Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Milicki Browar Rynkowy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • jacer
    Senior
    • 03-2006
    • 9875

    Milicki Browar Rynkowy

    Witam.

    Nowy browar rozpoczął działalność. Pierwsza warka z brew-kita już w butelkach. Był to Coopers Bavaria Lager zrobiony z dodatkiem cukru. 20 litrów 10,5 Blg zeszło do 1Blg. Do refermentacji też użyliśmy cukru.

    Druga warka będzie z WESowskiego zestawu "Piwo jasne" być może trochę dochmielimy, zamówiony jest też ekstrakt bursztynowy do refermentacji.
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)
  • DanielJakubowski
    Senior
    • 12-2005
    • 791

    #2
    Witam kolejnego piwowara na forum. Życzę tylko udanych warek !
    Pozdrawiam
    dj

    Comment

    • huanghua
      Senior
      • 10-2005
      • 1910

      #3
      Witam również:-) Powodzenia
      W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

      Comment

      • jacer
        Senior
        • 03-2006
        • 9875

        #4
        Warka nr II

        Ekstrakt słodowy nachmielony 1,7kg oraz ekstrakt słodowy jasny 1,2kg, wszystko to dochmielone chmielem aromatycznym Lomik 25g przez 15 min.
        Działo się to wszystko wczoraj 22 kwietnia. Jako, że jutro mam "jezusowe" urodziny więc piwo będzie się nazywać "urodzinowe".

        Wczoraj wieczorem zostały dodane drożdze Safale S04, dziś pojawiła się piękna drobna piana. Temperatura w fermentorze 20 st.C

        Piwo z poprzedniej warki rozlane miesiąc temu, zostało już spróbowane i ma badzo fajny smak mimo, że to gotowiec. Musi być jednak schłodzone w lodówce, inaczej trochę ucieka z butelki.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • jacer
          Senior
          • 03-2006
          • 9875

          #5
          Warka nr II w butelkach. Piwo po burzliwej fermentacji zostało zlane do butla na cichą gdzie stało 2 tygodnie. Blg zeszło w tym czasie do 2, po burzliwej było 4. Początkowy Blg to 11,5.
          Do refermentacji użylem ekstraktu słodowego bursztynowy. Nauczka na drugi raz aby rozpuścić to i dolać do piwa. Okropnie się wsypywalo do butelek.

          Następna warka będzie jakimś zestawem z browamatora
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • jacer
            Senior
            • 03-2006
            • 9875

            #6
            Warka nr III, dnia 06.06.06

            Zestaw Browamatora Prawdziwe Ale z ekstraktów słodowych 3,6 kg, drożdże Safale US 56.
            wymieniłem chmiel granulowany na szyszki

            Magnum 40g - 50min
            Lomik 30g - 10 min

            Chłodzenie: garnek w zlewie - posżło szybko.

            Bailling początkowy 13 st. , 20 litrów
            temp 20 st C

            Zostawiłem 1,5l brzeczki na refermentacje

            Drożdże zadane

            Teraz tylko czekac

            P.S. Mam schowane w lodówce w słoju drożdże z poprzedniej warki, jednak bałem się je użyć. Niepotrzebnie, po wyciągnieciu słoja z lodówki i ogrzaniu się drożdżaki zaczeły "wyłazić" ze słoja a więc żyją Jeszcze je zużyje.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • jacer
              Senior
              • 03-2006
              • 9875

              #7
              Wracając dziś wieczorem przez rynek zauważyłem przy kontenerze na plastiki dwie skrzynki po piwie. Nie oglądając się zabrałem je do domu, skrzynki są po piwie czeskim więc dlatego ktoś je pewno wywalił I juz 40 butelek ma gdzie mieszkać hehehe
              Milicki Browar Rynkowy
              Grupa STYRIAN

              (1+sqrt5)/2
              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
              No Hops, no Glory :)

              Comment

              • jacer
                Senior
                • 03-2006
                • 9875

                #8
                Dziś się odbył pomiar. Po zdezynfekowaniu łyżki, odgarnięciu grubej mazi na powierzchni piany (teraz wiem co to znaczy drożdże górnej fermentacji) pobrano próbki. Wynik 6 Blg a więc jeszcze czekamy.
                Milicki Browar Rynkowy
                Grupa STYRIAN

