym i tu sie sprawdza na medal )
                            Czasami warto sie rozejżeć po mieście i zakupić cos ekstra.

                            Przy okazji sprawa menzutki do pomiarów: plastykowa z BA wygląda na zabawkę dla dzieci,
                            kosztuje bodaj 9 zł za 14 mozna mieć profesjonalną z podziałką na 100 ml skalowaną przy 20 st C i taka mi sie podoba.

                            Comment

                            Related Topics

                            Collapse

                            • dadek
                              Zator, Stanisława Staszica 33, Browar Brokreacja
                              dadek
                              Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
                              2024-11-19, 04:20
                            • dadek
                              Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                              dadek
                              Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                              2023-12-05, 00:56
                            • dadek
                              Niemcy, München, Schillerstraße 23, Schiller Bräu
                              dadek
                              Targi Drinktec w Monachium to wielka impreza na której nie brakuje piwa, jednak tradycją jest że każdego dnia po zamknięciu hal wystawowych odwiedzamy jakiś miejscowy browar.
                              Na pierwszy ogień 15.09.2025 trafiliśmy do Schiller Bräu znajdującego się w ścisłym centrum niedaleko Hauptbahnhof....
                              2025-12-05, 00:45
                            • dadek
                              Miłosław, Wrzesińska 24, Browar Fortuna
                              dadek
                              Wiele lat temu w Browarze Fortuna był podobno Zlot browar.biz, jednak na pewno w nim nie uczestniczyłem, więc nie było okazji do zwiedzenia tak zasłużonego browaru. Inna sprawa, że 15-20 lat temu był to jednak dużo mniejszy browar. Gdy 7 lat temu głównym piwowarem został Marcin Ostajewski...
                              2025-12-02, 01:12
                            • dadek
                              Niemcy, Lübeck, Alfstraße 36, Brauberger
                              dadek
                              Browarek restauracyjny w najstarszej historycznej części Lubeki jaką jest wyspa Innenstadt. Płynąca przez miasto rzeka Trave dzieli się tu na aż 3 nurty, przez co na starówkę z każdej strony można się dostać tylko mostami. Od dworca kolejowego jest 1 km, więc dojście zajmie 15 minut....
                              2025-09-27, 03:28
                            • Loading...
                            • Koniec listy.
                            Przetwarzanie...