Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gotowanie "gotowca"

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • majkel77
    Gość
    • 12-2003
    • 39

    Gotowanie "gotowca"

    Mam pytanko: jak długo trzeba/powinno się gotować brewkita pszenicznego z Browamatora-czy wystarczy żeby się rozpuścił w kotle wraz z dodatkiem ekstraktu słodowego, czy trzeba go potem jeszcze pogrzać, a jesli tak to ile czasu i do jakiej temperatury? Pytam dlatego, że moją pierwszą warkę gotowałem tyle ile uważałem za stosowne, a w sumie nie wiem jak powinno być prawidłowo...

    Wątpliwości nabrałem, gdy osoby któe częstowałem zwróciły uwagę że piwo ma "dymny" posmak-pomyślałem wtedy, że być moze za długo gotowałem i cukry zawarte w słodzie zaczęły się karmeliwować...

    Kolejną warkę - "john bull extra strong lager" tylko rozpuściłem i "pogrzałem" i porównam za jakiś czas ze zdecydowanie dłużej gotowanym jasnym pszenicznym Browamatora...
  • mario123
    Senior
    • 01-2003
    • 250

    #2
    Odp: Gotowanie "gotowca"

    Uwarzyłem ostatnio tego pszeniczniaka. O ile dobrze pamietam, gotowałem około 15 minut. Myslę, że wyszło trochę za mało nachmielone. Jak będę warzył jeszcze raz, to go dochmielę.

    Comment

    • sulfur
      Member
      • 12-2002
      • 95

      #3
      Tych nachmielonych gotowców wogóle nie trzeba gotować. Wystarczy rozpuścić w wodzie, a podgrzanie najwyżej to ułatwia.
      Posmak "dymny" mógł powstać na wskutek przypalenia brzeczki (nawet niewielkiego), zdarzyło mi się to raz gdy wlewałem ekstrakt do zbyt rozgrzanej wody w kotle
      Dopiero w przypadku gdy chcesz dochmielić szyszkami lub granulatem wtedy należaloby pogotować ok. 1 godz. ciągle mieszając. (warto sobie zostawić ok. 1/3 porcji chmielu aromatycznego do wsypania na pięć min. przed końcem gotowania)
      Pozdrawki

      Comment

      • Krzysiu
        Krzysiu
        • 02-2001
        • 14936

        #4
        Wszystkie gotowce zaleca się zagotować, wystarczy pięć minut. Można skazić brzeczkę mikroustrojami znajdującymi się na puszce lub otwieraczu krótkotrwałe zagotowanie likwiduje to niebezpieczeństwo. W przypadku gotowców WES pozwala także strącić większą część osadów przed fermentacją.

        Comment

        • anteks
          maruda
          • 08-2003
          • 10738

          #5
          ja swoje gotowce gotowałem tylko przez kilka minut często mieszajęc
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • may
            Senior
            • 01-2002
            • 1508

            #6
            Odp: Gotowanie "gotowca"

            majkel77 napisał(a)
            Mam pytanko: jak długo trzeba/powinno się gotować brewkita pszenicznego z Browamatora...
            Z reguły gotowca gotuję ok.30 min.Ta praktyka była przy moim pierwszym warzeniu z gotowca i pozostała do dzisiaj.

            Comment

            • pjenknik
              • 08-2001
              • 3388

              #7
              Ja gotuję około godziny.
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Comment

              • michalh
                Senior
                • 12-2002
                • 284

                #8
                Nachmielone gotuję kilka minut, ale obowiązkowo zagotowuję.
                Niechmielone 45-60 min, tyle czasu ile potrzeba do nachmielenia.

                Comment

                • StrzalaJarocin
                  Junior
                  • 01-2014
                  • 8

                  #9
                  Macie na myśli zagotowanie brewkita w samej puszce? Otwartej i postawionej np. w garnku z wodą na gazie? Czy rozpuszczoną np w kilku litrach wody? Czy cały nastaw 20 litrów? Wiadomo, cały nastaw fajnie, bo się zdezynfekuje, ale trudniej bez kotła.
                  Co macie na myśli pisząc o zagotowywaniu brewkita?

                  I jeszcze, tylko dla pewności, tabletkę chmielową dodać do gotowanego brewkita?

                  Dzieks!

                  Comment

                  • anteks
                    maruda
                    • 08-2003
                    • 10738

                    #10
                    Jeśli zagotujesz w puszce masz za to piwo
                    Ja gotuję w kilku litrach i uzupełniam do pożądanej ilości/gęstości zimną wodą
                    Jaką tabletkę?
                    Mniej książków więcej piwa

                    Comment

                    • StrzalaJarocin
                      Junior
                      • 01-2014
                      • 8

                      #11
                      Ok. Czyli to już jasne.
                      Dzieks!

                      Tabletkę chmielową.
                      Zrobiłem już stouta, ale i pilsnera i takiego pilsnera następnym razem bym chciał bardziej goryczkowego.

                      A może dodanie ekstraktu słodowego zamiast cukru najfajniej wzbogaci smak? Tylko czy w goryczkę? Może to czego szukam to chmiel w jakiejś innej postaci? Granulat?

                      Comment

                      • StrzalaJarocin
                        Junior
                        • 01-2014
                        • 8

                        #12
                        Chyba o chmiel aromatyczny mi chodziło.
                        Zobaczę w sklepie co tam mają.

                        Comment

                        • anteks
                          maruda
                          • 08-2003
                          • 10738

                          #13
                          Ta tabletka to na aromat. Brewkity są chmielone
                          Mniej książków więcej piwa

                          Comment

                          • Kowal1910
                            Junior
                            • 11-2012
                            • 13

                            #14
                            Pójdź w zacieranie, będą jeszcze lepsze efekty

                            Comment

                            • StrzalaJarocin
                              Junior
                              • 01-2014
                              • 8

                              #15
                              Na pewno, a ile zmiennych... przerwy itd. Z myślą o takim warzeniu trafiłem na to forum, żeby dowiedzieć się jak to się robi.
                              Na razie zostanę jednak przy gotowych słodach, nie mam sprzętu na zacieranie i chciałbym to też zobaczyć gdzieś wcześniej. Gotowce dają fajne piwo i na razie starczy.

                              Coś takiego, link z tego forum, no ale ty to już takie proste to masz dawno za sobą na pewno.

                              Chciałbym dochmielić. Zobaczyć różnice.

                              Pozdrawiam

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