Czemu piwo jest kwaśne - drożdże?

Collapse
X
Collapse
Posty
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • alkatraz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.06
    • 3

    #1

    Czemu piwo jest kwaśne - drożdże?

    Jestem początkującym piwowarem, ale mam za sobą już kilka warek.
    Te z brewkitów ok, szału smakowego nie było, ale w miarę smaczne.
    Ale gdy zacząłem zacierać piwa mi nie smakują, wszystkie są kwaśne. Nie są to kwasy niewypijalne, ale kwaśny smak jest mocno dominujący.
    Zacierałem pszeniczne ciemne, stouta i kolscha i wszędzie jest ten sam problem. Surowce z browamatora, drożdże suche Safale jakie były w zestawie.
    Czystość była zachowana (odkażanie pirosiarczynem, wyparzanie) - nawet żona powiedziała, że dziecku nigdy tak sterylnie butelek nie przygotowywałem hehe.

    W czym tkwi przyczyna kwaśnego smaku? Czy drożdże płynne będą dużo lepsze?
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    #2
    Odkażaj fermentory Cloroxem lub ACE - szklankę tego zalej ciepławą wodą cały fermentor, po 40 minutach przepłucz bieżącą wodą kilkukrotnie, na koniec możesz przelać litrem wrzątku. To, co opisujesz to kwasiżurki wynikające z błędnego sposobu dezynfekcji, Tobie się, wydaje, że dezynfekujesz, a bakteriom w to graj

    Przy okazji pozdrawiam nowego piwowara
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • alkatraz
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2006.06
      • 3

      #3
      Nie odkażam ACE, ale pirosiarczyn daję w stężeniu większym niż zalecane i na długo, czasem nawet na godzinę.

      Czy typ drożdży ma jakieś znaczenie?

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alkatraz
        Czy typ drożdży ma jakieś znaczenie?

        Jezeli używałes różnych drozdży tzn. że nie.
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • alkatraz
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2006.06
          • 3

          #5
          chodziło mi o to czy drożdże suche mogą wywoływać takie mocne posmaki kwaśne. Czy może dużo lepsze są drożdże płynne?

          Comment

          • jacer
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2006.03
            • 9875

            #6
            Nie mogą.
            Milicki Browar Rynkowy
            Grupa STYRIAN

            (1+sqrt5)/2
            "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
            "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
            No Hops, no Glory :)

            Comment

            • kopyr
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2004.06
              • 9475

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alkatraz
              chodziło mi o to czy drożdże suche mogą wywoływać takie mocne posmaki kwaśne. Czy może dużo lepsze są drożdże płynne?
              Nie są lepsze (pod tym względem), a wręcz są gorsze, bo łatwiej coś spieprzyć. Na początku nie ma się co na płynne porywać.
              blog.kopyra.com

              Comment

              • Marusia
                Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

                #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika alkatraz
                chodziło mi o to czy drożdże suche mogą wywoływać takie mocne posmaki kwaśne. Czy może dużo lepsze są drożdże płynne?
                Napisałam wyczerpującą odpowiedź w pierwszym moim poście. Może powtórzę dobitniej - pirosiarczyn to za mało. Drożdże nic tu nie mają do rzeczy. Ile jeszcze osób ma ci to napisać? Podaj liczbę, to poproszę znajomych piwowarów, żeby Ci to napisali po kilka razy
                www.warsztatpiwowarski.pl
                www.festiwaldobregopiwa.pl

                www.wrowar.com.pl



                Comment

                • przemo70
                  † 1970-2019 Piwosz w Raju
                  • 2007.05
                  • 1501

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                  Odkażaj fermentory Cloroxem lub ACE - szklankę tego zalej ciepławą wodą cały fermentor, po 40 minutach przepłucz bieżącą wodą kilkukrotnie, na koniec możesz przelać litrem wrzątku. To, co opisujesz to kwasiżurki wynikające z błędnego sposobu dezynfekcji, Tobie się, wydaje, że dezynfekujesz, a bakteriom w to graj

                  Przy okazji pozdrawiam nowego piwowara
                  Marusia ty masz warzyć a nie odplamiać
                  Save water, drink beer ...

