Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Plebiscyt na Piwo Roku 2015 - komentarze i uwagi

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • chemmobile
    Senior
    • 03-2009
    • 2168

    #91
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
    Heavy Pumpkin Double Sour IPA
    Mixed style lub lepiej specialty IPA, to tak na szybko.
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara Wyświetlenie odpowiedzi
    Ranking ma odpowiadać sytuacji na polskim rynku piwa
    BJCP, powstały w oparciu o rynek szerszy niż polski, można potraktować jako materiał wyjściowy, z którego bierzesz to, czego potrzebujesz. Podany wyżej wyciąg kilku kategorii (30, 34 oraz 21) pokrywa wszelkie wynalazki, jakie są obecnie dostępne. Nie widzę też przeszkód, aby w oparciu o sprawdzoną klasyfikację tworzyć modyfikacje, np. specialty lager
    Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
    Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

    Comment

    • tristan_tzara
      Senior
      • 12-2007
      • 1038

      #92
      No i ja właśnie to zrobiłem w swojej propozycji Chemmo
      Choć wymaga jeszcze kilku poprawek. Wieczorem dam wersję finalną.

      Comment

      • zgoda
        Senior
        • 05-2005
        • 3516

        #93
        Bjcp bym proponował się nie sugerować, to jest klasyfikacja dla sędziów a nie dla konsumentów.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • Petitpierre
          Senior
          • 01-2014
          • 2560

          #94
          Sędziowie to za wysoko.

          Piwo z dodatkiem idzie do piw ze swojego stylu. Piwo, w którym ten dodatek zaczyna dochodzić do głosu, staje się piwem smakowym. Już o tym, ślepaki, głuchaki, pisałem.

          Ergo, oatmeat stout jest nadal stout'em. Itd.
          Mały porterek-przyjaciel nerek

          Comment

          • chemmobile
            Senior
            • 03-2009
            • 2168

            #95
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
            Piwo, w którym ten dodatek zaczyna dochodzić do głosu, staje się piwem smakowym. Już o tym, ślepaki, głuchaki, pisałem.
            Wiem, że pisałeś. Zapomniałeś tylko dodać w jaki realny, prosty i sensowny sposób dokonywać wspomnianego przez ciebie rozróżnienia.
            Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
            Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

            Comment

            • yaro74
              PremiumUżytkownik
              • 09-2012
              • 2089

              #96
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
              Już o tym, ślepaki, głuchaki, pisałem.

              Ergo, oatmeat stout jest nadal stout'em. Itd.
              Nie, jest stoutem. Już kilka osób pisało ślepaku, głuchaku , żebyś nauczył się używania apostrofu.

              Comment

              • tristan_tzara
                Senior
                • 12-2007
                • 1038

                #97
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
                Wiem, że pisałeś. Zapomniałeś tylko dodać w jaki realny, prosty i sensowny sposób dokonywać wspomnianego przez ciebie rozróżnienia.
                Nie ma sensownego sposobu, dlatego najbardziej racjonalne będzie przyłączenie do deklarowanego stylu głównego. Czego ty nadal nie rozumiesz?

                Comment

                • Piwoteka
                  Senior
                  • 04-2008
                  • 1209

                  #98
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
                  Wiem, że pisałeś. Zapomniałeś tylko dodać w jaki realny, prosty i sensowny sposób dokonywać wspomnianego przez ciebie rozróżnienia.
                  Czyli wystarczy nie pisać, tak jak to mają w zwyczaju koncerny piwowarskie, o dodatkach i już sytuacja będzie ok i będzie można spokojnie wrzucać wszystkie do jednej kategorii? Dlaczego piwa z dodatkiem syropu glukozowo-fruktozowego bądź kukurydzy są w jednej kategorii z piwami, które takich dodatków nie mają, a klasyczny witbier nie może być w tej samej kategorii co witbier z trawą cytrynową? Jaki prosty i sensowny podział został tu zaproponowany?
                  Piwoteka
                  Łódź, ul. 6 Sierpnia 1/3,
                  www.piwoteka.pl
                  Sklep Piwoteki na Facebooku
                  Piwoteka Narodowa na Facebooku
                  Piwoteka Narodowa na G+
                  Дед Мороз (Dziadek Mróz)
                  Browar Piwoteka

