foreign smoked stout

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • michalkoczur
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.11
    • 7

    #1

    foreign smoked stout

    Witam
    Jestem na etapie warzenia foreign stoutu. Przed zalaniem drozdzy moc 16,5Blg.
    Fermentacja burzliwa trwala 2tyg, zeszlo do 8Blg i koniec. Drozdze NEWCASTLE DARK ALE M03 Mangrove Jack's 1 saszetka. temperatura otoczenia 20st.
    Przelalem na cicha.
    Pytanie czy ten końcowy blg nie będzie za wysoki ile glukozy w tym przypadku dodac przed butelkowaniem?
    pozdrawiam.
  • michalkoczur
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2015.11
    • 7

    #2
    Nikt nie pomoze?

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 24326

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michalkoczur
      Nikt nie pomoze?
      Sprawdzisz BLG pod koniec cichej i wtedy będziesz się martwił. Jak jesteś niecierpliwy, pobierz próbkę 0,3l i zrób test szybkiego odfermentowania (w ok. 25-30*C).
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • michalkoczur
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2015.11
        • 7

        #4
        Ale chyba jak przez ponad tydzień nie zszedł na burzliwej to i teraz pewnie nie zejdzie. zakladajac ze zostanie 8 BLG, ile glukozy dodac żeby nie stworzyć granatow?

        Comment

        • kostas
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2014.08
          • 212

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika michalkoczur
          Witam
          Jestem na etapie warzenia foreign stoutu. Przed zalaniem drozdzy moc 16,5Blg.
          Fermentacja burzliwa trwala 2tyg, zeszlo do 8Blg i koniec. Drozdze NEWCASTLE DARK ALE M03 Mangrove Jack's 1 saszetka. temperatura otoczenia 20st.
          Przelalem na cicha.
          Pytanie czy ten końcowy blg nie będzie za wysoki ile glukozy w tym przypadku dodac przed butelkowaniem?
          pozdrawiam.
          Najprawdopodobniej źle została przeprowadzona fermentacja. Nie znam tych drożdży kompletnie, ale jak dla mnie piwo bardzo płytko odfermentowało - będzie przez to bardzo słodkie w smaku. Ewentualnie możesz zweryfikować wiarygodność swojego areometru/refraktometru, bo może się okazać, że jakiś przyrząd pomiarowy szwankuje.
          Browar Domowy El Greco na Facebooku

          Comment

          • zgoda
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2005.05
            • 3516

            #6
            Te drożdże są znane ze słabego odfermentowania.
            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

            Comment

            • michalkoczur
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2015.11
              • 7

              #7
              Robie FFT, będzie wiadomo czy fermentacja burzliwa nie dokonczona i zostaly cukry, czy zle zacieranie. Aczkolwiek zacierałem wg instrukcji i trzymałem się temperatur i czasu.

              Comment

              • michalkoczur
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2015.11
                • 7

                #8
                Witam
                Zrobilem FFT, drozdze nie podjely pracy. wychodzi na to ze wysoki BLG , 8, to wina zacierania, musze się zastanowić co było nie tak skoro zacierałem wg instrukcji.
                Panowie , powiedzcie w związku z tym, ile glukozy dodac do refermentacji?
                Chce dzisiaj butelkować.
                P.S. smakowałem probke i wcale slodka nie jest taka mocna kawa zbozowa
                Pozdrawiam.

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • darekd
                  Pinta, Zwycięski Foreign Extra Stout
                  darekd
                  Piwo z serii "Niech świat pozna Twoje piwo" - piwo według przepisu Artura Pasiecznego

                  15% ekstr.
                  5% alk.

                  W zapachu nuty palone z kawą, trochę czekolady. Smoliste z wyższą pianą powoli opadające go gęstego, zwartego kożuszka.
                  Pełne, czekoladowo-kawowe,...
                  2025-11-04, 19:18
                • Petitpierre
                  Van Steenberge, Gulden Draak Smoked
                  Petitpierre
                  Piwo bardzo drogie, 19zł, ma być solidny dodatek słodu wędzonego, piana zwarta, ale mała, w aromacie ognisko, oscypek, kiełbasa mocno napieprzona, gruszki w occie, wanilia, nuta dolna pieczone jabłka, smak bardzo pikantne, palone, ale już nie ma nut wędzonych, pikanteria papryki, tataraku,...
                  2022-08-23, 10:32
                • darekd
                  Reden Chorzów, Double Foreign Extra Stout
                  darekd
                  Ekstr. 19%
                  Alk. 7,7% alk.

                  Aromat - kawowa paloność, czekolada
                  Piana - beżowa, umiarkowanie wysoka, umiarkowana trwałość, na dłużej niewiele zostaje
                  Barwa - smolista
                  Wysycenie - umiarkowane, musujące
                  Smak - początkowo wyraźna paloność, potem coraz...
                  2023-12-05, 01:59
                • e-prezes
                  Brofaktura, Foreign Extra Stout
                  e-prezes
                  6% alk., butelka 0,5 w dość śmiesznej cenie w Topazie.

                  Ciężko się do tego piwa przyczepić, bo ma wszystko co lubię w ciemnych piwach - niższy alkohol niż w porterze, wytrawność ciemnych słodów, bez wyraźnej kwasowości i popiołowego absmaku, treściwość, która "foreigna"...
                  2023-02-22, 20:02
                • chmielakikrasnystaw
                  Chmielaki Krasnostawskie 2019
                  chmielakikrasnystaw
                  KONSUMENCKI KONKURS PIW
                  49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
                  PIWA ZGŁOSZONE

                  Piwa dolnej fermentacji:
                  Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
                  1. Primator Pumpa – Pivovar...
                  2019-08-07, 12:51
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...