Wspieraj BroBiz! BrowarBiz utrzymuje się z dobrowolnych datków PremiumUżytkowników.
Do absolutne podstawowego działania serwisu niezbędnych jest 100 wspierających osób.
Żeby go móc rozwijać - potrzeba 300+ wspierających.
Dodaj swoją cegiełkę teraz!
Nieustające wsparcie daje nam sklep piwowarski Centrum Piwowarstwa pokrywając resztę brakujących talarów - zapraszamy na zakupy!

Lubrow, Silky Stout

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13400

    #1

    Lubrow, Silky Stout

    Stout owsiany, ale w składzie oprócz słodu i płatków owsianych jest również słód żytni, do którego mają w browarze najwyraźniej słabość.
    Chmiele - Pałacowy, Iunga

    16% ekstr.
    5,5% alk

    Aromat - słodowy, oprócz tonów palonych jest też trochę jakby spieczonego karmelu
    Piana - wyższa, średnia trwałość, dłuższy zwarty kożuszek
    Barwa - niestoutowa, jest bardzo ciemny brąz z mocną herbacianą esencją. Piwo jest przejrzyste i klarowne
    Wysycenie - średnie (jak na styl wyższe), musujące
    Smak - jest paloność i plona goryczka, ale też trochę innych słodowych akcentów już mniej kojarzących się ze stoutem (praliny), wyczuwalna jest szorstkość związana z żytem, dopiero w posmaku pojawia się ton bardziej miękki, owsiany (ale nieznaczny)
    Treściwość - trochę solidniejsza pełnia

    Przekombinowali z tym piwem. Z jednej strony zasyp słodowy dał kolor brown porteru a nie stoutową smolistość, poza tym jak na nazwę i styl (oatmeal stout) to nie było zbyt gładkie.
    Lubrow dodał słód żytni do pilsa i nawet fajnie wyszło, ale tu ten eksperyment się nie spradził moim zdaniem. W kategorii stoutów trudno to piwo uznać za w pełni udane. Natomiast jest jakieś trochę hybrydowe piwo i samo w sobie jest przyzwoite, przyjemne w odbiorze i dość ciekawe.
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13400

    #2
    Zdjęcie: Click image for larger version

Name:	P1150209.jpg
Views:	29
Size:	152,2 KB
ID:	2348607

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • ART
      Lubrow, 8 / Ośm miček / Osmička
      ART
      Alkohol: 3% / 8° P / ? IBU
      Styl: czeski pils
      Chmiele: Saaz


      Chyba nie skłamię pisząc, że to jest najlepsze klasyczne lekkie polskie puszkowe/butelkowe piwo, które piłem w tym roku!
      Chociaż próbując je z zamkniętymi oczami powiedziałbym że to pełnokrwisty...
      2025-11-26, 20:59
    • ART
      Lubrow, Hop Feast Seven
      ART
      Alkohol: 4,2% / 9° P / ? IBU
      Styl: Session IPA
      Chmiele: Citra, Talus, Galaxy

      Uwarzono w: Browar Lubrow

      Niestety tym razem się nie udało. Pod woalem mega intensywnych aromatów chmielowych (jakby olejek chmielowy się rozlał) - piwo jest kwaśne,. Data 2026.04.01....
      2025-11-06, 23:39
    • darekd
      Lubrow, Morillo
      darekd
      „Hoppy pils”, chmiele Mosaic i Amarillo


      12% ekstr.
      5% alk.

      Aromat – wyraźny chmiel (melon, żywiczność i trochę cytrusów, potem pojawia się lekka nafta)
      Piana – wysoka, zwarta, trwalsza, dłuższy kożuszek
      Barwa – słomkowa, prawie...
      2025-02-08, 23:49
    • darekd
      Lubrow [Lubrow Brett & Barrel], Bavarian Brett
      darekd
      Żytni Roggen (tu określony jako roggen-weizen leżakowany w beczkach po lambicu).

      7,3% alk.

      Aromat - winna kwasowość, lekka beczka
      Piana - niska, niezbyt trwała
      Barwa - zamglony jasny bursztyn
      Wysycenie - umiarkowane, musujące
      Smak - owocowa cierpkość,...
      2025-11-30, 17:57
    • darekd
      Lubrow, Sladkový
      darekd
      Czeski polotmavý lager, ale chmiele polskie (Iunga, Lubelski) a w składzie dodatkowo słód żytni (Lubrow chyba go uwielbia).
      Na dodatek nawiązująca do czeskiego nazwa jest błędna. Albo nazwa nawiązuje do słodu albo do piwowara. Jeśli tak, to powinno być raczej sladový albo sládkův...
      2025-04-13, 23:51
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...