Przechowywanie słodu

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wartburg
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.03
    • 95

    #1

    Przechowywanie słodu

    Czesc
    Dzis rano udalo mi sie zdobyc wreszczie slod (w okolicach Krakowa to bardzo trudne). Mam go ok 40-50 kg. I pytanie. Jak przechowujecie slod? Glownie chodzi mi o to ze wydziela on bardzo specyficzny i intensywny zapach. Mi sie podoba, ale nie wiem co na to moi wspollokatorzy. Najlepiej byloby zamknac slod w jakims szczelnym opakowaniu np. worku. Ale czy nie zaplesnieje? Podzielcie sie swoimi doswiadczeniami.

    Wartburg
  • volker
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.10
    • 634

    #2
    Ja przechowuję słód w dużych workach plastykowych na suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Tam (nieśrutowany!) słód trzyma się nawet cały rok.

    Jeszcze lepiej będzie, jeżeli masz możliwość przechowywania słodu w zamrażalniku - jednak jestem przekonany, że twój zamrażalnik na pewno nie ma możliwość do przechowywania 40 do 50 kg słodu...

    Zamrożony słód możesz spokojnie przechowywać przez lata!
    Volker

    Brunnenbräu Hausbrauerei

    Comment

    • wartburg
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.03
      • 95

      #3
      Tak jak juz wspominalem przy innej okazji bardzo cie tu Volker brakowalo.

      Wartburg

      Comment

      • picv
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2002.04
        • 14

        #4
        Jeśli zdecydujesz się na przechowywanie w piwnicy to zabezpiecz się przed gryzoniami i insektami.

        Comment

        • gul_gul
          Premium Member
          • 2001.02
          • 359

          #5
          To fakt.
          Trochę się zagapiłem i myszy dobrały mi się do surowców.
          Karmelowy ledwo podziobały, ale Pilzneński to żrą na potęgę.

          Comment

          • slado
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.07
            • 1072

            #6
            Wiemy że chłodne, suche i ciemne warunki są najlepsze do przechowywania ale rozwijając temat mam pytania:
            1. Czy worek nylonowy (z założenia szczelny) to dobre rozwiązanie?
            2. Jaka temperatura jest dopuszczalna przy przechowywaniu słodu?
            3. A może balkon w okresie zimowym będzie lepszym rozwiązaniem?

            ...za słód !

            Comment

            • pjenknik
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.08
              • 3388

              #7
              Lepszy jest taki worek który jest chociaż trochę przewiewny. Ziarna źle się przechowują w szczelnych workach. Może zapleśnieć jeżeli dostanie się troche wilgoci, lub zaparzyć. Wilgoc może być z powietrza.
              Ja trezymam w workach na ziarno takich 20 kg, w garażu na strychu. Gryzoni jeszcze nie zauważyłem.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Comment

              • slado
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.07
                • 1072

                #8
                pjenknik napisał(a)
                --ciach--
                Ja trezymam w workach na ziarno takich 20 kg, w garażu na strychu.
                --ciach--
                Zakładam, iż również latem gdy temperatura jest wysoka. Domyślam się także że słód jeszcze bardziej wysycha. Jak się to ma do jego własności/trwałości/wydajności?

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Ja przechowuję w 5-litrowych butlach po wodzie mineralnej. Mówię wam - rewelacja. Na dodatek bardzo łatwo odmierza się do zasypu, a mielenie to już bajka - wkładam taką butlę otworem w zsyp młynka i samo leci.

                  Comment

                  • slado
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2003.07
                    • 1072

                    #10
                    Krzysiu napisał(a)
                    Ja przechowuję w 5-litrowych butlach po wodzie mineralnej. Mówię wam - rewelacja. Na dodatek bardzo łatwo odmierza się do zasypu, a mielenie to już bajka - wkładam taką butlę otworem w zsyp młynka i samo leci.
                    Fajnie, sposób rzeczywiście wygodny. Warty stosowania.
                    Ale to tylko sposób. W jakich warunkach i jak długo da się przechowywać w tych butlach? Krzysiu, nie bądź taki skromny i podziel się doświadczeniem.

                    Comment

                    • Krzysiu
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2001.02
                      • 14936

                      #11
                      Butle muszą być dokładnie wysuszone, co osiągam latem wystawiając na słońce, zimą stawiając przy grzejniku. Słód natychmiast po przywiezieniu przesypuję do tych butli, ubijając poprzez uderzanie dnem butli o stół do czasu, aż przestanie zmniejszać się objętość ziarna. Butla powinna być zasypana do samej góry. Potem szczelnie zakręcam.
                      U mnie stoi kilka miesięcy w piwnicy (brak światła, temp. dodatnia 10 - 20 st., zależnie od pory roku). Nie zauwazyłem, żeby ze słodem działo się coś złego.

                      Teoretycznie słód powinien być przechowywany w workach z dostępem powietrza, ale w warunkach domowych trudno uniknąć nawilgocenia parą z powietrza, możliwe jest też nabranie obcych zapachów. Jak to może wpłynąć na właściwości słodu - nie wiem, ale zapewne może je pogorszyć, skoro teoretycy przestrzegają przed tym.
                      Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2003-11-10, 11:19.

