Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Garażowe warzenie Admiro

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • admiro
    Senior
    • 05-2005
    • 248

    #31
    Warka No 10

    Warka No 10
    Stout Owsiany, zabutelkowany z glukozą. Odfermentowało do 4,5 Blg.

    Uff plan na planowaną imprezę wykonany

    Teraz tylko dwie warki Dubbel i Kalejskie, po czym koniec sezonu i oczekiwanie na temperatury dla dolniaków.
    Moje piwo jest bezcenne.

    Schizma miodowa.

    Comment

    • admiro
      Senior
      • 05-2005
      • 248

      #32
      Butelkowanie

      Dezynfekcja butelek piro, czekam parę minut i płuczę wodą na sterylizatorze, jakoś ten zabójczy zapach piro bez płukania mnie nie przekonuje.

      Kapslowanie oczywiście Gretą, kapsle przemywam też piro.
      Attached Files
      Moje piwo jest bezcenne.

      Schizma miodowa.

      Comment

      • admiro
        Senior
        • 05-2005
        • 248

        #33


        Przemyślenia degustacyjne

        Mam halo, żeby spróbować piwo na każdym etapie dojrzewania i powiem wam, że Stout (Warka No 10), nie ma prawa być jeszcze nagazowany, ledwo lekkie psst ale cholera wyszła niemożliwie mocna następnym razem ten zasyp na 25 litrów

        Grodzisz (7), tak hmmm, na początku wędzonka dobijała, teraz (choć oczywiście niedoleżakował) dobre, smaczne (jednak warto trzymać się stylu a nie zawyżać Blg jak u mnie).

        Ale (1*,2*,5,8), tego nie da się zepsuć - dobre. (Trzecie Ale - więcej Carared, żadnego efektu teraz już wiem co zrobić pod kolorek )

        Weizen (3) - bajka! a z czasem jeszcze zyskuje

        Porter Ang. (6) - ja nie przepadam, ale żona i siostra owszem

        Koelsch (9) - spróbowałem na razie tylko nadwyżkę, za młode, w smaku podobne zupełnie do niczego

        Pils (4) - spróbowany przypadkiem, za krótko leżakuje, w dalszym ciągu goryczka osstra, choć już do wypicia

        Ogólnie - zdecydowanie przewyższyło oczekiwania.

        Nawarzyłeś piwa, to je teraz wypij
        Moje piwo jest bezcenne.

        Schizma miodowa.

        Comment

        • admiro
          Senior
          • 05-2005
          • 248

          #34
          Warka No 11

          Warka No 11

          Kalejskie czerwone

          Qbrew
          Receptura Kalejskie czerwone Styl American Amber Ale
          Piwowar Admiro Warka 20.00 L

          Charakterystyka receptury
          Gęstość z receptury 1.051 OG Przewidywane FG 1.013 FG
          Goryczka z receptury 35 IBU Alkohol objętościowo 4.9%
          Barwa z receptury 16° SRM Alkohol wagowo 3.9%

          Składniki
          Ilość Słód Typ Forma
          0.20 kg Karmelowy ciemny strzegom Grain Mashed
          0.20 kg Karmelowy jasny Litovel Grain Mashed
          3.90 kg Pilzeński Litovel Grain Mashed

          Ilość Chmiel Typ Czas
          15.00 g Perle (aromatyczny) Pellet 15minut
          15.00 g Perle (aromatyczny) Pellet 45minut
          20.00 g Sybilla (aromatyczno goryczkowy) Pellet 45minut

          Ilość Dodatek Notatki
          1.00 unit US-05 Yeast Gęstwa z 22.06 z lodówki, zapach OKi

          Notaki do receptury
          OG-FG............ Blg
          1.100...............23.7
          1.090...............21.5
          1.080...............19.4
          1.070...............17.0
          1.060...............14.7
          1.050...............12.5
          1.040...............10.0
          1.030.................7.5
          1.020.................5.0
          1.010.................2.5
          SRM = EBC * 0,508

          Notatki do warzenia
          64 st. przerwa maltozowa - 40 min
          72 st. przerwa cukrująca - 20 min

          Wyszły 23 litry 12 Blg, kolor wyszedł dużo ciemniejszy niż oczekiwania
          Moje piwo jest bezcenne.

          Schizma miodowa.

