Konkretne pytanie o piwo po dacie ważności?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • danhaj
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2010.04
    • 619

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
    Razi mnie sekciarski podział.
    Nawet oczka mruży...
    Wycieczki do czeskich browarów (z Krakowa)

www.czechforum.pl

Comment

• delvish
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.11
      • 3508

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zasadzka01
      Pisząc o produkowanych miałem na myśli takie, co w 2 tygodnie są gotowe do sprzedaży.
      Nie wiem natomiast, kiedy można zacząć mówić o piwie warzonym.
      Aaa... czyli jest jeszcze coś pomiędzy "produkowanym" a "warzonym"? Super! Zdradzisz jak się nazywa stopień pośredni?
      "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
      (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• zasadzka01
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2011.10
        • 17

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika delvish
        Aaa... czyli jest jeszcze coś pomiędzy "produkowanym" a "warzonym"? Super! Zdradzisz jak się nazywa stopień pośredni?
        Niezła interpretacja!

Comment

• delvish
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2004.11
          • 3508

Zwykła logika. Skoro wiesz, że piwo gotowe do sprzedaży w 2 tygodnie oznacza "produkowane" i wiesz, że istnieją piwa "warzone", a nie znasz wartości granicznej "gotowości do sprzedaży" dla tej grupy, to musi istnieć coś pośredniego pomiędzy "produkowane", a "warzone". Bo gdyby tą wartością było właśnie 2 tygodnie i podział zakładał tylko 2 grupy ("produkowane"/"warzone"), to chyba byś znał wartość graniczną dla drugiej grupy, prawda?
          "You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
          (Frank Zappa)

"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)

Comment

• danio_145
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.02
            • 723

Czy rejestrując się na b.bizie należy wypełnić krótką deklarację "będę się czepiał wszystkiego"? Sami podobnie określacie piwa koncernowe, że są 'produkowane', że Tyskie to nie piwo. Z tą różnicą, że na siebie nie najeżdżacie bo albo się znacie albo ktoś już zdążył osiąść na forum. Pojawia się ktoś nowy to dawajta.

Comment

• Feti
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2010.10
              • 801

Trzeba się jakoś podbudować. Ogólnie na tym forum ciężko być nowym i mieć prawo do gadania głupot.

Comment

• kopyr
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2004.06
                • 9475

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti
                Trzeba się jakoś podbudować. Ogólnie na tym forum ciężko być nowym i mieć prawo do gadania głupot.
                Każdy kiedyś był nowy. No może oprócz ARTa.
                -A co ART nigdy nie był nowy?
                - Nie.
                blog.kopyra.com

Comment

• Maggyk
                  Szara Adminiscjencja
                  🍼
                  • 2004.05
                  • 5617

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Feti
                  Jak na każdym tematycznym forum. Nic nowego nie odkryłeś.
                  Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                  Piwo domowe -
                  Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

Reklama w BROWARZE
                  PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

Comment

• zasadzka01
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2011.10
                    • 17

Ja wiem, jak to jest na forach, więc się nie przejmuję. Chociaż na temat podejścia do świeżaków, to można pracę doktorską napisać

A filozofie delvisha tak mnie rozkładają na łopatki, że dalsze odpowiedzi nie mają sensu.

Temat można zamknąć. Przypomnijmy sobie jakie było moje pytanie z 1 posta.
                    Odpowiedzi koknretnej nie uzyskałem.

Muszę odpowiedzieć sam, może ktoś będzie szukał tej informacji kiedyś.

Zatem (w tym konkretnym przykładzie), pomimo lekkiej zmiany barwy, przejrzystości i smaku piwo będące kilka dni po dacie "najlepiej spożyć do" nie wywiera żadnego widocznego, negatywnego wpływu na organizm. Mówiąc wprost - piję i mam się dobrze.
                    Owe lekkie zmiany zostały dostrzeżone w porównaniu z piwem tej samej marki, które do ww. daty miało jeszcze 5 miesięcy.

pzdr,

Comment

• kopyr
                      • 2004.06
                      • 9475

Temat można zamknąć. Przypomnijmy sobie jakie było moje pytanie z 1 posta.
                      Odpowiedzi koknretnej nie uzyskałem.
                      Gościu, nie rozczulaj mnie. Jak to nie dostałeś konkretnej odpowiedzi?
                      Po takim tekście nie dziw się, że kolejne Twoje pytania zostaną zignorowane.
                      blog.kopyra.com

Comment

• żąleną
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.01
                        • 13239

Odpowiedź dostałeś, a przy okazji trochę uszczypliwości, bo teoria dzieląca piwa na warzone i produkowane jest semantycznie bez sensu. Każde piwo jest warzone (warzyć = gotować), przynajmniej dopóki koncerny nie wymyślą nowej "unikalnej" technologii.

A że część forumowiczów odzywa się głównie po to, żeby kogoś wychłostać, to inna sprawa.

Comment

• zasadzka01
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2011.10
                          • 17

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika żąleną
                          Odpowiedź dostałeś, a przy okazji trochę uszczypliwości, bo teoria dzieląca piwa na warzone i produkowane jest semantycznie bez sensu. Każde piwo jest warzone (warzyć = gotować), przynajmniej dopóki koncerny nie wymyślą nowej "unikalnej" technologii.

A że część forumowiczów odzywa się głównie po to, żeby kogoś wychłostać, to inna sprawa.
                          Ok, zwracam honor, niektóre odpowiedzi zmniejszyły mój strach przed degustacją, dzięki czemu piłem i piłem i faktycznie mi nie zaszkodziło.

Wyjaśniam na przyszłość: ja wiem, że wszystkie piwa są warzone ALe to co robią koncerny-molochy chyba można metaforycznie nazwać produkcją, czyż nie ?

pzdr dla wszystkich , również do tych, którzy poprawiają samoocenę wyżywając się na innych w wirtualnym świecie

Comment

• kopyr
                            • 2004.06
                            • 9475

Wyjaśniam na przyszłość: ja wiem, że wszystkie piwa są warzone ALe to co robią koncerny-molochy chyba można metaforycznie nazwać produkcją, czyż nie ?
                            A to co robi Ciechan, to co to jest? Rękodzieło?
                            Last edited by kopyr; 2011-10-31, 10:10.
                            blog.kopyra.com

Comment

• ART
                              mAD'MINd
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2001.02
                              • 23894

Ok, zwracam honor, niektóre odpowiedzi zmniejszyły mój strach przed degustacją, dzięki czemu piłem i piłem i faktycznie mi nie zaszkodziło.

pzdr dla wszystkich , również do tych, którzy poprawiają samoocenę wyżywając się na innych w wirtualnym świecie
                              Spoko, jak po takim kolejnym wyczynie jak w tym temacie, napiszesz coś w wątku
                              http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=51024 dla swego usprawiedliwienia, to znaczy że też już jesteś sekciarzem
                              Last edited by ART; 2011-10-31, 11:20.
                              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• zasadzka01
                                Szeregowy Piwny Łykacz
                                • 2011.10
                                • 17

Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART
                                Spoko, jak po takim kolejnym wyczynie jak w tym temacie, napiszesz coś w wątku
                                http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=51024 dla swego usprawiedliwienia, to znaczy że też już jesteś sekciarzem
                                Temat zabójczy Ja sektom mówię zdecydowane NIE.

Comment

Przetwarzanie...