Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Drożdże płynne - starter?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • korbicz
    Senior
    • 06-2008
    • 170

    Drożdże płynne - starter?

    Potrzebuję szybkiej pomocy.
    Właśnie dotarły do mnie drożdże płynne Wyest 3068 Weihenstephan Weizen.
    Poradźcie mi, czy trzeba z nimi robić starter czy wystarczy wlać napęczniałą saszetkę do brzeczki?
    Muszę szybko podjąć decyzję bo chciałem w piątek warzyć ale jak będę musiał zrobić starter to do piątku nie zdążę przygotować drożdży.
  • Marusia
    Senior
    • 02-2001
    • 20211

    #2
    Najpierw to rozbij kulkę z pożywką Podaj datę produkcji tych drożdży - pamiętaj, że im starsze, tym dłużej "puchną

    Jesli chcesz robić pszeniczniaka 12 blg, to starter możesz sobie smiało darować - dadzą radę. Ale jeśli zamierzasz zrobić weizenbocka, to starter będzie konieczny
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • jacer
      Senior
      • 03-2006
      • 9875

      #3
      Najpierw przeczytaj instrukcję. Obrazkowa wystarczy (chyba)
      Milicki Browar Rynkowy
      Grupa STYRIAN

      (1+sqrt5)/2
      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
      No Hops, no Glory :)

      Comment

      • korbicz
        Senior
        • 06-2008
        • 170

        #4
        Kapsułka, instrukcja - to wszystko już wiem .
        Natomiast tak czy siak warzenie musi poczekać. Drożdże mają datę produkcji 29.09.2008, więc trzeba liczyć min. 6 dni na aktywację. Do piątku jakby nie liczyć zostały 4 doby - nie będę ryzykował zwłaszcza, że w sobotę wyjeżdżam.
        Ehh, no trudno. Dzięki za szybkie odpowiedzi.

        Comment

        • Maidenowiec
          Senior
          • 07-2004
          • 2287

          #5
          Jakbyś rano rozbił to by spokojnie ruszyły. Ale od jutra to gwarancji rzeczywiście nie ma.
          Surowce i akcesoria piwowarskie i serowarskie - Piwodziej.pl

          Thou shallt not spilleth thy beer!

          Przy wysokim stężeniu alkoholu organizm człowieka znajduje się blisko śmierci i instynktownie dąży do przedłużenia rodu.

          Comment

          • korbicz
            Senior
            • 06-2008
            • 170

            #6
            No i ruszyły po 3 dniach od rozbicia kapsułki z pożywką.
            Teraz mam kolejne pytanie - jak te drożdże się zachowują zwykle?
            Wątpliwość powstała gdyż wczoraj przygotowałem starter - 1l brzeczki ok. 10 Blg. Wlałem drożdże i dziś, po dobie, na pierwszy rzut oka, nic się nie dzieje. Na drugi rzut oka natomiast: całość zmętniała, lekko zmieniła kolor w kierunku pomarańczowego. Po powierzchni pływa bardzo mała ilość piany, dosłownie kilkanaście "bąbelków". Na dnie zebrał się taki bardzo delikatny osad (drożdże?). Zapach piękny, drożdżowo-pomarańczowo-bananowy.
            Moje pytania: gdzie te drożdże? W tym osadzie?
            I kiedy ja mogę użyć tego startera? Chciałem dzisiaj ale coś tego nie widzę. Mogę poczekać maksimum do jutra.
            I jak go użyć - wlać całość?

            Jestem rozdarty, pomocy.

            Comment

            • Marusia
              Senior
              • 02-2001
              • 20211

              #7
              Tak właśnie wyglądają "ruszające" Wyeasty. Lej całość i nie pękaj
              www.warsztatpiwowarski.pl
              www.festiwaldobregopiwa.pl

              www.wrowar.com.pl



              Comment

              • korbicz
                Senior
                • 06-2008
                • 170

                #8
                Okej, dzięki . Wiedziałem, że mogę na was liczyć.

                A jeszcze tylko jedno - a jak już ruszą? Jest jakaś piana? Iskry? Dym?

                Comment

                • Marusia
                  Senior
                  • 02-2001
                  • 20211

                  #9
                  Najpóźniej po 36 godzinach będzie piana, potem zaczną Ci się drożdże osadzać na niej - zbieraj wtedy z wierzchu gęstwę do następnej warki Wybuchu nie powinno być żadnego
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • korbicz
                    Senior
                    • 06-2008
                    • 170

                    #10
                    Rozumiem, że jak będę zbierał tylko z wierzchu to w żaden sposób nie wpłynie to negatywnie na stopień odfermentowania?
                    Dużo ich da się zebrać, tak z twojego doświadczenia?

                    Comment

                    • jacer
                      Senior
                      • 03-2006
                      • 9875

                      #11
                      Drożdże zbieraj pod koniec fermentacji lub przed samym przelewaniem na cichą.
                      Milicki Browar Rynkowy
                      Grupa STYRIAN

                      (1+sqrt5)/2
                      "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                      "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                      No Hops, no Glory :)

                      Comment

                      • korbicz
                        Senior
                        • 06-2008
                        • 170

                        #12
                        No i masz babo placek. A jak burzliwa potrwa dłużej niż 36 godzin? A na pewno potrwa. To co? Czekać do końca (wg Jacera) czy zacząć zbierać wcześniej (wg Marusi)?
                        Na mój rozum to sposób wg Jacera jest bardziej logiczny ale to mój pierwszy raz z drożdżami płynnymi więc wybaczcie te pytania.

                        Comment

                        • jacer
                          Senior
                          • 03-2006
                          • 9875

                          #13
                          Burzliwa fermentacja trwa około tygodnia. Nie wiem skąd wziąłes 36h?
                          Milicki Browar Rynkowy
                          Grupa STYRIAN

                          (1+sqrt5)/2
                          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
                          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
                          No Hops, no Glory :)

                          Comment

                          • fidoangel
                            Senior
                            • 07-2005
                            • 3489

                            #14
                            Moim skromnym zdaniem nie należy bez potrzeby grzebać w fermentującym piwie. Nawet nie zaglądać. Nie wiem skąd pomysły aby zbierać z piany. I to zalecają "starzy wyjadacze"? Gęstwa po burzliwej będzie dobra i w bezpieczny sposób pozyskana.
                            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

                            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

                            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
                            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
                            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

                            Comment

                            • korbicz
                              Senior
                              • 06-2008
                              • 170

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika jacer Wyświetlenie odpowiedzi
                              Burzliwa fermentacja trwa około tygodnia. Nie wiem skąd wziąłes 36h?
                              Z postu Marusi ale nie sugeruj się tym, nie doczytałem jednego słowa - że piana po 36h, a później na niej się będą zbierać drożdże.
                              Last edited by korbicz; 17-04-2009, 18:52.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