          Comment

          • Marusia
            Senior
            • 02-2001
            • 20211

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika admiro Wyświetlenie odpowiedzi

            Wyszły 23 litry 12 Blg, kolor wyszedł dużo ciemniejszy niż oczekiwania
            W recepturze pewnie nie było podane EBC słodów karmelowych, stąd różnica

            Wielokrotnie sprawdzony przeze mnie zasyp na 20 l piwa o kolorze czerwonym (jeśli o to chodzi) jest taki:
            • 1,8 kg słód pilzneński 2,5-4 EBC
            • 2,25kg słód monachijski 10-27 EBC
            • 0,15 kg słód karmelowy jasny Strzegom 80-150 EBC
            • 0,10 kg słód karmelowy ciemny Strzegom 540-850
            • 0,05 kg słód barwiący Strzegom 1600 EBC
            www.warsztatpiwowarski.pl
            www.festiwaldobregopiwa.pl

            www.wrowar.com.pl



            Comment

            • admiro
              Senior
              • 05-2005
              • 248

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
              W recepturze pewnie nie było podane EBC słodów karmelowych, stąd różnica
              Piwo w/g Qbrewa zmieściło się w granicach stylu, mimo, że piwo to taki trochę bezklasowiec, wyliczone bardziej na przetestowanie koloru słodów karmelowych, chmieli niestandardowych i miesięcznej gęstwy do suchych oraz dla celów szkoleniowych i ogólnie eksperymentowania

              Słody z wartościami EBC przeliczonymi na SRM dodawałem do Qbrewa sam.

              Do wszystkiego się dojdzie metodą prób i błędów

              PS. Piwko warzone wraz z kumplem którego już piwowarstwem zaraziłem, wyrobiliśmy się w 5,5 godziny - rekord na razie
              Moje piwo jest bezcenne.

              Schizma miodowa.

              Comment

              • admiro
                Senior
                • 05-2005
                • 248

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedzi
                Koleżanka udzieliła odpowiedzi komercyjnej a tu niekomercyjny przepis. Pod nim jeszcze coś na dokładkę

                Kalejskie czerwone


                Dzięki, piwo wyszło ciemno czerwone, wpadające w brunatne (ale też jeszcze się porządnie nie sklarowało), następnym podejściem będzie lekko mniej słodów karmelowych (spróbuję zmniejszyć o 1/3).

                No i oczywiście normalne drożdże, bo ta miesięczna gęstwa z suchych użyta rezerwowo (zamówiłem przypadkowo wszystko oprócz drożdży ) daje takie sobie posmaki, ale piwko będzie jak najbardziej do wypicia
                Moje piwo jest bezcenne.

                Schizma miodowa.

                Comment

                • admiro
                  Senior
                  • 05-2005
                  • 248

                  #38
                  Warka No 12 Weizenbock

                  Rozpoczęcie sezonu

                  Admiro arkusz:

                  STYL Weizenbock

                  DATA WARZENIA 10.10.2009

                  BRZECZKA NASTAWNA 25 L

                  ZAWARTOŚĆ EKSTRAKTU (PROGNOZA) 16,5 BLG

                  SUROWCE
                  Słody 6,1 KG
                  Pilzneński 2,2 KG
                  Monachijski 0,5 KG
                  Karmelowy jasny 0,2 KG
                  Karmelowy ciemny 0,2 KG
                  Pszeniczny 2,8 KG
                  Karapils 0,2 KG
                  Słód 7 0 KG
                  Słód 8 0 KG
                  Słód 9 0 KG
                  Słód 10 0 KG
                  Surowce niesłodowe
                  Surowiec 1
                  Surowiec 2
                  Surowiec 3
                  Surowiec 4
                  Surowiec 5
                  Chmiele
                  Marynka (granulat) 25 G
                  Chmiel 2 0 G
                  Chmiel 3 0 G
                  Chmiel 4 0 G
                  Drożdże
                  Drożdże Wb-06
                  Dodatki
                  Dodatek 1
                  Dodatek 2
                  Dodatek 3

                  ZACIERANIE
                  Przerwa zakwaszająca 30-32*C 0 MIN
                  Przerwa ferulikowa 44*C 15 MIN
                  Przerwa białkowa 50-52*C 10 MIN
                  Przerwa maltozowa 62-65*C 30 MIN
                  Przerwa dekstynująca 72*C 30 MIN
                  Mash-out 78*C TAK
                  Opis dekokcji BRAK

                  CZAS GOTOWANIA 70 MIN

                  CHMIELENIE
                  Marynka (granulat) 1/1 70 MIN
                  Chmiel 2 0 MIN
                  Chmiel 3 0 MIN
                  Chmiel 4 0 MIN
                  Chmiel 5 0 MIN
                  Chmiel 6 0 MIN

                  FAKTYCZNY EKSTRAKT 15,72 Blg
                  FAKTYCZNA ILOŚĆ BRZECZKI 25,5 L

                  WYDAJNOŚĆ 69,94 %

                  8 godzin wrr modyfikacja nowej kuchenki będzie konieczna
                  Moje piwo jest bezcenne.

