Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Browarek Bożydarek

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • hasintus
    Senior
    • 07-2006
    • 850

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika teodorehare Wyświetlenie odpowiedzi
    no, skończyłem zacieranie, nastała filtracja - i tu odpowiedz na kłopoty z filtrowaniem, filtruję w kadzi z BA, dotąd nie było zadnych problemów, brzeczka przelatywała jakby to była woda bez deka zanieczyszczeń (dowierciłem 2x tyle otworów , co było w "oryginale"), teraz - ledwie ciurka, dlaczego ? ponieważ korzystałem z ześrutowanego słodu w BA, a teraz dokupiłem porkerta - i chyba o to chodzi - więcej mąki( zreszta brzeczka dużo mniej klarowna), to i filtracja gorsza - co Wy na to ?
    U mnie jest tak samo, wcześniej kupowałem śrutowany lub śrutowałem za pomocą starego młynka do kawy. Teraz kupiłem porkerta i troszkę się rozczarowałem, jakość wykonania taka że, ciężko wyregulować, albo przelatują całe ziarna albo daje dużo mąki. Ale to pewnie kwestia praktyki w regulacji a może "dotarcia".

    Comment

    • teodorehare
      Member
      • 11-2007
      • 98

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
      U mnie jest tak samo, wcześniej kupowałem śrutowany lub śrutowałem za pomocą starego młynka do kawy. Teraz kupiłem porkerta i troszkę się rozczarowałem, jakość wykonania taka że, ciężko wyregulować, albo przelatują całe ziarna albo daje dużo mąki. Ale to pewnie kwestia praktyki w regulacji a może "dotarcia".
      To samo u mnie - albo mąka, albo całe ziarna - jest na to rada ? ( pozatym, lekkie bicie na wałku powoduje własnie pełne przeloty ziarna - czy to wada fabryczna ?)

      Comment

      • anteks
        maruda
        • 08-2003
        • 10738

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika teodorehare Wyświetlenie odpowiedzi
        To samo u mnie - albo mąka, albo całe ziarna - jest na to rada ? ( pozatym, lekkie bicie na wałku powoduje własnie pełne przeloty ziarna - czy to wada fabryczna ?)
        te typy chyba tak mają
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • hasintus
          Senior
          • 07-2006
          • 850

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
          te typy chyba tak mają
          Znaczy że, się kurka nie dotrze?

          Comment

          • anteks
            maruda
            • 08-2003
            • 10738

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
            Znaczy że, się kurka nie dotrze?
            mój sie dociera juz 2-3 lata i nadal niedotarty
            Last edited by anteks; 21-01-2008, 21:53.
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • teodorehare
              Member
              • 11-2007
              • 98

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
              mój sie dociera juz 2-3 lata i nadal niedotarty
              właśnie dzisiaj "dotarłem" - śrutuję dwa razy, ale tylko te "szlachetniejsze" - wychodzi ok.

              Comment

              • mm07
                Junior
                • 11-2007
                • 21

                #37
                Ja tam jestem zadowolony z tego śrutownika.

                Fakt faktem trzeba się zawsze trochę nakręcić, zanim śruta będzie w miarę ok.

                Comment

                • teodorehare
                  Member
                  • 11-2007
                  • 98

                  #38
                  Warka nr 11 (pod nazwą Starter)
                  w dn. wczorajszym zlałem na cichą (Blg 3,5 z 12), fermentowała w 10* przez 11 dni, fajny smaczek, drożdże zebrane na następną warkę.

                  Comment

                  • Marusia
                    Senior
                    • 02-2001
                    • 20211

                    #39
                    Mój porkert chodzi od początku dobrze. Lekko się "popsuł", jak zmieliłam w nim niedosuszone papryczki pepperoni - musiałam go rozkręcić, bo był cały zakitowany i potem po skręceniu właśnie miałam przez jakiś czas mąkę+ziarno, ale potem jakoś samo mu przeszło

                    Może wy po każdym śrutowaniu rozkręcacie go i myjecie? Ja tylko otrzepuję go z mąki i chowam do szafki
                    Last edited by Marusia; 01-02-2008, 10:20.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • teodorehare
                      Member
                      • 11-2007
                      • 98

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                      Może wy po każdym śrutowaniu rozkręcacie go i myjecie? Ja tylko otrzepuję go z mąki i chowam do szafki
                      Aż taki ambitny nie jestem

                      Comment

                      • anteks
                        maruda
                        • 08-2003
                        • 10738

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia Wyświetlenie odpowiedzi
                        Może wy po każdym śrutowaniu rozkręcacie go i myjecie? Ja tylko otrzepuję go z mąki i chowam do szafki
                        to jego można rozkręcic
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • teodorehare
                          Member
                          • 11-2007
                          • 98

                          #42
                          Dzisiaj kolejna warka - nr 11 robocza nazwa Kosiarz Umysłów
                          pilzneński - 2,5kg
                          carahell - 0,3 kg
                          carapils - 0,3 kg
                          melanoidynowy - 0,3 kg
                          ekstrakt - słód monachijski (Weyermann) - 2kg

                          zacieranie słodów infuzyjne
                          52* -15'
                          64* - 50'
                          74* - 20'

                          Comment

                          • teodorehare
                            Member
                            • 11-2007
                            • 98

                            #43
                            cd składu
                            marynka 40 g - 70'
                            lubelski 10g - 5'

                            Comment

                            • hasintus
                              Senior
                              • 07-2006
                              • 850

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika teodorehare Wyświetlenie odpowiedzi
                              cd składu
                              marynka 40 g - 70'
                              lubelski 10g - 5'
                              To jeszcze napisz jakie drożdże.

                              Comment

                              • teodorehare
                                Member
                                • 11-2007
                                • 98

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus Wyświetlenie odpowiedzi
                                To jeszcze napisz jakie drożdże.
                                gęstwa z poprzedniej warki (wyeast pilsner)

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