Rudzki Browar Domowy "PIERON" 2007

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    Warka CI- IPA 15°Blg (17-XI-2008r.)

    Rozlałem z 1,5l rezerwy do 49 butelek 0,5l.
    Spadło na 3,2°Blg 7% Alk.
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • mwa
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      • 2003.01
      • 5071

      Warka CVII- Hazok 11,9ºBlg (05-XII-2008r.)

      Składniki:
      - pilzneński 5,5 kg;
      - chmiel Lubelski granulat 95 g;
      - drożdze suche S-23;
      - mech irlandzki 5g.

      Zacieranie:
      - 18l wody do 55°C i słód i 10' w 52°C
      - podgrzanie na 63°C i 40'
      - podgrzanie na 72°C i 30'
      - podgrzanie do 76°C i filtracja.

      Filtrowanie:
      Po 10' przerwy.

      Wysładzanie:
      - po 4l reszta

      Chmielenie:
      - 0' - całość;
      - 45'- mech;
      - 60' chłodzenie.

      Wydajność 63%.

      Drożdze zadam jutro.
      Pozdrawiam Cię !!!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        Warka CVII- Hazok 11,9ºBlg (05-XII-2008r.)

        Drożdze rozsypałem. Temp. 16ºC.
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • mwa
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2003.01
          • 5071

          Warka CVI- Św. Patryk (schwarzbier) 12,9ºBlg (05-XII-2008r.)

          Drożdze rozsypałem. Temp. 12ºC.
          Pozdrawiam Cię !!!!

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            Warka CIV- Chmielowe 12,9°Blg (1-XII-2008r.)

            Dziś zlane na cichą. Zeszło na 4°Blg.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • mwa
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2003.01
              • 5071

              Warka CV- Pils 11,7°Blg (8-XII-2008r.)

              Oczywiście Warka CVIII- Pils 11,7°Blg (8-XII-2008r.)

              Składniki:
              - pilzeński 4,7 kg;
              - carapils 0,5 kg;
              - trochę zakwaszającego 60 g;
              - chmiel Marynka szyszki 70 g;
              - mech irlandzki 5g;
              - drożdże gęstwa Budvar Lager

              Zacieranie:
              - 20l wody słód do 53°C
              - 52°C i 10'
              - 62°C i 20'
              - 72°C i 25'
              - podgrzanie do 76°C filtracja.

              Filtrowanie:
              Po 10' przerwy.

              Wysładzanie:
              -po 4l

              Chmielenie:
              - 0' - 40g;
              - 45' - 15g;
              - 50' - mech irlandzki
              - 50' - 15g;
              - 60' - chłodzenie.

              Drożdze zadam jutro.
              Last edited by mwa; 2008-12-08, 12:52. Powód: inny nr warki
              Pozdrawiam Cię !!!!

              Comment

              • mwa
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2003.01
                • 5071

                Warka CVIII- Pils 11,7°Blg (8-XII-2008r.)

                Gęstwę wlałem do 12°C.
                Pozdrawiam Cię !!!!

                Comment

                • mwa
                  Pułkownik Chmielowy Ekspert
                  • 2003.01
                  • 5071

                  Warka CII- Party 12,5°Blg (20-XI-2008r.)

                  Dziś rozlane do 4 beczek 5l oraz 10 butelek 0,5l z dodatkiem 1,4l rezerwy.
                  Zeszło na 3,5°Blg. Będzie miało 5,4% alk.
                  Pozdrawiam Cię !!!!

                  Comment

                  • mwa
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2003.01
                    • 5071

                    Warka CIII- Flaps (porter angielski) 12,5ºBlg (28-XI-2008r.)

                    Rozlałem do 48 półlitrowych butelek z dodatkiem 1,5l rezerwy.
                    Zeszło na 4,6ºBlg i będzie miało 4,9% Alk.
                    Pozdrawiam Cię !!!!

                    Comment

                    • mwa
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2003.01
                      • 5071

                      Warka CV- Pils 12,9°Blg (3-XII-2008r.)

                      Dziś zlane na cichą.
                      Zeszło na 4°Blg.
                      Pozdrawiam Cię !!!!

                      Comment

                      • mwa
                        Pułkownik Chmielowy Ekspert
                        • 2003.01
                        • 5071

                        Oczywiście Warka CIX- Pils 12,1°Blg (15-XII-2008r.)

                        Kolejny pils:


                        Składniki:
                        - pilzeński 4,7 kg;
                        - carapils 0,5 kg;
                        - trochę zakwaszającego 60 g;
                        - chmiel Marynka szyszki 100 g;
                        - drożdże gęstwa Budvar Lager

                        Zacieranie:
                        - 18l wody słód do 53°C
                        - 52°C i 10'
                        - 62°C i 20'
                        - 72°C i 25'
                        - podgrzanie do 76°C filtracja.

                        Filtrowanie:
                        Po 10' przerwy.

                        Wysładzanie:
                        -po 4l

                        Chmielenie:
                        - 0' - 60g;
                        - 45' - 20g;
                        - 55' - 20g;
                        - 60' - chłodzenie.

                        Drożdze zadam jutro.
                        Pozdrawiam Cię !!!!

                        Comment

                        • mwa
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2003.01
                          • 5071

                          Piwa coś powoli fermentują. 8°C i fermentacja pomału trwa. Ale efekty za to wyśmienite. Już nie mogę się doczekać rozlewu po Adwencie.
                          Pozdrawiam Cię !!!!

                          Comment

                          • mwa
                            Pułkownik Chmielowy Ekspert
                            • 2003.01
                            • 5071

                            Warka CV- Pils 11,7°Blg (8-XII-2008r.)

                            Dziś przelałem na cichą. Zeszło na 3,6°Blg.
                            Już bardzo klarowne, widać było dno a w smaku wyśmienite, choć tylko te parę kropel wylizałem z refraktometra.
                            Pozdrawiam Cię !!!!

                            Comment

                            • Krzych15
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2002.10
                              • 596

                              Kiedy ja się na nie załapię. :-)
                              krzych
                              Dzień bez piwa to stracony dzień.

                              Comment

                              • mwa
                                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                                • 2003.01
                                • 5071

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzych15
                                Kiedy ja się na nie załapię. :-)
                                Musisz się yno pofatygować.
                                Pozdrawiam Cię !!!!

                                Comment

                                Przetwarzanie...