                  Schizma miodowa.

                  Comment

                  • admiro
                    Senior
                    • 05-2005
                    • 248

                    #39
                    Warka No 13 Marcowe

                    No i pora na Warkę No 13, nie była pechowa - ale za to przewrotna, zrobiłem marcowe w październiku i wypiję w marcu

                    Marcowe

                    DATA WARZENIA 11.10.2009

                    BRZECZKA NASTAWNA 25 L

                    ZAWARTOŚĆ EKSTRAKTU (PROGNOZA) 14 BLG

                    SUROWCE
                    Słody 5,56 KG
                    Pilzneński 4,00 KG
                    Monachijski 1,50 KG
                    Carared 0,04 KG
                    Barwiący 0,02 KG

                    Chmiele
                    Marynka (granulat) 30 G
                    Lubelski (granulat) 5 G

                    Drożdże S-23 1/2 saszetki (pierwszy raz dzielę, mam nadzieję, że ruszy)

                    ZACIERANIE
                    Przerwa maltozowa 62-65*C 30 MIN
                    Przerwa dekstrynująca 72*C 30 MIN
                    Mash-out 78*C TAK

                    CZAS GOTOWANIA 70 MIN

                    CHMIELENIE
                    Marynka (granulat) 7/8 70 MIN
                    Marynka (granulat) 1/8 10 MIN
                    Lubelski (granulat) 1/1 10 MIN

                    FAKTYCZNY EKSTRAKT 14 Blg
                    FAKTYCZNA ILOŚĆ BRZECZKI 25 L

                    WYDAJNOŚĆ 66,53 %
                    Last edited by admiro; 11-10-2009, 21:22.
                    Moje piwo jest bezcenne.

                    Schizma miodowa.

                    Comment

                    • admiro
                      Senior
                      • 05-2005
                      • 248

                      #40
                      Warka No 14 Pale Ale

                      NAZWA SAPA

                      STYL Pale Ale

                      DATA WARZENIA 17.10.2009

                      BRZECZKA NASTAWNA 25 L

                      ZAWARTOŚĆ EKSTRAKTU (PROGNOZA) 12 BLG

                      SUROWCE
                      Słody 5 KG
                      Pale Ale Weyermann 4,75 KG
                      Carared 0,25 KG
                      Surowce niesłodowe
                      Jęczmień niesłodowany 0,1 KG
                      Chmiele
                      Sybilla (granulat) 45 G
                      Perle (granulat) 33 G
                      Drożdże
                      Drożdże US-05 (2/3 saszetki)

                      ZACIERANIE

                      Przerwa kompromisowa 67,5*C 90 MIN
                      Mash-out 78*C k.....

                      CZAS GOTOWANIA 70 MIN

                      CHMIELENIE
                      Sybilla (granulat) 70 MIN
                      Perle (granulat) ½ 70 MIN
                      Perle (granulat) ½ 10 MIN

                      FAKTYCZNY EKSTRAKT 12,3 Blg
                      FAKTYCZNA ILOŚĆ BRZECZKI 24 L

                      WYDAJNOŚĆ 61,97%



                      Zapomiałem o mash-out na koniec zacierania , przy wysładzaniu zastanawiałem się dlaczego tak tragicznie wolno idzie ale zorientowałem się już na sam koniec warzenia.

                      Wydajność coś słaba, liczę do faktycznej brzeczki nastawne ale już po oddzieleniu chmielu.
                      Moje piwo jest bezcenne.

                      Schizma miodowa.

