Cydr

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • absinth
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2004.04
    • 1

    #1

    Cydr

    Witam,
    czy ktoś z forumowiczów mógłby podać recepturę na wyrób jabłecznika? Chodzi mi o zrobienie cydru od podstaw, a nie z użyciem "cider-kitu"

    Z góry wielkie dzięki

    absinth
  • Greg
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2003.11
    • 72

    #2
    Cześć, poczytaj tutaj: cydr
    Pozdrawiam
    Grzesiek

    Comment

    • malibu
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2003.04
      • 8

      #3
      mam problemy z wejściem w cydr...
      malibu

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        #4
        Greg_ napisał(a)
        Cześć, poczytaj tutaj: cydr
        Hmm, [404] File Not Found...
        A tak w kwestii cydru, przyznam się bojaźliwie, że parę dni temu przefermentowałem sobie z ciekawosci półtora litra soku jabłkowego z pudełka. Skosztowałem przy rozlewie do butelek i smakowało jak cydr, więc jest to jakś metoda na zrobienie jeśli ktoś nie ma czasu żeby bawić się z jabłkami. No i wychodzi taniej niż brew-kit Sprawdzę rezultat za jakiś tydzień, ale mam przeczucie, że będzie dobry.
        Ostatnia zmiana dokonana przez Twilight_Alehouse; 2004-08-04, 00:01.

        Comment

        • Wesoly
          Porucznik Browarny Tester
          • 2003.10
          • 371

          #5
          Forum zmieniło lokalizację.
          Zapraszam tutaj
          Pozdrawiam, Wesoły

          Comment

          • tsulej
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2003.09
            • 54

            #6
            A właściwie to na ile cydr jest piwem a na ile winem?

            Robię właśnie cydr pierwszą metodą z powyższego linku (4kg pokrojonych/startych jabłek - głównie papierówek + woda). Po 2 dniach ładnie się pieni, znaczy się drożdże pracują.
            Zapach jest piwny. Żona też stwierdziła że pachnie piwem.

            Czy wiecie może jakie to drożdże żyją na jabłkach?

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Cydr nie jest piwem. Piwo robi się ze słodu, nie z jabłek.

              Papierówki się nie nadają - powinna być użyta odmiana soczysta. Kiedyś najlepsze były antonówki, ale kto dziś jeszcze pamięta taką odmianę? Teraz modne są tylko angielsko brzmiące odmiany papierówek.

              Comment

              • Borysko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.02
                • 1144

                #8
                Ja na razie mogę pochwalić się jedynie gotowcem J Bull. Ale wyszło bardzo zacnie, smakuje w 100% jak cydr. Polecam na początek.
                Sam też chętnie zabrałbym się za Real Cider, tylko przeraża mnie przerabianie na sok dziesiątek kilogramów jabłek, żeby usykać jakąś sensowną ilość soku. Wie ktoś jaka jest wydajność w litrach z np 10 kg owoców? Czy jest jakiś inny sposób niż sokowirówka?
                Ostatnia zmiana dokonana przez Borysko; 2004-08-06, 13:08.

                Comment

                • tsulej
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2003.09
                  • 54

                  #9
                  Na wino.art.pl jest jeden przepis w którym zakłada się uzyskanie 10l soku z 17kg jabłek.
                  Można się wspomóc enzymami (np. PEKTOPOL) - wtedy uzysk soku się maksymalizuje.
                  Ja podczas fermentacji w miazdze (startej na tarce) dodałem pektopolu i na drugi dzień 2/3 jabłek zniknęło...

                  Co do gatunku, to niedojrzałe papierówki są wg. mnie wystarczająco soczyste. A antonówki to widziałem w zeszłym roku - da się je kupić. Da się też kupić także przesmaczne kosztele

                  Comment

                  • tom_riddle
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2004.10
                    • 17

                    #10
                    Czy cydr wymaga "dogazowania" jakimś cukrem przy butelkowaniu (w sposób niemal analogiczny do piwa)? Może dolać trochę soku z jabłek?

