2004.05.15 - 2004.05.16 - Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

2004.05.15 - 2004.05.16 - Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie

Spotkanie odbędzie się w Klubie Easy Rider, przewidywane rozpoczęcie w sobotę ok. godz. 15.30, oraz w niedzielę część druga od 12.00

W programie:

1 dzień:
    *warzenie od podstaw - wszystko dla tych, co chcieliby, a się boją - dla początkujących: gotowce, ekstrakty.

*degustacje piw domowych przyniesionych przez miłych gości

Wieczorem albo zostajemy na Lwówku w Easy, albo przenosimy się na Szwejka do Remi, opcja otwarta. Można też ewentualnie pójść do domu, ale w sobotę to chyba bez sensu

2 dzień:

*piwo pszeniczne - panel dla wszystkich zainteresowanych warzeniem ze słodów.

Póki co tak w skrócie, żebyśta ludzie szykowali czas i piwko na te dni W planie są też niespodzianki, ale oczywiście nic nie powiem

Dalsze szczegóły po świętach wielkanocnych.
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

www.wrowar.com.pl

• Marusia
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

may napisał(a)
    O tym nie pomyślałem.Tylko czy pani prezes zechce wozić się z takim ciężarem
    No, z beczką może być problem, ale z butelczynami dam sobie radę, choćbym miała złamać sobie kręgosłup

W pierwszym poście nie napisałam, kto organizuje imprezę:

1. Sekcja wrocławska browar.biz (ale skromna jestem)
    2. Browamator
    3. Easy Rider dzięki uprzejmości również kolegi z sekcji - Kudłatego.

Będą też - mam nadzieję, że mi się uda - goście honorowi, którzy też mogą wnieść ciekawy wkład w imprezę (mam na myśli "wkład" wiedzowy, nie spożywczy)

A cała impreza wzięła się dzięki pomysłowi CarlBerga, jego zdrowie, bo tak młodo...

www.wrowar.com.pl

Comment

• Marusia
      🍼🍼
      • 2001.02
      • 20221

Doszczegółowiony (w miarę) program spotkań

I Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie, 15-16 V 2004 r, Klub Easy Rider, ul. Piotra Skargi (Wzgórze Partyzantów) (dawna Reduta)

Sobota, 15.05.2004

15.30-16.00 rozlokowanie gości
      16.00 –16.15 – wstęp
      16.15 –17.30 – pokaz warzenia piwa z ekstraktów słodowych + szyszki chmielu okraszony dawką wiedzy o piwowarstwie domowym dla początkujących
      17.30 – ? - degustacja piw domowych

Po spotkaniu degustacja piw z browarów regionalnych – nie tylko dolnośląskich

Niedziela, 16.05.2004 r.

11.30-12.00 – rozlokowanie gości
      12.00 – 15.30 – pokaz warzenia piwa pszenicznego ze słodu, połączony z wykładem p. Andrzeja Sadownika
      15.30 - ? – degustacja piw pszenicznych domowych

Program nie uwzględnia niespodzianek oraz spontanicznych innowacji w trakcie trwania imprezy
      Przez cały czas trwania imprezy oczywiście piwo nie domowe dostępne w barze

www.wrowar.com.pl

Comment

• Marusia
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

WAŻNE!

Piwowarzy domowi, którzy chcieliby zaprezentować swoje piwa (przewidziane są upominki) proszeni są o zgłoszenie swojego udziału do mnie na PW lub mailem na adres marusia@browar.biz

Liczę na przytłaczającą frekwencję i mam przy okazji prośbę - weźcie po parę butelek, żeby każdy z uczestników miał szansę załapać się choćby na łyka któregoś piwka

Oczywiście wszyscy piwowarzy z najdalszych nawet zakątków Polski (i zagranicy, czemu nie))chętni na przybycie do Wrocka w tym terminie są zaproszeni. Zapewniam, że wieczorem w sobotę po części oficjalnej też nie będziemy się nudzić

www.wrowar.com.pl

Comment

• ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 24118

Plotki zostały przeszmuglowane w to oto miejce:
          - 2019.06.08 - XVI Wrocławskie Warsztaty Piwowarskie - autorska impreza piwowarska Marusi - 2019.06.07-09 - 10. Festiwal Dobrego Piwa - święto piwa na Stadionie Miejskim we Wrocławiu realizowane przez Marusię i CK Zamek, pod patronatem Browar.biz. Zapraszamy!

tam też proszę bardzo o zamieszczanie komentarzy. niniejszy temat niechaj pozostanie tylko dla spraw konkretnych.
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Marusia
            🍼🍼
            • 2001.02
            • 20221

Piwowary Podlaskie się odbyły, teraz pora na wrocławskie: póki co uczestnictwo z wkładem zapowiedziało 12 piwowarów, dodatkowo degustację zasilił za pośrednictwem mojego plecaka May - serdeczne dzięki

www.wrowar.com.pl

Comment

• Marusia
              🍼🍼
              • 2001.02
              • 20221

Ponieważ liczba chętnych na przyjazd się systematycznie zwiększa, rozejrzę się jutro za jakimiś noclegami w cenach do strawienia, bo podłogi w przytułku "U Marusi" i w Noclegowni "U Piwoholika" może zabraknąć

www.wrowar.com.pl

Comment

• Marusia
                🍼🍼
                • 2001.02
                • 20221

BAZA NOCLEGOWA

Są to noclegi, do których dojazd nie jest długi od naszej bazy imprezowej, a do połowy z nich można dojść na piechotę! Najbardziej atrakcyjna oferta to chyba Dizzy Daisy, a i nazwa też niezła

Dizzy Daisy – należy zwrócić uwagę na dowóz z dworca PKP gratis!!