                  http://www.parowozy.com.pl/
                  http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                  https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika przemo70
                    Marusia ty masz warzyć a nie odplamiać
                    Przemek, coś dobrego chyba pijesz?
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • przemo70
                      † 1970-2019 Piwosz w Raju
                      • 2007.05
                      • 1501

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                      Przemek, coś dobrego chyba pijesz?
                      No jasne swoje piwko pozdr
                      Save water, drink beer ...

                      http://www.parowozy.com.pl/
                      http://www.kamery.wolsztyn.pl/
                      https://www.facebook.com/pages/Browa...10?ref=profile

                      Comment

                      • woosaa
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🍼🍼
                        • 2005.07
                        • 1559

                        #12
                        Kolego Alkatraz! Posłuchaj Marusii.Miałem podobny problem i odkąd zamieniłem piro na ACE to o "kwasie"mogę zapomnieć! PZDR
                        mb WOS

                        Comment

                        • dentharg
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2008.05
                          • 16

                          #13
                          Kurcze, ja dezynfekuje Chemipro OXI a alt wyszedł mi kwaskowaty. Pierwszy raz mi takie piwo wyszło (jest to moje 2. z zacieraniem) i nie wiedziałem, czy tak smakuje alt, czy raczej piwo skisło. I teraz wydaje mi się, że jednak skisło.

                          Nie bardzo wiem co mogłem spitolić; odkażam jak zwykle - najpierw myję płynem, potem leję gorącą wodę (ok 5l), sypię Chemipro, zostawiam na ok 10 minut. Potem przelewam gorącą wodą.

                          Robię tak z fermentorami, sitem do wysładzania (wkład od browamator), kranik, wężyki przelewowe, butelki...

                          Comment

                          • fidoangel
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 3491

                            #14
                            Wszystko czego używasz w procesie warzenia przed procesem chmielenia nie musi być sterylne.

                            Dezynfekcja na tym etapie to strata czasu i możliwość wniesienia niepożądanych smaków i zapachów ze środków chemicznych.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
                              Wszystko czego używasz w procesie warzenia przed procesem chmielenia nie musi być sterylne.
                              Ja bym nawet powiedziała, że przed ZAKOŃCZENIEM procesu chmielenia. Dopiero od momentu wyłączenia palnika brzeczka zaczyna być narażona na infekcje.
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • Piotr7
                                drożdże dla początkującego
                                Piotr7
                                Witam!
                                Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
                                Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
                                2024-12-09, 14:24
                              • etman
                                Drożdże White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast (płynne)
                                etman
                                Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                                White Labs WLP4000 Vermont Ale Yeast

                                Szczep wyizolowany z wyjątkowego Double IPA pochodzącego z Vermont. Wytwarza złożony owocowy profil estrów z nutami brzoskwini, moreli i lekkich cytrusów, który uzupełnia każde mocno...
                                2024-11-23, 19:56
                              • etman
                                Drożdże Pomona Modern Hybrid IPA Yeast, Lallemand
                                etman
                                Taki oto szczep trafił do Centrum Piwowarstwa ostatnio:
                                Lallemand LalBrew Pomona Modern Hybrid IPA Yeast 11 g

                                Drożdże hybrydowe wytwarzające piwa z nutami brzoskwini, cytrusów i owoców tropikalnych. Szczep został opracowany przez Escarpment Laboratories (partnera Lallemand z...
                                2024-10-29, 22:38
                              • AaLeX
                                Kormoran, Classic hoppy lager
                                AaLeX
                                Nowość w Dino. Ciekawa bezzwrotna butelka 375ml. Cena 4,99zł. Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże. Alkohol 5%. Ekstraktu brak. Producent napisał "jasne pełne z chmielową duszą". Piana obfita. Piwo jest niefiltrowane. Barwa złota. W zapachu chmiel i trochę siarki....
                                2025-05-28, 07:52
                              • AaLeX
                                Staropramen, extra chmel
                                AaLeX
                                Piwo kupione w polskim Aldi. Oryginalny import (jest dodatkowa naklejka w języku polskim). Alkohol 4,5%. Skład: woda, słód jęczmienny, chmiel, chmielowe produkty, drożdże. Ekstraktu brak. Piana gruba z lacingiem. Zapach siarkowo-chmielowy. Barwa złota. Smak? No cóż. Zawiodłem się na tym...
                                2025-05-19, 15:44
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...