Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
piwo browar-bizowe
Collapse
X
-
Jak zauważył Krzysiu - faktycznie za drogo to wychodzi
PS
Na Gali Piw Małopolskich trzeba będzie pogadać z browarami...Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2006-04-30, 22:59.Comment
-
Czyli z jakimi?Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum(...)
Na Gali Piw Małopolskich trzeba będzie pogadać z browarami...
Okocimiem? Raczej nie!
Z Imielinem? Ten tylko puszkuje!
Z CK? On nie butelkuje
Z Grybowem? Ten akurat nie warzy piw wyśmienitych i gdyby mu powierzyć zadanie ugotowania warki np. Ciemniaka dla nas mogło by to ich przerosnąć.
Tak wiec panowie trochę więcej trzeźwego myślenia
.
Comment
-
Te "trochę więcej trzeźwego myślenia" to fakt, że żaden browar, warzący piwo w ruchu ciągłym (więc praktycznie każdy poza restauracyjnym) nie uwarzy innego piwa niż robi, bo nie będzie mu się opłacał zakłócać programu technologicznego. Poza tym większość tych browarów ma warzelnie grubo powyżej 18 hl, więc można śmiało zapomnieć o tak małej ilości piwa.Comment
-
W Grybowie są dwie spółki warzące piwo: "Browar Grybów Dystrybucja", która jest odpowiedzialna za wszystkie tanie sikacze stamtąd wychodzące i będąca w rękach zagranicznych spółka "Browar Grybów", która robi dwa dobre piwa i jest zainteresowana poszerzeniem oferty produktów. Tak więc abernacka trochę trzeźwego myśleniaPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernackaZ Grybowem? Ten akurat nie warzy piw wyśmienitych i gdyby mu powierzyć zadanie ugotowania warki np. Ciemniaka dla nas mogło by to ich przerosnąć.
Tak wiec panowie trochę więcej trzeźwego myślenia
.
Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum(...) i jest zainteresowana poszerzeniem oferty produktów. Tak więc abernacka trochę trzeźwego myślenia
Wiesz poznałem ten browar i ludzi tam pracujacych. I może sa otwarci na ciekawe propozycje ale na pewno nie na takie eksperymenty. To co napisał Krzysiu jest wystarczającym komentarzem do tej sytuacji.Comment
-
Więc dlaczego Imielin postanowił specjalnie na Galę Piw Małopolski uwarzyć pszeniczniakaPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysiużaden browar, warzący piwo w ruchu ciągłym (więc praktycznie każdy poza restauracyjnym) nie uwarzy innego piwa niż robi, bo nie będzie mu się opłacał zakłócać programu technologicznego. Poza tym większość tych browarów ma warzelnie grubo powyżej 18 hl, więc można śmiało zapomnieć o tak małej ilości piwa.
Z koźlakiem też nie powinni mieć więc problemu 
Tak wogóle to właśnie lekkiego koźlaka proponuję jako browarbizowe piwo albo pszeniczne (pogadam z braćmi Jadowskimi na Gali).Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2006-05-01, 11:08.Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika KrzysiuTe "trochę więcej trzeźwego myślenia" to fakt, że żaden browar, warzący piwo w ruchu ciągłym (więc praktycznie każdy poza restauracyjnym) nie uwarzy innego piwa niż robi, bo nie będzie mu się opłacał zakłócać programu technologicznego. Poza tym większość tych browarów ma warzelnie grubo powyżej 18 hl, więc można śmiało zapomnieć o tak małej ilości piwa.
Dlatego pisałem o browarach restauracyjnych.
W sumie dlaczego to piwo powinno być tanie? Jeżeli ma być unikalne to cena nie gra wielkiej roli. Sami kupujemy unikalne piwa i nie liczymy się z kosztami.