DW Piast, Polonia, Europejski – to jest dokładnie naprzeciw Dworca, cenowo najtańszy Piast, ale standard, hmhm, no wiecie
                http://www.odratourist.pl/pl_piast.php3

15 minut pieszką od Dworca

Te dwa ostatnie już kwestia dojazdu, który zniweluje ewentualny niższy koszt noclegu.
                Rezerwacja noclegów online w Hotelu Wieniawa i Apartamentach Wieniawa

Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2004-04-27, 09:20.

www.wrowar.com.pl

Comment

• Marusia
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

Dizzy Daisy niestety do wycięcia - nie doczytałam na stronie, dopiero przez telefon dowiedziałam się, że jest to hotel sezonowy, działa od lipca, a teraz mieszkają tam studenci

www.wrowar.com.pl

Comment

• Marusia
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

No i tak, człowiek chciał szybko, a tu się okazuje, że nie ma tak łatwo
                    Podzwoniłam po reszcie hoteli i sytuacja nie przestawia się zbyt różowo - choć to jeszcze prawie trzy tygodnie do godziny zero, to w niektórych nie ma już miejsc: czyli w DW Piast i Europejskim.
                    Miejsca są:
                    w Polonii: 149 zł za dwuosobowy z łazienką,

Hotel Saigon 169 zł za dwuosobowy z łazienką

Wieniawa - cena weekendowa 90 zł za pokój 2-osobowy, ale jest haczyk: nie można rezerwować, bo z rezerwacją jest 190 zł Ale pani w recepcji powiedziała, że jest dużo miejsc - tak czy owak jednak wycieczka w ciemno. Dojazd nocną taxą to jakieś 15 zł za kurs.

Dom Turystyczny "Trio" - 54 zł za dobę za pokój jednoosobowy i dwuosobowy (taniocha, ciekawe, jak tam wygląda) - dojazd taxą nocną do 15 zł, miejsca są, ale trzeba wcześniej zarezerwować.

Dla twardzieli podłogowych - Przytułek "U Marusi" oraz Noclegownia "U Piwoholika", opłaty symboliczne - 3 piwka regionalne za dobę hotelową od osoby, bez rezerwacji (najwyżej niektórzy pośpią siedząc na fermentorach) Dojazd taxą nocną - 22 zł.

www.wrowar.com.pl

Comment

• jerzy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.10
                      • 4707

noclegi

Na Legnickiej w połowie drogi między pl. 1 maja i pl. Strzegomskim jest jakiś taki hostel marnego standardu, ale w niskich cenach. Przynajmniej kiedyś był - teraz nie mam jak sprawdzić...
                      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• yemiołka
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.02
                        • 1012

blisko i dla mniej wymagających - schronisko młodzieżowe w MDK na Kołłątaja [ale nie wiem, jakie tam mają wymogi, można by sprawdzić...]
                        **** zbliża ludzi... :-]

Comment

• Marusia
                          🍼🍼
                          • 2001.02
                          • 20221

Impreza juz za parę dni, goście wpisani, noclegownie czekają, już się nie mogę doczekać

www.wrowar.com.pl

Comment

• Marusia
                            🍼🍼
                            • 2001.02
                            • 20221

Trochę może późno mi się przypomniało, ale: piwowarzy z piwkami do degustacji najlepiej niech jutro przyjdą wcześniej, tak ok. 15.00 co by się dobrze piwko zdążyło schłodzić i chociaż troszkę ustać

www.wrowar.com.pl

Comment

• Marusia
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

Ufff.... się działo!

Przede wszystkim chciałabym podziękować wszystkim za uczestnictwo i wyrozumiałość co do różnych niedociągnięć, zwłaszcza niedzielnej obsuwy czasowej , za którą w imieniu organizatorów bardzo przepraszam

Bardzo bardzo wielkie podziękowania dla Browaru Amber za beczkę Koźlaka, dla Sklepu Piwniak i Piw Świata za prezenty dla naszych piwowarów, dla ekipy Browamatora za sprawne poprowadzenie "wykładów" no i Mistrzowi Czesowi za niedzielne warzenie, a Klubowi Easy Rider za wpuszczenie nas na pokład i cierpliwe lanie nam piwa

Piwowarom domowych dziękuję za wystawienie dużej ilości przepysznych piwek - i tu niestety też muszę przepraszać, bo nie wszyscy z Was z różnych przyczyn otrzymali prezentyMam nadzieję, że wybaczycie, a następnym razem proszę się do mnie zgłaszać po podwójne limity

www.wrowar.com.pl

Comment