Browarek Bożydarek

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • teodorehare
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2007.11
    • 98

    #1

    Browarek Bożydarek

    No i czas na podsumowanie roku (1-szego)
    Zacząłem swoje warzenie w połowie paźdiernika ub. roku. Do Sylwestra zdołałem "wykonać'" 9 warek.
    1-sza Bursztyn - oczywiscie z brew kita - już wypita
    2-ga stout z ekstraktów dojrzewa - trochę mnie martwi brak nagazowania( a raczej słabiutkie
    3-cia Bosman - lager z ekstraktów - chyba ok.
    4-ta kolorowy Paw - ekstrakty ( 14.5 Blg) - tez na razie słabo nagazowane
    5-ta Maliniak - ekstrakt na soku malinowym - dla żoneczki - smakuje
    6-ta golden ducat - pierwsze zacieranie (infuzyjne) chyba za duzo nagazowane jak na styl (red irish ale)
    7- ma- Biała damula - pszeniczniak , zacierany dekokcją 1 warową ( a własciwie 1,5) - 2 tygodnie po zabutelkowaniu ( bez cichej) piwko super !!!! - porównywali znajomi do fratera i paulanera - zdecydowanie dali mi pierwszeństwo :kwiatek
    8-ma Jasne Pańskie - proste piwo ( co do składu) zacierane infuzyjnie - rozlane 01.01.08,
    wiec nie próbowane - ale mam nadzieję, ze bedzie ok.
    9 ta Pot szwejka - udziwniony pils jeszcze nie zabutelkowany , ale wytworzony w ub. roku , więc chyba się liczy
    I to tyle co zdołałem wytworzyć - a dla Wszystkich Kolegów Piwowarów jak najwięcej warek w nadchodzacym roku życzy Browarek Bożydarek !!!
    Attached Files
  • huanghua
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.10
    • 1910

    #2
    Bardzo ładna kolekcja.
    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

    Comment

    • teodorehare
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.11
      • 98

      #3
      dziękuję

      Comment

      • teodorehare
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2007.11
        • 98

        #4
        nowa warka bożydarka

        zacząłem przeglądac, co mi jeszcze zostało ze słodów i czy coś bym z tego nie zdołał uwarzyć.oto co mam
        pilzneński - 1kg
        pale ale - 1 kg
        carapils -0,7 kg
        melanoidynowy - 0,5 kg
        carafa III - 0,25
        caramunich - 0,30 (mam 0,8, ale to chyba za dużo)
        jeczmień palony 0,25

        wyjdzie coś z tego? i co to ew.będzie
        mam zamiar zacierac na lenia , proszę o sugestie ile chmielu, zostały mi drożdże safale 04, czekam niecierpliwie na odpowiedzi (podpowiedzi)

        Comment

        • teodorehare
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2007.11
          • 98

          #5
          jakoś nikt nie chce mi pomóc

          Comment

          • huanghua
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.10
            • 1910

            #6
            Ile masz tego chmielu i jaki?
            W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

            Comment

            • teodorehare
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.11
              • 98

              #7
              lubelski i marynka - po 100 g

              Comment

              • huanghua
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.10
                • 1910

                #8
                Chyba na 15 litrów stouta wystarczy:

                Click image for larger version

Name:	stout.jpg
Views:	1
Size:	35,5 KB
ID:	2025026


                Spróbuj sam na:http://www.beertools.com
                Ostatnia zmiana dokonana przez huanghua; 2008-01-04, 09:24.
                W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                Comment

                • teodorehare
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2007.11
                  • 98

                  #9
                  dzięki
                  mam pytanie- czy do tego programu wprowadzasz składniki, czy jest to gotowy przepis
                  no i jaki to program, jeżeli można wiedzieć i czy ew. można skorzystać
                  pzdr dz

                  Comment

                  • huanghua
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2005.10
                    • 1910

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika teodorehare
                    dzięki
                    mam pytanie- czy do tego programu wprowadzasz składniki, czy jest to gotowy przepis
                    no i jaki to program, jeżeli można wiedzieć i czy ew. można skorzystać
                    pzdr dz
                    Zajrzyj/zaloguj się, a sam udzielisz sobie odpowiedzi na te pytania.
                    W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                    Comment

