Konkretne pytanie o piwo po dacie ważności?
Collapse
X
-
-
Aaa... czyli jest jeszcze coś pomiędzy "produkowanym" a "warzonym"? Super! Zdradzisz jak się nazywa stopień pośredni?"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Comment
-
Zwykła logika. Skoro wiesz, że piwo gotowe do sprzedaży w 2 tygodnie oznacza "produkowane" i wiesz, że istnieją piwa "warzone", a nie znasz wartości granicznej "gotowości do sprzedaży" dla tej grupy, to musi istnieć coś pośredniego pomiędzy "produkowane", a "warzone". Bo gdyby tą wartością było właśnie 2 tygodnie i podział zakładał tylko 2 grupy ("produkowane"/"warzone"), to chyba byś znał wartość graniczną dla drugiej grupy, prawda?"You can't be a real country unless you have a beer and an airline - it helps if you have some kind of a football team, or some nuclear weapons, but at the very least you need a beer."
(Frank Zappa)
"It is not from the benevolence of the butcher, the brewer, or the baker that we expect our dinner, but from their regard to their own interest. We address ourselves, not to their humanity but to their self-love" (Adam Smith)Comment
-
Czy rejestrując się na b.bizie należy wypełnić krótką deklarację "będę się czepiał wszystkiego"? Sami podobnie określacie piwa koncernowe, że są 'produkowane', że Tyskie to nie piwo. Z tą różnicą, że na siebie nie najeżdżacie bo albo się znacie albo ktoś już zdążył osiąść na forum. Pojawia się ktoś nowy to dawajta.Comment
-
Comment
-
Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :DComment
-
Ja wiem, jak to jest na forach, więc się nie przejmuję. Chociaż na temat podejścia do świeżaków, to można pracę doktorską napisać
A filozofie delvisha tak mnie rozkładają na łopatki, że dalsze odpowiedzi nie mają sensu.
Temat można zamknąć. Przypomnijmy sobie jakie było moje pytanie z 1 posta.
Odpowiedzi koknretnej nie uzyskałem.
Muszę odpowiedzieć sam, może ktoś będzie szukał tej informacji kiedyś.
Zatem (w tym konkretnym przykładzie), pomimo lekkiej zmiany barwy, przejrzystości i smaku piwo będące kilka dni po dacie "najlepiej spożyć do" nie wywiera żadnego widocznego, negatywnego wpływu na organizm. Mówiąc wprost - piję i mam się dobrze.
Owe lekkie zmiany zostały dostrzeżone w porównaniu z piwem tej samej marki, które do ww. daty miało jeszcze 5 miesięcy.
pzdr,Comment
-
Gościu, nie rozczulaj mnie. Jak to nie dostałeś konkretnej odpowiedzi?
Po takim tekście nie dziw się, że kolejne Twoje pytania zostaną zignorowane.Comment
-
Odpowiedź dostałeś, a przy okazji trochę uszczypliwości, bo teoria dzieląca piwa na warzone i produkowane jest semantycznie bez sensu. Każde piwo jest warzone (warzyć = gotować), przynajmniej dopóki koncerny nie wymyślą nowej "unikalnej" technologii.
A że część forumowiczów odzywa się głównie po to, żeby kogoś wychłostać, to inna sprawa.
Comment
-
Ok, zwracam honor, niektóre odpowiedzi zmniejszyły mój strach przed degustacją, dzięki czemu piłem i piłem i faktycznie mi nie zaszkodziło.Odpowiedź dostałeś, a przy okazji trochę uszczypliwości, bo teoria dzieląca piwa na warzone i produkowane jest semantycznie bez sensu. Każde piwo jest warzone (warzyć = gotować), przynajmniej dopóki koncerny nie wymyślą nowej "unikalnej" technologii.
A że część forumowiczów odzywa się głównie po to, żeby kogoś wychłostać, to inna sprawa.
Wyjaśniam na przyszłość: ja wiem, że wszystkie piwa są warzone
ALe to co robią koncerny-molochy chyba można metaforycznie nazwać produkcją, czyż nie ?
pzdr dla wszystkich , również do tych, którzy poprawiają samoocenę wyżywając się na innych w wirtualnym świecie
Comment
-
-
Spoko, jak po takim kolejnym wyczynie jak w tym temacie, napiszesz coś w wątkuOk, zwracam honor, niektóre odpowiedzi zmniejszyły mój strach przed degustacją, dzięki czemu piłem i piłem i faktycznie mi nie zaszkodziło.
Wyjaśniam na przyszłość: ja wiem, że wszystkie piwa są warzone
ALe to co robią koncerny-molochy chyba można metaforycznie nazwać produkcją, czyż nie ?
pzdr dla wszystkich , również do tych, którzy poprawiają samoocenę wyżywając się na innych w wirtualnym świecie
http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=51024 dla swego usprawiedliwienia, to znaczy że też już jesteś sekciarzem
Ostatnia zmiana dokonana przez ART; 2011-10-31, 11:20.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Temat zabójczySpoko, jak po takim kolejnym wyczynie jak w tym temacie, napiszesz coś w wątku
http://www.browar.biz/forum/showthread.php?t=51024 dla swego usprawiedliwienia, to znaczy że też już jesteś sekciarzem
Ja sektom mówię zdecydowane NIE.
Comment
Related Topics
Collapse
-
Double IPA z alko 7.5%
Chmiele: Sabro Cryo, Ekuanot Cryo, Mosaic Cryo.
Piana - sporo na początku potem dziurawa warstwa.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony pomarańczowy.
Aromat - fajna cytrusowość, dość rześkie.
Smak - słodkawe,...-
Channel: Hiszpania
2025-08-30, 23:23 -
-
IPA z zawartością alko 6.5%, IBU 70.
Chmiele: Citra, Mosaic, Warrior, Summit.
Piana - sporo, na dłużej grubsza warstwa.
Lacing - nie za duża.
Gaz - średni.
Barwa - opalizujący złoto - jaśniejszy pomarańczowy.
Aromat - konkretne zioła, cytrusy...-
Channel: Portugalia
2025-08-09, 11:19 -
-
NEIPA z alko 6.5%
Chmiele: Idaho 7, Ekuanot.
Piana - więcej na początku potem obwódka.
Lacing - nie za dużo.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony pomarańczowy.
Aromat - "gęste" cytrusy około pomarańczowe. Nuty ziołowe.
Smak - słodkawe,...-
Channel: Walia
2025-12-09, 13:41 -
-
NEIPA z alko 5.5%, 15 Plato, IBU 15.
Chmiele: Mosaic - HBC 369, Amarillo, Chinook.
Piana - więcej na początku potem prawie pełna warstewka.
Lacing - nie za dużo.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
Aromat - konkretne zioła,...-
Channel: Holandia
2025-12-04, 13:09 -
-
IPA z alko 6.5% z chmielem Citra.
Puszka 440 ml.
Piana - więcej na początku potem prawie pełna warstewka.
Lacing - nie za dużo.
Barwa - zamglony, jasny pomarańczowy.
Gaz - średni.
Aromat - mocne cytrusy z ogólno ziołowym.
Smak - lekko słodkie,...-
Channel: Norwegia
2025-11-27, 21:25 -
- Loading...
- Koniec listy.
Ogólnie na tym forum ciężko być nowym i mieć prawo do gadania głupot.
Comment