Zapachy towarzyszace ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wydmikufel
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2003.03
    • 19

    #1

    Zapachy towarzyszace ?

    Czesc ) Wlasnie sie z kumplem zabieramy za uwazenie pierwszego piwa. Otoz pojawilo sie wiele pytan, ale na jedno nie znalazlem odpowiedzi. Czy i jak dlugo wydziela sie mily zapach pysznego swiezego piwa (dla postronnych ignorantow zwany smrodem) ?? Glownie chodzi o to czy moze stac to niedaleko legowisk, itp. Dzieki za odpowiedz (ew. za adekwatnego linka - ja nic nie znalazlem)

    Pozdrawiam, Wydmikufel
  • Krzyś
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2002.10
    • 27

    #2
    Jeśli masz na myśli aromaty podczas fermentacji, to na pewnym etapie dolnej może się wydzielać smakowity zapach siarkowodoru. Potrwa to z pewnością nie dłużej niż sama fermentacja. W pobliżu legowisk większym problemem okazuje się zwykle hałas z rurki fermentacyjnej, o ile takowej używasz. Na to jest sposób. Trzeba do jej wylotu włożyć trochę waty. Powodzenia
    Choćby piwo było z g---a, nic mu w smaku nie dorówna.
    CBDO

    Comment

    • Wydmikufel
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.03
      • 19

      #3
      1. Dzieki
      2. Zapomnialem dodac, ze to bedzie gorna fermentacja na sprzecie z Browamatora (tam zadnych rurek nie ma... ale moze zainstalowac?)
      3. Warzenie oczywiscie a nie jak napisalem wczesniej

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Intensywny aromat rozchodzi się w czasie warzenia. Mja żona nazywa to smrodem. Jak warzę ciemniaka, syn twierdzi, że czuć to dość daleko od domu. Smrodek utrzymuje się jeszcze kilka godzin po gotowaniu.

        Comment

        • crizz
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.02
          • 1256

          #5
          Wydmikufel napisał
          1. Zapomnialem dodac, ze to bedzie gorna fermentacja na sprzecie z Browamatora (
          Hej.

          Taka była też moja druga warka - pierwsza, dolnej fermentacji, pracowała na stryszku. Druga, górnej, ze względu na wymaganą temperaturę wylądowała pod stołem w kuchni. Żona, o dziwo, nie oponowała. Zapach był bardzo delikatny, chyba nie masz się czego obawiać. Powodzenia!

          Comment

          • pawcio1
            Porucznik Browarny Tester
            • 2003.03
            • 363

            #6
            Ja też stosuję fermentor Browamatora, żadnych rurek tam nie montuj, nie ma potrzeby, górna fermentacja wydziela bardzo miły zapach , moja żonka nie oponuje .
            Teraz mam na tapecie dolną fermentację i fermentor stoi na balkonie.
            Bardziej nażekają na chmielenie.

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • darekd
              Ukraina, Łuck, Kiwerciwśka 49, Luchan
              darekd
              W 2020 roku ruszył w Łucku nowoczesny browar kraftowy. Prowadzą go bracia Walenty i Aleksy Popoowycz.

              Browar warzy na sprzęcie firmy Craft Innovation ze Lwowa. Słód i chmiel imoprtowany jest między innymi z Niemiec, Polski, USA i Australii.
              Na stałe warzą: German Pils,...
              2021-06-16, 23:23
            • Ahumba
              Śródmieście, Nowogrodzka 23, Steam Bar
              Ahumba
              Następne miejsce otwarte dużo później niż ja się tam znalazłem. Co prawda na ich stronie nie znalazłem nic o piwach, ale na tablicy przy wejściu na zdjęciu są butelki kraftowego piwa...
              2025-03-06, 15:25
            • dadek
              Austria, Wiedeń, Himmelpfortgasse 24, Mama Kraft (Huth Basement Brewery)
              dadek
              Browar znajduje się w pięknej kamienicy w samym centrum Wiednia w odległości 100 m od Stadtpark. Jako, ze powstał w 2022 roku aktualnie jest najnowszym browarem otwartym w austriackiej stolicy. Najpierw trafiamy do drzwi na rogu ulic gdzie z wnętrza dochodzi intensywny zapach pieczonego na mięsiwa....
              2024-05-12, 23:57
            • darekd
              Maryensztadt, Brown Ale
              darekd
              Nie znalazłem w wyszukiwarce tego piwa, a wydawało mi się, że kiedyś mogłem sięgnąć po to piwo

              Seria " Maryensztadt klasycznie", alk. 5%

              Aromat - słodowy, głównie kawa zbożowa, potem dochodzą orzechy i miękkie tony (ale nie karmel)
              Piana - wysoka, zwarta,...
              wczoraj, 20:49
            • darekd
              Mykułynećkyj, Chmilnyj Bocman
              darekd
              Wydawało mi się, że gdzieś tu była ta marka, ale nie znalazłem

              11% ekstr.

              4,3% alk.


              Aromat - zielonobutelkowy skunks, ale i wyraźniejszy chmiel w kierunku trawy, łąki z kilkoma kroplami cytryny
              Piana - wysoka, ale niezwarta, średnia trwałość,...
              2025-10-03, 17:20
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...