Browarek Bożydarek

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • hasintus
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2006.07
    • 850

    #31
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika teodorehare
    no, skończyłem zacieranie, nastała filtracja - i tu odpowiedz na kłopoty z filtrowaniem, filtruję w kadzi z BA, dotąd nie było zadnych problemów, brzeczka przelatywała jakby to była woda bez deka zanieczyszczeń (dowierciłem 2x tyle otworów , co było w "oryginale"), teraz - ledwie ciurka, dlaczego ? ponieważ korzystałem z ześrutowanego słodu w BA, a teraz dokupiłem porkerta - i chyba o to chodzi - więcej mąki( zreszta brzeczka dużo mniej klarowna), to i filtracja gorsza - co Wy na to ?
    U mnie jest tak samo, wcześniej kupowałem śrutowany lub śrutowałem za pomocą starego młynka do kawy. Teraz kupiłem porkerta i troszkę się rozczarowałem, jakość wykonania taka że, ciężko wyregulować, albo przelatują całe ziarna albo daje dużo mąki. Ale to pewnie kwestia praktyki w regulacji a może "dotarcia".

    Comment

    • teodorehare
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2007.11
      • 98

      #32
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
      U mnie jest tak samo, wcześniej kupowałem śrutowany lub śrutowałem za pomocą starego młynka do kawy. Teraz kupiłem porkerta i troszkę się rozczarowałem, jakość wykonania taka że, ciężko wyregulować, albo przelatują całe ziarna albo daje dużo mąki. Ale to pewnie kwestia praktyki w regulacji a może "dotarcia".
      To samo u mnie - albo mąka, albo całe ziarna - jest na to rada ? ( pozatym, lekkie bicie na wałku powoduje własnie pełne przeloty ziarna - czy to wada fabryczna ?)

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10860

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika teodorehare
        To samo u mnie - albo mąka, albo całe ziarna - jest na to rada ? ( pozatym, lekkie bicie na wałku powoduje własnie pełne przeloty ziarna - czy to wada fabryczna ?)
        te typy chyba tak mają
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • hasintus
          Kapitan Lagerowej Marynarki
          • 2006.07
          • 850

          #34
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
          te typy chyba tak mają
          Znaczy że, się kurka nie dotrze?

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10860

            #35
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
            Znaczy że, się kurka nie dotrze?
            mój sie dociera juz 2-3 lata i nadal niedotarty
            Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2008-01-21, 21:53.
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • teodorehare
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2007.11
              • 98

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
              mój sie dociera juz 2-3 lata i nadal niedotarty
              właśnie dzisiaj "dotarłem" - śrutuję dwa razy, ale tylko te "szlachetniejsze" - wychodzi ok.

              Comment

              • mm07
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2007.11
                • 21

                #37
                Ja tam jestem zadowolony z tego śrutownika.

                Fakt faktem trzeba się zawsze trochę nakręcić, zanim śruta będzie w miarę ok.

                Comment

                • teodorehare
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2007.11
                  • 98

                  #38
                  Warka nr 11 (pod nazwą Starter)
                  w dn. wczorajszym zlałem na cichą (Blg 3,5 z 12), fermentowała w 10* przez 11 dni, fajny smaczek, drożdże zebrane na następną warkę.

                  Comment

                  • Marusia
                    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                    🍼🍼
                    • 2001.02
                    • 20221

                    #39
                    Mój porkert chodzi od początku dobrze. Lekko się "popsuł", jak zmieliłam w nim niedosuszone papryczki pepperoni - musiałam go rozkręcić, bo był cały zakitowany i potem po skręceniu właśnie miałam przez jakiś czas mąkę+ziarno, ale potem jakoś samo mu przeszło

                    Może wy po każdym śrutowaniu rozkręcacie go i myjecie? Ja tylko otrzepuję go z mąki i chowam do szafki
                    Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2008-02-01, 10:20.
                    www.warsztatpiwowarski.pl
                    www.festiwaldobregopiwa.pl

                    www.wrowar.com.pl



                    Comment

                    • teodorehare
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2007.11
                      • 98

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                      Może wy po każdym śrutowaniu rozkręcacie go i myjecie? Ja tylko otrzepuję go z mąki i chowam do szafki
                      Aż taki ambitny nie jestem