                    • teodorehare
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2007.11
                      • 98

                      #11
                      nie dojrzałem adresu na końcu Twojego postu - jeszcze raz dzięki - pozdrowienia dla Wybrzeża - latem dośc często tam bywam

                      Comment

                      • teodorehare
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2007.11
                        • 98

                        #12
                        fajny ten program

                        Comment

                        • teodorehare
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2007.11
                          • 98

                          #13
                          a co Sądzisz/Sądzicie o zacieraniu tego na lenia - podgrzanie do 73* i zostawienie do wystygnięcia, ponowne podgrzanie do 78 i filtracja

                          Comment

                          • teodorehare
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2007.11
                            • 98

                            #14
                            ma Ktoś doświadczenie nt. j.w. (coś kiedyś chyba Marusia napisała, że zaciera na lenia, czy o to chodzi ?)

                            Comment

                            • Marusia
                              Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                              🍼🍼
                              • 2001.02
                              • 20221

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika teodorehare
                              a co Sądzisz/Sądzicie o zacieraniu tego na lenia - podgrzanie do 73* i zostawienie do wystygnięcia, ponowne podgrzanie do 78 i filtracja
                              Zacieranie na lenia zwiększa wydajność - przynajmniej u mnie Temperatura ma spadać w przedziale 73->61 stopni. Mój gar 40 litrowy stoi na taborecie (gazowym) bez podgrzewania ani owijania kocami przez zazwyczaj 2 godziny i właśnie w tym czasie temperatura zdąży o tyle spaść. Można też zacierać krócej, ale z doświadczenia widzę, że najlepiej nie mniej niż 90 minut

                              Dla mnie jest to fajny sposób zacierania, bo mam dwie godziny wolnego, jak ktoś chce uwarzyć w czasie krótszym niż 5-6 godzin to ta przerwa się nie nadaje
                              www.warsztatpiwowarski.pl
                              www.festiwaldobregopiwa.pl

                              www.wrowar.com.pl



                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • dadek
                                Szkaradowo 115, Browar Nepomucen
                                dadek
                                Kto dawno nie odwiedzał Browaru Nepomucen zapamiętał go jako nieduży rodzinny browarek ale warzący zawsze świetne, nowofalowe piwa. Na szczęście bez problemu można było je dostać u "badylarzy", a także spróbować w licznych knajpach i na festiwalach. Najprzyjemniej jednak spijało...
                                2025-11-09, 01:19
                              • dadek
                                Niemcy, München, Karlstraße 122, Higgins Ale Works
                                dadek
                                Malutki kraftowy browarek założony w 2018 roku przez Paula Higginsa - Amerykanina, który sprowadził się z żoną do Niemiec już 20 lat temu. To czego mu tu najbardziej brakowało to innych piw niż bawarska klasyka. Co najciekawsze swój browarek ulokował w Maxvorstadt, samym sercu tego co mu...
                                Dzisiaj, 01:04
                              • dadek
                                Chorzów-Batory, Inwalidzka 26, Browar Reden
                                dadek
                                21.06.2023 na zaproszenie głównego piwowara Pawła Fityki miałem okazję odwiedzić nowy browar Reden. Sąsiaduje przez ulicę z zajezdnią tramwajową więc by tu trafić trzeba wysiąść na przystanku Chorzów-Batory Zajezdnia i iść wzdłuż jej ogrodzenia podziwiając stacjonujące tu tramwaje....
                                2023-08-20, 19:00
                              • dadek
                                Niemcy, Erfurt, Zum Güterbahnhof 20, Heimathafen - Erfurter Braumanufaktur
                                dadek
                                Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
                                2025-01-12, 18:42
                              • dadek
                                Niemcy, Lübeck, Alfstraße 36, Brauberger
                                dadek
                                Browarek restauracyjny w najstarszej historycznej części Lubeki jaką jest wyspa Innenstadt. Płynąca przez miasto rzeka Trave dzieli się tu na aż 3 nurty, przez co na starówkę z każdej strony można się dostać tylko mostami. Od dworca kolejowego jest 1 km, więc dojście zajmie 15 minut....
                                2025-09-27, 03:28
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...