PDA

Wersja pełna: : browar złota rosa


bleik
13-11-2004, 19:21
na chwałę POWIĘKSZAM STATYSTYKĘ browarów domowych
Browar domowy, inauguracja 16.10.04 , piwo o tejże nazwie w piwniczce dochodzi a w fermentatorze juz 2 wareczka, zabawa przednia po stronie strat zapisuje : przypalony blat w kuchni Garnek wystawał i plamy na spodniach po dezynfekcji sprzętu, więc chyba nie jest tak żle w końcu zawsze musza być jakieś koszty dodatkowe

pozdro

bleik
14-11-2004, 20:52
dołączam etykietę
może nie jest zbyt oryginalna, ale wynika to ztego,że po przelaniu na cichą 23.10.04 aż do 26.10 nic mi nie bąbelkowało i się wystraszyłem i około 21:00 zdecydowałem butelkuje przygotowanie szkła wiadomo trwa ( HA HA rym?) więc tenże wzorek tworzyłem około 1:00
pozdrawiam

adam16
14-11-2004, 21:15
Czyżby Browar Złota Rosa miał siedzibę w Żywcu?

peter_1000
14-11-2004, 22:29
adam16 napisał(a)
Czyżby Browar Złota Rosa miał siedzibę w Żywcu?

Właśbnie, dobrze by było uzupełnić profil:cool:

Krzysiu
15-11-2004, 15:29
A ten lew nie jest przypadkiem z etykiety piwa "Lwów" Browaru Mieszczańskiego we Wrocławiu?

Marusia
15-11-2004, 15:54
A nazwa "Inauguracyjne" też już była, Wujcio_Shaggy z Burym_Wilkiem takie mieli:D


Ale ogólnie rzecz biorąc serdecznie witamy w gronie piwowarów domowych:)

bleik
15-11-2004, 21:58
Dobry wieczór
widzę że sami fachowcy przyznaje iż ta etykieta to troszkę prowokacja, jak wcześniej wspomniałem przelewałem do butli w nocy a ,że jak to się mówi złapałem bakcyla to i zaetykietować chciałem na szybko więc skorzystałem (zaporzyczyłem) różne elementy graficzne umieszczone na stronie www.browar.biz,(które mi się miło wspominają i podobają) jeszcze 2 elementy są do odgadnięcia tzw zaporzyczenia zapraszam do zabawy mogę zaoferować temu kto odgadnie ostatni element buteleczkę z inauguracyjnym może nie będzie to bukiet warek jakie wy warzycie ale to moje początki , co do nazwy piwa to nie wiedziałem iż ktoś już taką dał

obiecuję iż etykieta do piwa które w tej chwili fermentuje będzie już jak najbardziej moja popracuję nad nią

pozdrawiam i dziękuję za wpisy

Marusia
15-11-2004, 22:20
bleik napisał(a)
(zaporzyczyłem)... zaporzyczenia

No to jeszcze FCJP na dobranoc:D

Grunt, że masz etykiety, przynajmniej jak komuś takie piwko podarujesz, to nie zapomni po miesiącu czyje ono:)

Wujcio_Shaggy
16-11-2004, 09:08
Marusia napisał(a)
A nazwa "Inauguracyjne" też już była, Wujcio_Shaggy z Burym_Wilkiem takie mieli:D


Ale ogólnie rzecz biorąc serdecznie witamy w gronie piwowarów domowych:) Nie piszesz, jak piwo zrobiłeś, ale jeśli był to gotowiec John Bull Bavarian Lager z naddatkiem goździków, to nazwa jest zupełnie adekwatna :D .

Nie będziemy się oczywiście procesować ;) , piwowarzy domowi powinni się przecież wspierać. Życzę udanej inauguracji. I kontynuacji jeszcze bardziej udanej.

Dobrze jest wpisać do browarowej wyszukiwarki wymyśloną zawczasu nazwę - brak wyniku pozwala z czystym sumieniem umieścić ją na etykiecie.

bury_wilk
16-11-2004, 09:28
Jak podzielisz się z nami wyrobem i zyskami, to na pewno się dogadamy:D

:stout:

adam16
16-11-2004, 10:48
Ja broń Boże nie krytykowałem etykiety. Po prostu na podstawie tego co zobaczyłem przypuszczałem, że kolega Bleik jest z Żywca. No i chciałem sprowokować uzupełnienie profilu.:stout:

rozbor
16-11-2004, 13:06
Osobiście uważam, że nie można mówić o zapożyczeniu nazwy. Owszem było już piwo "Inauguracyjne" ale produkowane przez inny browar (Wujcio_Shaggy i Bury Wilk).
Przecież na świecie jest wiele piw o nazwie np. "Jasne Pełne", a jedynym wyróżnikiem jest browar warzący dane piwo.

Jeżeli nazwa browaru jest wyraźnie umieszczona na etykiecie, to nie możemy mówić o podróbce.

Pozdrawiam
Tomek :stout:

e-prezes
16-11-2004, 13:18
mnie się osobiście podoba nazwa browaru - piwna, w jęz. polskim, z logotypem na etykietach ...oby nie zakończyło się na pierwszej warce.

Wujcio_Shaggy
16-11-2004, 14:29
rozbor napisał(a)
[...] Przecież na świecie jest wiele piw o nazwie np. "Jasne Pełne", a jedynym wyróżnikiem jest browar warzący dane piwo. [...] "Jasne Pełne" to nazwa rodzajowa, a nie nazwa własna, jak np. "Noteckie". Na przykład są takie nazwy "Królewskie Wyborne" i "Królewskie Jasne Pełne", jest też i proces. Nazwy rodzajowe typu "Jasne Pełne", "Pilsner", "Bock", "Ale", itd. są w powszechnym użyciu - ale niechby no który browar zaczął sprzedawać np. "Pilsner Urquell"...

adam16
16-11-2004, 14:37
Wujcio_Shaggy ma rację. Jednak wiele browarów używa/używało nazw np. Zamkowe, Jubileuszowe itp. W tą kategorię wpasowuje się i Inauguracyjne

bleik
16-11-2004, 21:41
do Wujcio_Shaggy z Burym_Wilkiem zaoszczędzę na adwokacie to zakupię produkty do następnej warki dzięki !!! bez obaw moje inauguracyjne to brewkit Browamator Jasne Pełne + ekstraktu słodowego Browamator Jasny 1,25 kg załączony do zestawu startowego więc bez obaw Panowie:D

dziękuję wszystkim za miłe przyjęcie, złapałem bakcyla i warzę dalej

pozdro

bleik
28-11-2004, 18:01
CZE

druga warka już zabutelkowana i oetykietowana.
Druga warka warzona z :
4 x 0,5 kg ekstrakt słodowy jasny WES
1 x 1,7 kg ekstrakt słodowy bursztynowy WES
30 gram chmielu goryczkowego szyszka martynka
50 gram chmielu aromatycznego szyszka lubelskiego

(30+25)gram po zagotowaniu i 25 gram na 7 minut przed końcem warzenia
drożdze górnej fermentacji browamator

wyszło okolo 20 litrów Blg początkowe 13,7 %
odfermentowało do Blg końcowe 4,5 %

włączyła się rodzinka nazwa wymyślona i etykieta opracowana przez mojego 6 letniego Franka ( obiecywałem że nad nią popracuje...) Jak dla mnie efekt zajebisty nie spodziewałem się że wyjdzie taki fajny wzór załączam

próbowałem przy rozlewie i w porównaniu z Inauguracyjnym czuć wyrażną goryczkę

bleik
28-11-2004, 18:10
załączam etykietę

bleik
05-12-2004, 22:00
nie wytrzymałem po tygodniu po rozlaniu właśnie konsumuje piwko Bocianie

zlałem do kilku granatów żeby próbnie spijać i wyłapywać róznice w smaku

Piana już znakomita gęsta i drobnoziarnista choć nie utrzymuje się długo
kolor ciemny bursztynowy
w smaku czuć dośc wyrażną goryczkę

to pierwsze wrażenia następną buteleczkę pewnie otworzę za tydzień

pozdrawiam

bleik
10-12-2004, 21:53
kolejna warka zabutelkowana etykieta poniżej wzór znaleziony na internecie nazwa wymyślona przed chwila (troszkę poleżakuje) pozdrawiam

Wujcio_Shaggy
13-12-2004, 08:02
Telepatia czy co??? :D :eek:

bleik
07-01-2005, 20:58
Warka nr 4
Piwo otrzymało nazwę SŁONECZNE
wyprodukowane z ekstraktu jasnego WES 3,4 kg, chmiel goryczkowy 20 g, chmiel aromatyczny 15 g, drożdzy safale-04, i chmielone dodatkowo w cichej 1/3 tabletki Hop Aroma Tabs
inne drożdze niż dotychczas dodatkowe chmielenie i juz niedługo będę się starał wyłapać róznice w porównaniu z poprzednimi warkami

załączam etykitę i pozdrawiam znad kufelka Bocianiego piwka

bleik
13-02-2005, 20:39
warki 5 i 6 już zabutelkowane
regał w piwnicy wygląda imponująco
warki te otrzymały nazwy:
5- płockie z sentymentu do rodzinnego miasta
6- tmave ze wzgledu na specyfikę piwka :D

etykietę do płockiego załączam poniżej , tmave podczas mycia balonu zbiłem go :mad: więc ze złości nie robię etykiety

przyszłość browaru : piwo pszeniczne z ekstraktów i potem głębokie wody? warzenie z zacieraniem :ice: ? :stout: ?
pozdrawiam

bleik
21-03-2005, 22:14
zgodnie z planami browar warzy!! Pszeniczne już w butelkach teraz na dniach zacieranie jakie piwo na początek to się ciągle zastanawiam Jak znam życie decyzję podejmę jak się woda będzie grzała załączam etykietę

bleik
08-05-2005, 20:46
Kolejne buteleczki zaczęły leżakowanie na regaliku w piwnicy

Warka nr 8

Składniki:
słód pilzneński 2,5 kg
słód monachijski 1,2 kg
słód cara-red 0,25 kg
słód czekoladowy 0,05 kg
woda
drożdze Safale S-04

20 l zagotowane do 72 stopni, dodany słód i przerwa 40 minut w temp. 67 stopni
następni podgrzano do 74 stopni i przerwa 30 minut,
do 78 stopni i 10 minut

filtracja i wysładzanie około 7 litrów


chmielenie goryczkowy 40 g od 5 minuty
wyszło 20 litrów brzeczki o Blg początkowym 11%

Burzliwa 1 tydzień, cicha 3 tygodnie w temp 16 stopni

butelkowane 06.05.05 blg końcowe 4,5 %

choć po filtracji wydawało mi się że brzeczka jest klarowna wyszła mętna nawet po cichej

załączam etykietę

bleik
08-05-2005, 20:49
etykieta

Wielki_B
08-05-2005, 22:13
Zacznij używać drożdży płynnych. Zauważysz dużą (pozytywną) różnicę.
Za Twoje piwo :stout: :stout: :stout: :stout:

bleik
09-05-2005, 19:25
już czekają w lodówce na następne warzenie mniam, mniam

bleik
03-07-2005, 12:11
Nadrabiam zaległości

Już przy uzyciu drożdzy płynnych ( 2278 Czezh Pils Yeast ) browar ma za sobą 3 kolejne warki. W ich skład wchodzą 2 słody: pilzeński i carapils. 2 krotnie próbowałem uwarzyć pilsika a raz piwko malinowe. Z kronikarskiego obowiązku:

Warka nr 9

Nazwa piwa PILS
Warzone wzorując się na przepisie Mapajaka
Skład: słód pilzeński - 2,7 kg
słód carapils - 0,3 kg
woda - 15 litrów
Chmielenie : Marynka - 40 gr - 90 min,
Lubelski - 6 gr - 30 min,
Lubelski - 6 gr - 5 min.
Zacieranie: 30 minut 64 stopnie C
30 minut 72 stopnie C
podgrzano do 78 stopni C przetrzymano przez 5 minut i koniec.
Wysładzanie 2.5 litra wody.
Gotowanie brzeczki 90 minut.
wyszło około 14 litrów brzeczki Blg początkowe 11 stopni
Fermentacja burzliwa - 8 dni,
Cicha - 11 dni,
Blg końcowe 4 stopnie
rozlano do butelek 11.06.05 etykieta załączam (przerobiona na szybciora bo mało czasu było)

bleik
03-07-2005, 20:16
Warka nr 10

Nazwa piwa MALINOWY KRÓL

Skład: słód pilzeński - 3,15 kg
słód carapils - 0,3 kg
woda - 18,5 litrów

Chmielenie : Marynka - 40 gr + Lubelski - 10 gr- od 1 minuty,
Lubelski - 10 gr + sok malinowy 0,3 l - 5 min przed końcem.

Zacieranie: 40 minut 67 stopni C
40 minut 74 stopnie C
podgrzano do 78 stopni C przetrzymano przez 10 minut i koniec.

Wysładzanie 5 litrów wody.

Gotowanie brzeczki 70 minut.

Blg początkowe 12 stopni
Fermentacja burzliwa - 7 dni,
Cicha - 7 dni,
Blg końcowe 4 stopnie

bleik
03-07-2005, 20:19
etykieta