                  Comment

                  • chemmobile
                    Senior
                    • 03-2009
                    • 2168

                    #99
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika tristan_tzara Wyświetlenie odpowiedzi
                    Nie ma sensownego sposobu, dlatego najbardziej racjonalne będzie przyłączenie do deklarowanego stylu głównego.
                    Zatem miodowe czy malinowe lądują w lagerach? Chyba jasno napisałem parę godzin wcześniej, że jeśli nie pasuje do piw:
                    - Spice, Herb, or Vegetable Beer
                    - Clone Beer
                    - Mixed-Style Beer
                    - Experimental Beer
                    to możesz sobie stworzyć podkategorię w danym stylu i nazwać ją:
                    Lagery specjalne
                    IPA specjalne
                    Stout specjalne
                    czy z inną nazwą. Ktoś już wymyślił wcześniej całkiem logiczny podział.
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Piwoteka Wyświetlenie odpowiedzi
                    Jaki prosty i sensowny podział został tu zaproponowany?
                    BJCP
                    Last edited by chemmobile; 02-10-2015, 14:07.
                    Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                    Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                    Comment

                    • tristan_tzara
                      Senior
                      • 12-2007
                      • 1038

                      Tak, tyko jest to mnożenie kategorii które mogą mieć w sobie po 2-3 przedstawicieli, a tak różnorodny jeszcze polski rynek nie jest.
                      Dlatego można dodać kategorie
                      Piwa smakowe/radlery
                      I tam by były te wszystkie miodowe, wiśniowe itp. O ile nie kwaśne, wtedy do kwasów.
                      Choć kategoria mixed style byłaby rozsądna.

                      Comment

                      • chemmobile
                        Senior
                        • 03-2009
                        • 2168

                        eee tam mnożenie. Popatrz na to:

                        1. Piwa jasne dolnej fermentacji - do 13°BLG [2]
                        2. Piwa jasne mocne dolnej fermentacji - pow. 13°BLG
                        2a. Piwa jasne specjalne, dolnej fermentacji
                        3. Piwa ciemne dolnej fermentacji - do 13°BLG
                        4. Piwa ciemne dolnej fermentacji - pow. 13°BLG
                        5. Portery dolnej fermentacji
                        5a. Piwa ciemne specjalne, dolnej fermentacji
                        6. Piwa ciemne górnej fermentacji - do 13°BLG
                        7. Piwa ciemne górnej fermentacji - pow. 13°BLG
                        7a. Piwa ciemne specjalne, górnej fermentacji
                        8. Piwa jasne górnej fermentacji - do 13°BLG
                        9. Piwa jasne górnej fermentacji - pow. 13°BLG
                        9a. Piwa jasne specjalne, górnej fermentacji
                        10. Piwa pszeniczne jasne
                        11. Piwa pszeniczne ciemne i mocne
                        12. Piwa pszeniczne - wit / blanche
                        12a. Piwa pszeniczne specjalne
                        13. Piwa specjalne, wielo-stylowe, eksperymentalne (nie dające się sklasyfikować w żadnej z powyższych grup)
                        15. Napoje karmelowo-słodowe/na bazie brzeczki
                        16. Debiut Roku 2014

                        Dołożyłem 5 dodatkowych kategorii, a jedną zmodyfikowałem. To tak na szybko. Osobiście zrezygnowałbym jeszcze z podziału na poniżej/powyżej XX Blg, co zmniejszyłoby liczbę kategorii. I obowiązkowo zwiększenie liczby oddawanych głosów w każdej grupie do 5 zamiast obecnych trzech.
                        Last edited by chemmobile; 02-10-2015, 14:46.
                        Lwówek Śląski - 800 lat tradycji piwowarskich.
                        Kto piwem szynkuje, dawać ma właściwą miarę, kto to ominie, zapłaci 4 białe grosze kary - lwóweckie prawo piwowarskie AD 1609