                (1+sqrt5)/2
                "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                No Hops, no Glory :)

                Comment

                • jacer
                  Senior
                  • 03-2006
                  • 9875

                  #9
                  Mam pytanie, a nawet kilka:
                  Czy zbierac drożdże z powierzchni fermentora?
                  Czy je zabełtać? Dziś robiłem pomiar wyszło 5 Blg, więc jeszcze niech się fermentuje.

                  Martwi mnie tylko rosnąca temeparatura na dworze, w fermentorze jest juz 21 st C. Ma być jeszcze cieplej na dworze.

                  Czy nie zaszkodzi to drożdżakom?
                  Milicki Browar Rynkowy
                  Grupa STYRIAN

                  (1+sqrt5)/2
                  "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                  "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                  No Hops, no Glory :)

                  Comment

                  • huanghua
                    Senior
                    • 10-2005
                    • 1910

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer
                    Martwi mnie tylko rosnąca temeparatura na dworze, w fermentorze jest juz 21 st C. Ma być jeszcze cieplej na dworze.

                    Czy nie zaszkodzi to drożdżakom?
                    Mam podobny problem
                    Temperatura już powoli zaczyna przekraczać 20*C i nie zapowiada się że będzie lepiej.
                    Drożdżom nie powinno zaszkodzić. Może jednak "podperfumić" bardziej piwo
                    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                    Comment

                    • piotrg
                      Member
                      • 05-2006
                      • 59

                      #11
                      Drożdże najlepiej zbierać z dna fermentatora o ile myślisz o odzysku gęstwy do kolejnych warek.
                      Co do bełtania ich z piwem czy zbierania jedynie dla usunięcia, to ja zostawiam i same opadają na dno lub część przylepia się do ścianek fermentatora.
                      Na temperaturę niestety niewiele większość z nas może poradzić, czasami to jest bolączka bo jak w upały wyjdzie super piwo to w zimie nie da się powtórzyć i na odwrót.
                      FemtoBrowar
                      http://www.femtobrowar.pglab.xon.pl/

                      Comment

                      • jacer
                        Senior
                        • 03-2006
                        • 9875

                        #12
                        Fermentor trafił do wanny z zimną wodą. Jest zanużony do 1/4 wysokości. Temperatura spadła do 20 st. C, a było już 23 st. C
                        Milicki Browar Rynkowy
                        Grupa STYRIAN

                        (1+sqrt5)/2
                        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                        No Hops, no Glory :)

                        Comment

                        • darko
                          Senior
                          • 06-2003
                          • 2078

                          #13
                          Masz problem z temperaturą? Przeczytaj to

                          Comment

                          • jacer
                            Senior
                            • 03-2006
                            • 9875

                            #14
                            Piwo zostało przelane na cichą do szklanego butla. Planuje trzymać je tam ze dwA tygodnioe. Kolor piękny, jak sok z marchewki. Bałem się o goryczke, bo po chmieleniu była to jedna wielka gorycz, teraz już się zmieniło. Jak pójdzie tak dalej to za kilka miesięcy będzie całkiem fajnie.
                            Milicki Browar Rynkowy
                            Grupa STYRIAN

                            (1+sqrt5)/2
                            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                            No Hops, no Glory :)

                            Comment

                            • jacer
                              Senior
                              • 03-2006
                              • 9875

                              #15
                              W dniu dzisiejszym zabutelkowałem warkę nr IV. Wyszło 33 butel. x0,5l i 15x0,33l. Małe butelki refermentują z cukrem, reszta z pozostawionym nieodfermentowanym piwem.

                              Martwi mnie zbyt duża goryczka. Jak widać goryczkowanie zostało przesadzone. Miejmy nadzieję, że coś się zmieni
                              Milicki Browar Rynkowy
                              Grupa STYRIAN

                              (1+sqrt5)/2
                              "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                              "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                              No Hops, no Glory :)

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