                    Bardzo dawno już cydru nie piłem (nastawiłem głównie z tęsknoty) ale z tego co pamiętam bąbelków było w barowym cydrze sporo.
                    tom-riddle vel Przemek
                    Warzy Prze!Piwo

                    Comment

                    • Borysko
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2004.02
                      • 1144

                      #11
                      Są różne cydry, zarówno gazowane jak i gazu pozbawione. Wszystko zależy, czego oczekujesz. Ja swój nagazowałem, smakuje lepiej od niejednowgo "wina musującego"

                      Comment

                      • Galadhen
                        Szeregowy Piwny Łykacz
                        • 2008.05
                        • 5

                        #12
                        A czy ktoś próbował używać drożdży piwnych do cydru? Zapewniłoby to uzyskanie odpowiednio niskiego procentu i było pewniejsze niż poleganie na dzikusach. Może drożdże piwne nadałyby jakieś ciekawe aromaciki...

                        W tym roku w sezonie planuje zrobienie cydru jabłkowego i gruszkowego. Zastanawiam się tylko co począć z drożdżami.

                        Comment

                        • Makaron
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2003.08
                          • 2107

                          #13
                          Ostatnio przegladalem ksiazke na temat produkcji cydru. Poza przepisami i metoda uzyskiwania soku byla wzmainka ,ze dobrze dodac nawet maly kilkunasto % dodatek osmiany jablek specjalnie do cydru http://en.wikipedia.org/wiki/Cider_apple
                          ponoc wnosza specyficzne cydrowe posmaki i ciezko to nadrobic innymi gatunkami. Oczywiscie cydr wyjdzie z kazdych jablek.
                          "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                          Comment

                          Related Topics

                          Collapse

                          • Orzech1988
                            X Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
                            Orzech1988
                            Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.

                            Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły...
                            2019-01-13, 22:23
                          • yavo
                            Nienagazowany cydr - help
                            yavo
                            Kochani, zachciało mi się popełnić cydr z brewkita. Niestety dałem za mało cukru do refermentacji i dwa tygodnie po rozlewie jest po prostu nienagazowany. Co z nim zrobić? Zrobić syrop i strzykawką zadawać nieco porcji do każdej butelki? Syrop + nowe drożdże cydrowe? Wkurzać butelki i...
                            2020-05-26, 20:37
                          • ART
                            Warszawa, ul. Poborzańska 39, Szyszka Chmielu Bródno
                            ART



                            Sklep znajduje się w dzielnicy Bródno, na warszawskim Targówku – spokojnym osiedlu z dostępem do zieleni i komunikacji.

                            Dzień wcześniej w okolicy ul. Chodeckiej po powrocie Spod kopyta nie zdążyłem przed 22 i poznalem beznadziejną ofertę lokalnej żabki...
                            2025-08-23, 16:51
                          • Petitpierre
                            2024.07.05-07, Rzeszów, VIII Rzeszowski Festiwal Piwa
                            Petitpierre
                            Warto zacząć może nie od tego, że browary zgłaszające akces spływały bardzo powoli (dzień przed Festiwalem wyglądało, że będzie z osiem), ale od fatalnej logistyki-rok temu były siedziska stoliki itd, a teraz tylko takie stoliki wyższe i też nie za dużo i niestety jak na raucie-na stojąco....
                            2024-07-07, 18:28
                          • ART
                            Katowice, Francuska 12, Cybertap
                            ART
                            Przestronny lokal z samoobsługowym barem tworzącej się sieci Cybertap. Vis a vis Browariatu.

                            Plus za bezpłatną kartę, którą doładowujesz przy kasie i leje się ile tam się chce w ramach dostępnego budżetu. Różne szkła do wyboru. Gastronomia - jest tu pizzeria. Ogródek na...
                            2025-04-30, 19:12
                          • Loading...
                          • Koniec listy.
                          Przetwarzanie...