                        Comment

                        • tristan_tzara
                          Senior
                          • 12-2007
                          • 1038

                          No i tak dojdziemy do sytuacji kiedy w jednej kategorii będzie 200 piw, np w kategorii jasne ale pow 13blg. To chyba najbardziej różnorodna grupa piw w tym roku i ma tam wylądować wszystko tj IPA, IIPA, barley wine, strong Ale itd. Rozmyje to mocno możliwości oceny. Myślę że podział ze względu na ekstrakt już się skończył i czas zastąpić go podziałem na style i grupy stylów piwa. Jak będę miał trochę czasu to wrzucę moją zmodyfikowaną wersję.

                          Comment

                          • Petitpierre
                            Senior
                            • 01-2014
                            • 2560

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika chemmobile Wyświetlenie odpowiedzi
                            Wiem, że pisałeś. Zapomniałeś tylko dodać w jaki realny, prosty i sensowny sposób dokonywać wspomnianego przez ciebie rozróżnienia.
                            A to akurat jest proste, i też o tym pisałem. Jest piwo, gdzie dodatek nie zaburza profilu, należy ono od swojego stylu, dodatek zaczyna zaburzać, zmienia profil całkiem, należy do smakowych, sypneło się do AIPA kefiru, ale nikt nie czuje, nawet doktor docent, AIPA, sypnęło się tona, jest kefirowe.
                            Mały porterek-przyjaciel nerek

                            Comment

                            • tristan_tzara
                              Senior
                              • 12-2007
                              • 1038

                              Ale w stylu belgijskim - czyli wszystko poza quadami, saison, autami i kwasami.
                              Saison - sporo ich bylo, myślę że warto wydzielić.
                              Piwa kwaśne i dzikie - wszystkie, czy to na samych lactobacillusach, słodzie zakwaszającym, Brettanomyces itp.
                              Ale w stylu angielskim - mildy, bittery, EIPA itp.
                              IPA - wszystko łącznie z tymi przyprawionymi.
                              APA/session ipa/Golden Ale - trochę worek ale miarę spójny.
                              Amber/red Ale
                              Black IPA
                              Imperial IPA
                              Strong Ale - barley wine, quady, każde Strong ale.
                              Hefeweizen
                              Witbier
                              Wheat Ale
                              Piwa ze słodem wędzonym - grodziskie, rauchy, wędzone lagery itp.
                              Połączenia stylów/mixed styles - np belgian IPA itp.
                              Portery i Brown ale
                              Dry stout - klasyczne, amerykańskie itp.
                              Imperial stout
                              Milk stout/sweet stout/Coffee stout - kategoria worek w przypadku jeśli coś nie pasuje do kategorii wyżej.
                              Porter bałtycki
                              International lager
                              Jasne lagery w stylu czeskim
                              Jasne lagery w stylu niemieckim
                              Mocny jasny lager
                              Ciemny lager
                              Lagery Nowofalowe.
                              Piwa specjalne/eksperymentalne
                              Piwa smakowe/radlery

                              Jeszcze trzeba gdzieś zmieścić bocki, alty itp. Nie znam się na nich, nie wiem jak wygląda rynek. Warto aby ktoś kompetentny dopisał odpowiednie kategorie.

                              Comment

                              • e-prezes
                                Senior
                                • 05-2002
                                • 19167

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Petitpierre Wyświetlenie odpowiedzi
                                A to akurat jest proste, i też o tym pisałem. Jest piwo, gdzie dodatek nie zaburza profilu, należy ono od swojego stylu, dodatek zaczyna zaburzać, zmienia profil całkiem, należy do smakowych, sypneło się do AIPA kefiru, ale nikt nie czuje, nawet doktor docent, AIPA, sypnęło się tona, jest kefirowe.
                                Zaczynasz być już nudny.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X
                                😀
                                🥰
                                🤢
                                😎
                                😡
                                👍
                                👎