                      Comment

                      • anteks
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛
                        • 2003.08
                        • 10860

                        #41
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
                        Może wy po każdym śrutowaniu rozkręcacie go i myjecie? Ja tylko otrzepuję go z mąki i chowam do szafki
                        to jego można rozkręcic
                        Mniej książków więcej piwa

                        Comment

                        • teodorehare
                          Kapral Kuflowy Chlupacz
                          • 2007.11
                          • 98

                          #42
                          Dzisiaj kolejna warka - nr 11 robocza nazwa Kosiarz Umysłów
                          pilzneński - 2,5kg
                          carahell - 0,3 kg
                          carapils - 0,3 kg
                          melanoidynowy - 0,3 kg
                          ekstrakt - słód monachijski (Weyermann) - 2kg

                          zacieranie słodów infuzyjne
                          52* -15'
                          64* - 50'
                          74* - 20'

                          Comment

                          • teodorehare
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2007.11
                            • 98

                            #43
                            cd składu
                            marynka 40 g - 70'
                            lubelski 10g - 5'

                            Comment

                            • hasintus
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2006.07
                              • 850

                              #44
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika teodorehare
                              cd składu
                              marynka 40 g - 70'
                              lubelski 10g - 5'
                              To jeszcze napisz jakie drożdże.

                              Comment

                              • teodorehare
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2007.11
                                • 98

                                #45
                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika hasintus
                                To jeszcze napisz jakie drożdże.
                                gęstwa z poprzedniej warki (wyeast pilsner)

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • dadek
                                  Szkaradowo 115, Browar Nepomucen
                                  dadek
                                  Kto dawno nie odwiedzał Browaru Nepomucen zapamiętał go jako nieduży rodzinny browarek ale warzący zawsze świetne, nowofalowe piwa. Na szczęście bez problemu można było je dostać u "badylarzy", a także spróbować w licznych knajpach i na festiwalach. Najprzyjemniej jednak spijało...
                                  2025-11-09, 01:19
                                • dadek
                                  Chorzów-Batory, Inwalidzka 26, Browar Reden
                                  dadek
                                  21.06.2023 na zaproszenie głównego piwowara Pawła Fityki miałem okazję odwiedzić nowy browar Reden. Sąsiaduje przez ulicę z zajezdnią tramwajową więc by tu trafić trzeba wysiąść na przystanku Chorzów-Batory Zajezdnia i iść wzdłuż jej ogrodzenia podziwiając stacjonujące tu tramwaje....
                                  2023-08-20, 19:00
                                • dadek
                                  Niemcy, Erfurt, Zum Güterbahnhof 20, Heimathafen - Erfurter Braumanufaktur
                                  dadek
                                  Funkcjonujący od 2017 roku browarek umiejscowiono w starych magazynach kolejowych z czerwonej cegły. Z głównego dworca kolejowego kierujemy się równolegle do torów w kierunku wschodnim przez Kurt Schumacher Straße, przechodzimy mostem przez Gerę i dalej prosto brukowaną ulicą przez tereny...
                                  2025-01-12, 18:42
                                • dadek
                                  Niemcy, Lübeck, Alfstraße 36, Brauberger
                                  dadek
                                  Browarek restauracyjny w najstarszej historycznej części Lubeki jaką jest wyspa Innenstadt. Płynąca przez miasto rzeka Trave dzieli się tu na aż 3 nurty, przez co na starówkę z każdej strony można się dostać tylko mostami. Od dworca kolejowego jest 1 km, więc dojście zajmie 15 minut....
                                  2025-09-27, 03:28
                                • dadek
                                  Nová Paka, Jaromíra Brože 230, Rodinný pivovárek Antonín
                                  dadek
                                  Browarek znajduje się idealnie w połowie drogi pomiędzy węzłową stacją Stará Paka, a przystankiem osobowym Nová Paka město. Tak więc z pociągów możemy wysiąść tam gdzie nam bardziej pasuje, z każdej strony do przejścia jest 1700 m.
                                  Nasza 4-osobowa ekipa była zaproszona do browaru...
                                  2025-04-19, 18:18
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...