Witam wszystkich,
Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?
Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest napisane że dla piw 20 l do 17 BLG można prosto z saszetki dodawać.
Ale poczytałem trochę i widze że normalnie jest zalecany starter, że saszetki się "gniecie" kilka dni wcześniej, że mają spuchnąć itd.
Czy może ktoś mi przybliżyc ten temat?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?
Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest napisane że dla piw 20 l do 17 BLG można prosto z saszetki dodawać.
Ale poczytałem trochę i widze że normalnie jest zalecany starter, że saszetki się "gniecie" kilka dni wcześniej, że mają spuchnąć itd.
Czy może ktoś mi przybliżyc ten temat?
Będę bardzo wdzięczny za pomoc.
Comment