                      Comment

                      • admiro
                        Senior
                        • 05-2005
                        • 248

                        #41
                        Rozlew

                        Warki no 12 i 14 zostały dzisiaj zabutelkowane z glukozą:

                        Weizenbock

                        Fermentacja burzliwa 10 dni w 15°C
                        Fermentacja cicha 18 dni w 15°C
                        FG 3,5 Blg
                        Glukoza: 155 g

                        SA Pale Ale

                        Fermentacja burzliwa 8 dni w 15°C
                        Fermentacja cicha 13 dni w 15°C
                        FG 2,5 Blg
                        Glukoza: 109 g

                        Glukozę dodawałem po rozpuszczeniu we wrzątku do zdezynfekowanego fermentatora, następnie przelewałem do niego warkę z cichej i rozlew dod butelek.
                        Moje piwo jest bezcenne.

                        Schizma miodowa.

                        Comment

                        • keto
                          Senior
                          • 07-2009
                          • 388

                          #42
                          Admiro próbowałeś ponownie koelscha?
                          Pozdrawiam
                          Artur

                          Comment

                          • admiro
                            Senior
                            • 05-2005
                            • 248

                            #43
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika keto Wyświetlenie odpowiedzi
                            Admiro próbowałeś ponownie koelscha?
                            Już nawet nie pamiętam kiedy się skończył Wystarczyło, że trochę leżakował i stał się dużo smaczniejszy (choć sam styl dla mnie za słodki)
                            Moje piwo jest bezcenne.

                            Schizma miodowa.

                            Comment

                            • admiro
                              Senior
                              • 05-2005
                              • 248

                              #44
                              Sweet Stout

                              Nazwa: Stout Słodka Porażka (Milk Stout)

                              Styl: Sweet Stout

                              Wielkość warki: 27,00 L
                              OG: 13,82 Plato
                              Kolor: 62,3 EBC
                              IBU: 27,1 IBU

                              Składniki
                              4,50 kg Pale Ale (5,9 EBC)
                              0,40 kg Caraaroma (350,0 EBC)
                              0,20 kg Biscuit Malt (50,0 EBC)
                              0,19 kg Carafa III (1400,0 EBC)
                              0,06 kg Barwiący Strzegom (1400,0 EBC)

                              30,00 gm Marynka [7,60 %] (60 min)
                              10,00 gm Lublin [5,00 %] (15 min)

                              0,75 kg Laktoza (0,0 EBC)

                              SafAle English Ale (DCL Yeast #S-04)

                              Zacieranie
                              120 min Kompromisowa 68,0 C

                              Porażki: kuchenka znowu dostała przebicia, mieszadło się zepsuło, znowu zapomniałem o mash-out, dopiero przy gotowaniu doczytałem, że gęstość liczymy razem z laktozą i musiałem dodać 4l wody. W związku z powyższym na 100% wyjdzie pyszne piwo, i oczywiście wystawię w Żywcu, a co!

                              Robię RIMSa z automatyką, to postanowione.
                              Moje piwo jest bezcenne.

                              Schizma miodowa.

                              Comment

                              • admiro
                                Senior
                                • 05-2005
                                • 248

                                #45
                                Porter Bałtycki

                                Nazwa: Porter Bałtycki

                                Styl: Porter Bałtycki

                                Wielkość warki: 20,00 L
                                OG: 19,70 Plato
                                Kolor: 50,0 EBC
                                IBU: 30,7 IBU

                                Składniki
                                4,00 kg Wiedeński
                                2,90 kg Monachijski
                                0,40 kg Karmelowy Jasny Strzegom
                                0,10 kg Carafa Special III
                                0,03 kg Karmelowy ciemny Strzegom

                                30,00 gm Marynka (60 min)
                                10,00 gm Lublin (10 min)


                                Bavarian Lager (Wyeast Labs #2206) Starter*

                                Zacieranie
                                15 min Białkowa (Reszty) 56,0 C
                                20 min Maltozowa 64,0 C
                                60 min Dekstrynowa 72,0 C
                                5 min Mash Out 75,6 C

                                *Starter 1,2L ilość drożdży trudna do ustalenia.
                                Namnażałem drożdże na mieszadle magnetycznym w 1,2L brzeczki z suchego ekstraktu 12 Blg.
                                Po 36h drożdże zostały podzielone na 7 równych części, z czego 2 zostały uzupełnione brzeczką 10 Blg do 1,2L i dalej namnażane 36hna starter

                                Pierwszy raz użyłem drożdży płynnych, pierwszy raz wykonywałem starter, pierwszy raz na mieszadle - mam nadzieję, że ruszą.
                                Moje piwo jest bezcenne.

                                Schizma miodowa.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