Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browarek Bożydarek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • teodorehare
    Member
    • 11-2007
    • 98

    Browarek Bożydarek

    No i czas na podsumowanie roku (1-szego)
    Zacząłem swoje warzenie w połowie paźdiernika ub. roku. Do Sylwestra zdołałem "wykonać'" 9 warek.
    1-sza Bursztyn - oczywiscie z brew kita - już wypita
    2-ga stout z ekstraktów dojrzewa - trochę mnie martwi brak nagazowania( a raczej słabiutkie
    3-cia Bosman - lager z ekstraktów - chyba ok.
    4-ta kolorowy Paw - ekstrakty ( 14.5 Blg) - tez na razie słabo nagazowane
    5-ta Maliniak - ekstrakt na soku malinowym - dla żoneczki - smakuje
    6-ta golden ducat - pierwsze zacieranie (infuzyjne) chyba za duzo nagazowane jak na styl (red irish ale)
    7- ma- Biała damula - pszeniczniak , zacierany dekokcją 1 warową ( a własciwie 1,5) - 2 tygodnie po zabutelkowaniu ( bez cichej) piwko super !!!! - porównywali znajomi do fratera i paulanera - zdecydowanie dali mi pierwszeństwo :kwiatek
    8-ma Jasne Pańskie - proste piwo ( co do składu) zacierane infuzyjnie - rozlane 01.01.08,
    wiec nie próbowane - ale mam nadzieję, ze bedzie ok.
    9 ta Pot szwejka - udziwniony pils jeszcze nie zabutelkowany , ale wytworzony w ub. roku , więc chyba się liczy
    I to tyle co zdołałem wytworzyć - a dla Wszystkich Kolegów Piwowarów jak najwięcej warek w nadchodzacym roku życzy Browarek Bożydarek !!!
    Attached Files
  • huanghua
    Senior
    • 10-2005
    • 1910

    #2
    Bardzo ładna kolekcja.
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • teodorehare
      Member
      • 11-2007
      • 98

      #3
      dziękuję

      Comment

      • teodorehare
        Member
        • 11-2007
        • 98

        #4
        nowa warka bożydarka

        zacząłem przeglądac, co mi jeszcze zostało ze słodów i czy coś bym z tego nie zdołał uwarzyć.oto co mam
        pilzneński - 1kg
        pale ale - 1 kg
        carapils -0,7 kg
        melanoidynowy - 0,5 kg
        carafa III - 0,25
        caramunich - 0,30 (mam 0,8, ale to chyba za dużo)
        jeczmień palony 0,25

        wyjdzie coś z tego? i co to ew.będzie
        mam zamiar zacierac na lenia , proszę o sugestie ile chmielu, zostały mi drożdże safale 04, czekam niecierpliwie na odpowiedzi (podpowiedzi)

        Comment

        • teodorehare
          Member
          • 11-2007
          • 98

          #5
          jakoś nikt nie chce mi pomóc

          Comment

          • huanghua
            Senior
            • 10-2005
            • 1910

            #6
            Ile masz tego chmielu i jaki?
            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

            Comment

            • teodorehare
              Member
              • 11-2007
              • 98

              #7
              lubelski i marynka - po 100 g

              Comment

              • huanghua
                Senior
                • 10-2005
                • 1910

                #8
                Chyba na 15 litrów stouta wystarczy:

                Click image for larger version

Name:	stout.jpg
Views:	1
Size:	35,5 KB
ID:	2025026


                Spróbuj sam na:http://www.beertools.com
                Last edited by huanghua; 04-01-2008, 09:24.
                W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                Comment

                • teodorehare
                  Member
                  • 11-2007
                  • 98

                  #9
                  dzięki
                  mam pytanie- czy do tego programu wprowadzasz składniki, czy jest to gotowy przepis
                  no i jaki to program, jeżeli można wiedzieć i czy ew. można skorzystać
                  pzdr dz

                  Comment

                  • huanghua
                    Senior
                    • 10-2005
                    • 1910

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika teodorehare Wyświetlenie odpowiedzi
                    dzięki
                    mam pytanie- czy do tego programu wprowadzasz składniki, czy jest to gotowy przepis
                    no i jaki to program, jeżeli można wiedzieć i czy ew. można skorzystać
                    pzdr dz
                    Zajrzyj/zaloguj się, a sam udzielisz sobie odpowiedzi na te pytania.
                    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                    Comment

                    • teodorehare
                      Member
                      • 11-2007
                      • 98

                      #11
                      nie dojrzałem adresu na końcu Twojego postu - jeszcze raz dzięki - pozdrowienia dla Wybrzeża - latem dośc często tam bywam

                      Comment

                      • teodorehare
                        Member
                        • 11-2007
                        • 98

                        #12
                        fajny ten program

                        Comment

                        • teodorehare
                          Member
                          • 11-2007
                          • 98

                          #13
                          a co Sądzisz/Sądzicie o zacieraniu tego na lenia - podgrzanie do 73* i zostawienie do wystygnięcia, ponowne podgrzanie do 78 i filtracja

                          Comment

                          • teodorehare
                            Member
                            • 11-2007
                            • 98

                            #14
                            ma Ktoś doświadczenie nt. j.w. (coś kiedyś chyba Marusia napisała, że zaciera na lenia, czy o to chodzi ?)

                            Comment

                            • Marusia
                              Senior
                              • 02-2001
                              • 20211

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika teodorehare Wyświetlenie odpowiedzi
                              a co Sądzisz/Sądzicie o zacieraniu tego na lenia - podgrzanie do 73* i zostawienie do wystygnięcia, ponowne podgrzanie do 78 i filtracja
                              Zacieranie na lenia zwiększa wydajność - przynajmniej u mnie Temperatura ma spadać w przedziale 73->61 stopni. Mój gar 40 litrowy stoi na taborecie (gazowym) bez podgrzewania ani owijania kocami przez zazwyczaj 2 godziny i właśnie w tym czasie temperatura zdąży o tyle spaść. Można też zacierać krócej, ale z doświadczenia widzę, że najlepiej nie mniej niż 90 minut

                              Dla mnie jest to fajny sposób zacierania, bo mam dwie godziny wolnego, jak ktoś chce uwarzyć w czasie krótszym niż 5-6 godzin to ta przerwa się nie nadaje
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X
                              😀
                              🥰
                              🤢
                              😎
                              😡
                              👍
                              👎