Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

browar złota rosa

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • bleik
    Member
    • 11-2002
    • 80

    #16
    do Wujcio_Shaggy z Burym_Wilkiem zaoszczędzę na adwokacie to zakupię produkty do następnej warki dzięki !!! bez obaw moje inauguracyjne to brewkit Browamator Jasne Pełne + ekstraktu słodowego Browamator Jasny 1,25 kg załączony do zestawu startowego więc bez obaw Panowie

    dziękuję wszystkim za miłe przyjęcie, złapałem bakcyla i warzę dalej

    pozdro

    Comment

    • bleik
      Member
      • 11-2002
      • 80

      #17
      CZE

      druga warka już zabutelkowana i oetykietowana.
      Druga warka warzona z :
      4 x 0,5 kg ekstrakt słodowy jasny WES
      1 x 1,7 kg ekstrakt słodowy bursztynowy WES
      30 gram chmielu goryczkowego szyszka martynka
      50 gram chmielu aromatycznego szyszka lubelskiego

      (30+25)gram po zagotowaniu i 25 gram na 7 minut przed końcem warzenia
      drożdze górnej fermentacji browamator

      wyszło okolo 20 litrów Blg początkowe 13,7 %
      odfermentowało do Blg końcowe 4,5 %

      włączyła się rodzinka nazwa wymyślona i etykieta opracowana przez mojego 6 letniego Franka ( obiecywałem że nad nią popracuje...) Jak dla mnie efekt zajebisty nie spodziewałem się że wyjdzie taki fajny wzór załączam

      próbowałem przy rozlewie i w porównaniu z Inauguracyjnym czuć wyrażną goryczkę

      Comment

      • bleik
        Member
        • 11-2002
        • 80

        #18
        załączam etykietę
        Attached Files

        Comment

        • bleik
          Member
          • 11-2002
          • 80

          #19
          nie wytrzymałem po tygodniu po rozlaniu właśnie konsumuje piwko Bocianie

          zlałem do kilku granatów żeby próbnie spijać i wyłapywać róznice w smaku

          Piana już znakomita gęsta i drobnoziarnista choć nie utrzymuje się długo
          kolor ciemny bursztynowy
          w smaku czuć dośc wyrażną goryczkę

          to pierwsze wrażenia następną buteleczkę pewnie otworzę za tydzień

          pozdrawiam

          Comment

          • bleik
            Member
            • 11-2002
            • 80

            #20
            kolejna warka zabutelkowana etykieta poniżej wzór znaleziony na internecie nazwa wymyślona przed chwila (troszkę poleżakuje) pozdrawiam
            Attached Files

            Comment

            • Wujcio_Shaggy
              Senior
              • 01-2004
              • 4628

              #21
              Telepatia czy co???
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

              @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

              Comment

              • bleik
                Member
                • 11-2002
                • 80

                #22
                Warka nr 4
                Piwo otrzymało nazwę SŁONECZNE
                wyprodukowane z ekstraktu jasnego WES 3,4 kg, chmiel goryczkowy 20 g, chmiel aromatyczny 15 g, drożdzy safale-04, i chmielone dodatkowo w cichej 1/3 tabletki Hop Aroma Tabs
                inne drożdze niż dotychczas dodatkowe chmielenie i juz niedługo będę się starał wyłapać róznice w porównaniu z poprzednimi warkami

                załączam etykitę i pozdrawiam znad kufelka Bocianiego piwka
                Attached Files

                Comment

                • bleik
                  Member
                  • 11-2002
                  • 80

                  #23
                  warki 5 i 6 już zabutelkowane
                  regał w piwnicy wygląda imponująco
                  warki te otrzymały nazwy:
                  5- płockie z sentymentu do rodzinnego miasta
                  6- tmave ze wzgledu na specyfikę piwka

                  etykietę do płockiego załączam poniżej , tmave podczas mycia balonu zbiłem go więc ze złości nie robię etykiety

                  przyszłość browaru : piwo pszeniczne z ekstraktów i potem głębokie wody? warzenie z zacieraniem ? ?
                  pozdrawiam
                  Attached Files

                  Comment

                  • bleik
                    Member
                    • 11-2002
                    • 80

                    #24
                    zgodnie z planami browar warzy!! Pszeniczne już w butelkach teraz na dniach zacieranie jakie piwo na początek to się ciągle zastanawiam Jak znam życie decyzję podejmę jak się woda będzie grzała załączam etykietę
                    Attached Files

                    Comment

                    • bleik
                      Member
                      • 11-2002
                      • 80

                      #25
                      Kolejne buteleczki zaczęły leżakowanie na regaliku w piwnicy

                      Warka nr 8

                      Składniki:
                      słód pilzneński 2,5 kg
                      słód monachijski 1,2 kg
                      słód cara-red 0,25 kg
                      słód czekoladowy 0,05 kg
                      woda
                      drożdze Safale S-04

                      20 l zagotowane do 72 stopni, dodany słód i przerwa 40 minut w temp. 67 stopni
                      następni podgrzano do 74 stopni i przerwa 30 minut,
                      do 78 stopni i 10 minut

                      filtracja i wysładzanie około 7 litrów


                      chmielenie goryczkowy 40 g od 5 minuty
                      wyszło 20 litrów brzeczki o Blg początkowym 11%

                      Burzliwa 1 tydzień, cicha 3 tygodnie w temp 16 stopni

                      butelkowane 06.05.05 blg końcowe 4,5 %

                      choć po filtracji wydawało mi się że brzeczka jest klarowna wyszła mętna nawet po cichej

                      załączam etykietę

                      Comment

                      • bleik
                        Member
                        • 11-2002
                        • 80

                        #26
                        etykieta
                        Attached Files

                        Comment

                        • Wielki_B
                          Senior
                          • 02-2005
                          • 1968

                          #27
                          Zacznij używać drożdży płynnych. Zauważysz dużą (pozytywną) różnicę.
                          Za Twoje piwo

                          Comment

                          • bleik
                            Member
                            • 11-2002
                            • 80

                            #28
                            już czekają w lodówce na następne warzenie mniam, mniam

                            Comment

                            • bleik
                              Member
                              • 11-2002
                              • 80

                              #29
                              Nadrabiam zaległości

                              Już przy uzyciu drożdzy płynnych ( 2278 Czezh Pils Yeast ) browar ma za sobą 3 kolejne warki. W ich skład wchodzą 2 słody: pilzeński i carapils. 2 krotnie próbowałem uwarzyć pilsika a raz piwko malinowe. Z kronikarskiego obowiązku:

                              Warka nr 9

                              Nazwa piwa PILS
                              Warzone wzorując się na przepisie Mapajaka
                              Skład: słód pilzeński - 2,7 kg
                              słód carapils - 0,3 kg
                              woda - 15 litrów
                              Chmielenie : Marynka - 40 gr - 90 min,
                              Lubelski - 6 gr - 30 min,
                              Lubelski - 6 gr - 5 min.
                              Zacieranie: 30 minut 64 stopnie C
                              30 minut 72 stopnie C
                              podgrzano do 78 stopni C przetrzymano przez 5 minut i koniec.
                              Wysładzanie 2.5 litra wody.
                              Gotowanie brzeczki 90 minut.
                              wyszło około 14 litrów brzeczki Blg początkowe 11 stopni
                              Fermentacja burzliwa - 8 dni,
                              Cicha - 11 dni,
                              Blg końcowe 4 stopnie
                              rozlano do butelek 11.06.05 etykieta załączam (przerobiona na szybciora bo mało czasu było)
                              Attached Files

                              Comment

                              • bleik
                                Member
                                • 11-2002
                                • 80

                                #30
                                Warka nr 10

                                Nazwa piwa MALINOWY KRÓL

                                Skład: słód pilzeński - 3,15 kg
                                słód carapils - 0,3 kg
                                woda - 18,5 litrów

                                Chmielenie : Marynka - 40 gr + Lubelski - 10 gr- od 1 minuty,
                                Lubelski - 10 gr + sok malinowy 0,3 l - 5 min przed końcem.

                                Zacieranie: 40 minut 67 stopni C
                                40 minut 74 stopnie C
                                podgrzano do 78 stopni C przetrzymano przez 10 minut i koniec.

                                Wysładzanie 5 litrów wody.

                                Gotowanie brzeczki 70 minut.

                                Blg początkowe 12 stopni
                                Fermentacja burzliwa - 7 dni,
                                Cicha - 7 dni,
                                Blg końcowe 4 stopnie

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