                      Comment

                      • slado
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.07
                        • 1072

                        #12
                        Krzysiu napisał(a)
                        --ciach--
                        U mnie stoi kilka miesięcy w piwnicy (brak światła, temp. dodatnia 10 - 20 st., zależnie od pory roku). Nie zauwazyłem, żeby ze słodem działo się coś złego.

                        --- Zbieram od teraz wszystkie butle po 5l wodach...

                        Teoretycznie słód powinien być przechowywany w workach z dostępem powietrza, ale w warunkach domowych trudno uniknąć nawilgocenia parą z powietrza, możliwe jest też nabranie obcych zapachów. Jak to może wpłynąć na właściwości słodu - nie wiem, ale zapewne może je pogorszyć, skoro teoretycy przestrzegają przed tym.


                        --- Na razie mam w workach płuciennych i w piwnicy względnie suchej i raczej chłodnej.
                        Dzięki za cenne wskazówki.

                        Comment

                        • arzy
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2002.06
                          • 2814

                          #13
                          Przechowywanie słodu

                          Gdzie i jak przechowujecie słód?

                          W domu czy lepiej w chłodnej piwnicy?
                          W szczelnie zamkniętnym pojemniku czy lepiej w worku?
                          "Spotkałem się z kolegą / Bo kolega jest od tego / I wypada czasem spotkać się z nim"

                          Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                          Bractwo Piwne
                          Skład Piwa
                          Piszę poprawnie po polsku!

                          Comment

                          • kangurpl
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2002.03
                            • 2660

                            #14
                            Ja staram się przechowywac słód w szczelnie zamkniętych pojemnikach.
                            Używam plastykowych butelek po wodach mineralnych ew. po coli.
                            Słody specjalne które mam w niewielkich ilościach pakuję do pełna w buteli 1, 1.5 lub 2 litrowe. Większe ilości w butle 5 litrowe.
                            Duże ilości niestety z konieczności stoją w workach, trudno np. 40 kg worek rozsypać do butli 5 kg (nie mam aż tylu).
                            Trzymam w domu, nie bardzo mam ochotę ryzykować zepsucia słodu przez obce zapachy czy też gryzonie (dot. słodu w workach). Słód w butelkach nie zajmuje u mnie aż tyle miejsca aby to było jakimś problemem.
                            Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
                            "W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."

                            "denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"

                            Comment

                            • may
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2002.01
                              • 1509

                              #15
                              Odp: Przechowywanie słodu

                              arzy napisał(a)
                              Gdzie i jak przechowujecie słód?

                              W domu czy lepiej w chłodnej piwnicy?
                              W szczelnie zamkniętnym pojemniku czy lepiej w worku?
                              Słód przechowuję w piwnicy szczelnie zamkniętych pojemnikach.

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Bakov 4, Bakovský pivovar
                                dadek
                                Browarek w niewielkiej wsi położonej około 9 km od Náchodu. Dojechać tu można pociągami do przystanku osobowego Olešnice (zatrzymuje się co drugi pociąg co dwie godziny) skąd spacerem do przejścia jest niecałe 3 km ładną widokowo trasą. Sama wieś jest bardzo ładna, położona na stoku...
                                2023-06-30, 01:55
                              • darekd
                                Lubrow, Sladkový
                                darekd
                                Czeski polotmavý lager, ale chmiele polskie (Iunga, Lubelski) a w składzie dodatkowo słód żytni (Lubrow chyba go uwielbia).
                                Na dodatek nawiązująca do czeskiego nazwa jest błędna. Albo nazwa nawiązuje do słodu albo do piwowara. Jeśli tak, to powinno być raczej sladový albo sládkův...
                                2025-04-14, 00:51
                              • darekd
                                Lubrow, Silky Stout
                                darekd
                                Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
                                Chmiele - Pałacowy, Iunga

                                16% ekstr.
                                5,5% alk

                                Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby...
                                2025-02-14, 04:52
                              • SupeR_PiwosZ
                                Kamionka, (Czarnków) Pilsner Premium
                                SupeR_PiwosZ
                                Piwo Pilsner Premium (Kamionka, Browar Czarnków)

                                Piwo jasne, pasteryzowane.

                                Ekstrakt: brak informacji.
                                Alk.: 5,6% obj.

                                Aromat - mocno słodowy typowy dla słodu pilzneńskiego. Brak jakiegokolwiek od chmielu.
                                Piana - drobnopęcherzykowa, redukcja średnio...
                                2024-12-31, 22:45
                              • dadek
                                Vojkovice 252, Pivovar Koníček
                                dadek
                                Koníček to już mało powiedziane bo wyrosło już z niego spore konisko. 2.06.2006 roku sládek Mojmír Velký uwarzył swoją pierwszą warkę Ryzáka 11° o objętości 250 l w browarku odległym o 1,5 km od centrum Vojkovic. Tak zaczęła się historia, po pięciu tygodniach piwo można było...
                                2023-11-22, 06:14
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...