Będę rozmawiał z moim Szefem i zobaczymy co się da zrobić i za ile.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Dlatego ma być tanie, żeby zwiększyć tzw. grupę docelową. Mnie np. nie stać na kupienie skrzynki piwa za 200 zł. Mogę sobie od wielkiego dzwonu zafundować jedno czy dwa piwa po 10 zł, ale kupować takiego całą kratę to przesada. Podejrzewam, że 90% potencjalnych chętnych zabije cena pow. 3 zł za butelkę.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof... W sumie dlaczego to piwo powinno być tanie? Jeżeli ma być unikalne to cena nie gra wielkiej roli. Sami kupujemy unikalne piwa i nie liczymy się z kosztami...Comment
-
Dokładnie. W przypadku ceny powyżej 2,50 zł za butelkę (wraz z butelka i etykietą) ja na przykład nie wezmę więcej niż 2 piwa na spróbowanie
Comment
-
Ja może i wezmę, ale na pewno nie więcej niż 5-10. A piwa do 2 zł wziąłbym na pewno kratkę.Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ShlangbaumDokładnie. W przypadku ceny powyżej 2,50 zł za butelkę (wraz z butelka i etykietą) ja na przykład nie wezmę więcej niż 2 piwa na spróbowanie
Comment
-
Pierwsze konkrety ze Żnina
Jeżeli chodzi o piwo jasne w Żninie to według ich przelicznika na piwo reklamowe, piwo wraz z butelką i kapslem wychodzi 1,40 zł. Wraz z etykietą + 35 gr przy 2000 szt. i + 23 gr przy 4000 szt. Niedługo będę znał dokładne ceny, najmniejszą warkę oraz koszty koźlaka
Comment
-
ludzie! jeśli liczycie, że ktoś Wam zrobi koźlaka lub pszenicę za 2 zł z butelką (najlepiej nieobdrapaną), przy tak małej ilości to od razu zabierzmy się lepiej za warzenie własnoręczne.
w przypadku większości małych browarów można conajwyżej pomarzyć o ciemniaku 12 blg, którego przy powodzeniu próby włączą do swojej oferty.
1800 litrów do dużo i mało zarazem.
cała ta dyskusja zaczyna być wodą na młyn dla Krzysia, który od początku wiedział jak się to skończy
Comment
-
Dywagacje na temat browar-bizowego piwa przypomniały mi o pewnej niemieckiej osobliwości - piwie zoigl. Szczególny rytuał warzenia zoigla jak ulał pasowałby do naszej forumowej społeczności, tylko mogłyby wystąpić kłopoty sprzętowe i transportowe
.
Otóż zoigl warzony jest z wielkim pietyzmem tylko w jednym miejscu na świecie - w 5 miasteczkach wschodniej Bawarii, których mieszkańcy wspólnym nakładem sił i środków w jednym miejscu gotują hektolitry specjalnie przygotowanej brzeczki. Następnie brzeczka rozprowadzana jest do poszczególnych domostw, których gospodarze czuwają nad przebiegiem fermentacji. Kilka tygodni później, kiedy piwo dojrzeje, gospodarz ozdabia swój dom specjalną gwiazdą na znak, że piwo gotowe jest do spożycia. Piwo sprzedawane jest wówczas prosto z tanku, i zazwyczaj ustawia się po nie kolejka chętnych.
Reszta szczegółów o zoiglu do poczytania tutaj. Tak mi się ten pomysł skojarzył z naszymi problemami, że postanowiłem go tu wcisnąć
Jakby tak każdy chętny zaopiekował się 10-20 litrami świeżej brzeczki... Tylko ta logistyka... w Niemczech działa to tylko dlatego, że dotyczy 5 sąsiadujących z sobą miejscowości.
Ostatnia zmiana dokonana przez Dreamer; 2006-05-01, 20:28.Comment
Related Topics
Collapse
-
Black IPA na chmielu Sabro,
Oprócz słodu jęczmiennego jest też żytni pszeniczny.
Ekstr. 16%, Alk. 7%
Aromat – początkowo trochę palony słód, potem już wyraźniej chmiel – kokos, trudno identyfikowalne owoce
Piana – wysoka, zwarta, trwała, zostaje na szkle...-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-07-21, 01:30 -
-
Black Currant Wee Heavy BA
Ekstr. 25%
Alk. 11% (to już właściwie jakiś szkocki barley wine)
Nie wspominają w beczce po czym leżakowało, zatem domyślam się, że w czystej. W składzie czarna porzeczka i wanilia. Chmiele Warrior i Fuggles
Aromat- ciężki z melasą,...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Witam,
Jestem studentem architektury, w tym roku będę realizował swój dyplom inżynierski, którego tematem będzie browar restauracyjny na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej.
Prowadzę właśnie analizy, które pomogą mi wybrać lokalizację pod projekt, dlatego chciałem prosić...-
Channel: Historia
-
-
Znany browar z Augsburga w bawarskiej Szwabii.
Piwo z ich serii Brauspezialitäten
https://www.riegele.de/bier/dulcis-12/
Określają je jako belgijskiego dubbla, co biorąc pod uwagę jego moc - 11% alk i stosunkowo jasną barwę mogłoby być triplem czy nawet quadem....-
Channel: Niemcy
-
-
Zainspirowany artykułem z przedostatniego numeru BYO oraz posiłkując się pomysłem z HBT (KLIK) zapraszam do ankiety Google:
https://forms.gle/vVWLc6ac2YA83WDEA
Dotyczy ona ulubiony suchych szczepów do:
1. Amerykańskich ejli (poza mętnymi).
2. Mętnych amerykańskich...-
Channel: Surowce
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment