Wittichenauer, Wittichenauer Premium Pils

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Kudłaty
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.09
    • 1972

    #1

    Wittichenauer, Wittichenauer Premium Pils

    Jasny pilsik, mało babelków, dosyć dobra pianka, albo już za dużo wypiłem bo coś mało czuje goryczki.
    Ogólnie piwko jest OK.

    Strona browaru: www.wittichenauer.de
  • Kudłaty
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.09
    • 1972

    #2
    A to etykieta tego piwa.
    Attached Files

    Comment

    • tomolek
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2006.05
      • 1752

      #3
      Taki tam sobie pilsik, lekka metaliczność, ogólnie szału nie ma. Wypić się da, trochę lepszy od lidlowskiego Perlenbachera.
      www.ohbeautifulbeer.com

      www.mateuszdrozdowski.pl

      „Kwaśny Edi herbu Koreb

      Comment

      • wpadzio
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2011.06
        • 2657

        #4
        Barwa jasnozłota, jak na niemieckiego pilsa dość nasycona.
        Piana całkiem przyzwoita, o średniej teksturze, ze zwartą czapą. Opadając lepi się do szklanki. Do końca kożuszek na powierzchni.
        Aromat o zbyt wysokim udziale siarkowych, mineralnych nut. Trochę przez to zalatuję nieco kiszonymi klimatami. Na drugim planie pojawia się słodkawa słodowość.
        W smaku w pierwszej chwili uderzają niezbyt szlachetne słody, o ostrej, drewnianej proweniencji. Dopiero z czasem nabierają ziarnistych cech. Poza tym niezbyt wyraźna goryczka, rozmyta, mdła. W posmakach pozostaje niezbyt miły, lekko kwaskowaty odcień.
        Nagazowanie średnie. Mieści się w przyzwoitych dla stylu wartościach.
        Butelka NRW, oklejona w typowej niemieckiej stylistyce. Estetycznie ale wieje nudą, postarano się jednak o naprawdę bardzo ładny kapsel firmowy. Na kontrze brak ekstraktu, za to zastosowano chwyt z info o braku pasteryzacji (mamy początek października 2013, trwałość podana do marca 2014). Alkohol 5,0%

        Dość marny pilsner, zwłaszcza jeśli to miał być pilsner w niemieckim stylu. Goryczka dyskwalifikuje pacjenta od razu, słodowość dorzuca kolejne argumenty. 5,5 w skali 1-10.
        Rzeczywistość jest po to, by podstawiać jej pod nos krzywe zwierciadła.
        Serviatus status brevis est
        4090 etykiety z zagranicznych piw wypitych osobiście, 1148 recenzji piw na browar.biz (z czego 734 zagraniczne opisałem i sfotografowałem jako pierwszy) - stan na 01.05.2025

        Comment

        • sibarh
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2005.01
          • 10391

          #5
          Foto:
          Attached Files
          2800 nowe piwa opisałem na forum
          Moja "kolekcja" wypitych piw zagranicznych na koniec 2023 r. liczy 13198 piw z 182 krajów
          Kolekcja jest na stronie https://sites.google.com/view/sibarh-galeria/galeria

          Comment

          • Pancernik
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2005.09
            • 9827

            #6
            Piwo wygląda, jak wygląda... ...powyżej. Moje było baaardzo bladozłote. Piana pierwotnie potężna, wysoka, biała i bardzo drobna, ale szybko rzednie i opada.
            Zapachowo zaskakująco nieciekawe, rozchodzi się "zapaszek", jak z dyskontowej puszki. W smaku niby łagodne, ale po przełknięciu zostaje na czubku języka jakiś ostry smak.
            Nagazowanie na oko i "na paszczę" średnie w kierunku niskiego. Wzornictwo oraz wykonanie etykiety, etc., też takie jakieś dyskontowe...
            Piwo do wypicia, ale bez szczególnej przyjemności...

            Comment

            • darekd
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🍺🍺🍺🍺
              • 2003.02
              • 13284

              #7
              Aromat - raczej chmielowy, troszkę słodu, może ciut ostrawy /wspomniana siarka/, ale całość niezbyt intensywna
              Piana - wysoka, krótka
              Barwa - słomkowa
              Wysycenie - średnie, choć żywo musuje
              Smak - na początek lekka goryczka, słodowa baza lekka, taka sobie, ale na finiszu wyraźny chmiel i dłuższa goryczka
              Treściwość - niewysoka


              Ekstrakt według strony 11,2%

              No liga regionalna używając piłkarskiego a nie piwnego określenia
              Da się wypić, poprawne, ale bez żadnych uniesień

              Comment

              • darekd
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🍺🍺🍺🍺
                • 2003.02
                • 13284

                #8
                A wspominają, że nie pasteryzują

                Comment

                • darekd
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍺🍺🍺🍺
                  • 2003.02
                  • 13284

                  #9
                  Choć nadal uważam, że pilsy (mają ich więcej) nie są najmocniejszą stroną tego browaru, to obecnie piwo ma całkiem przyzwoitą słodową bazę - suszone ziarno. Goryczka całkiem wyraźna, dość długa. Może ciut tępa (ziołowa, trochę łodygowa). Nie ma tu specjalnej finezji, ale tym razem wywarło na mnie lepsze wrażenie. Opakowanie bez zmian.

                  Comment

                  • darekd
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🍺🍺🍺🍺
                    • 2003.02
                    • 13284

                    #10
                    Nowa szata graficzna: Click image for larger version

Name:	P1130958.jpg
Views:	21
Size:	36,0 KB
ID:	2343186

                    Comment

                    Related Topics

                    Collapse

                    • darekd
                      Wittichenauer, Bio Helles
                      darekd
                      Piwo z górnołużyckiego browaru z Saksonii, które jest następcą ich piwa "Gold":

                      https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ichenauer-gold

                      i choć parametry są podobne:

                      Ekstr. 10,6%
                      Alk. 4,4%

                      to różni...
                      2024-10-13, 11:39
                    • darekd
                      Wittichenauer, Bio Weizen
                      darekd
                      Piwo z górnołużyckiego browaru w Saksonii należącego do rodziny Glaab, który odzyskała go po reprywatyzacji w l. 90.

                      Ekstr. 12,5%
                      Alk. 5,1%

                      Chmiel Perle

                      Aromat - zbożowo-bananowy, ciut kwaskowych owoców (agrest)
                      Piana - wysoka, średnia trwałość,...
                      wczoraj, 22:05
                    • darekd
                      Wittichenauer, Glaabs Brauwerk Heller Bock
                      darekd
                      Browar z Górnych Łużyc w Saksonii, Od 1940 należy do rodziny Glaab (której jeden z przedstawicieli przybył z Seligenstadt w Hesji przy granicy z Bawarią, gdzie rodzina Glaab ma do tej pory browar). W czasie NRD upaństwowiony był dopiero w 1972 i reprywatyzowany w 1990 r.

                      Ekstr....
                      2024-08-04, 20:40
                    • darekd
                      Wittichenauer, Gold
                      darekd
                      Schankbier (lekkie piwo) z saksońskiego browaru.

                      Niepasteryzowane.

                      Ekstr. 10,7%
                      Alk. 4,4%

                      www.wittichenauer.de

                      Aromat - wyraźniejszy, czysty słód, delikatny chmiel
                      Piana - wysoka, raczej gęsta, trwalsza, trochę zostaje na...
                      2019-07-12, 09:25
                    • darekd
                      Wittichenauer, Glaabs Brauwerk 1356 Kellerbier
                      darekd
                      Browar z Górnych Łużyc w Saksonii, gdzie tradycja warzenia sięga w.w daty. Od 1940 należy do rodziny Glaab. W czasie NRD upaństwowiony był dopiero w 1972! Może dlatego jako mały browar dotrwał do reprywatyzacji w 1990.

                      Piwo jest niefiltrowane i niepasteryzowane, rozlewane do...
                      2019-08-19, 20:21
                    • Loading...
                    • Koniec listy.
                    Przetwarzanie...