Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wojson
Pierwsze zacieranie - moje uwagi dla początkujących.
Collapse
X
-
Moje uwagi
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojsonZacieranie
... 20 litrów zimnej kranówy podgrzało się do ok. 73 stopni w ciągu 50 minut.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojsonW tym momencie wyłączyłem grzanie i mieszając wodę stopniowo w ciągu ok. 10 minut dosypałem do niej wszystkie słody (łącznie 4 kg).
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojsonPo dosypaniu słodów temperatura spadła z 73 st do około 69 stopni.
Ale nic to, piwo będzie za to bardzo "pełne"Świat należy do młodzieży, młody robi - stary leży.
"W niebie nie ma piwa, więc pijmy je tutaj."
"denerwować się - mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych"Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurplMoje uwagi
Proponuję podgrzać do 65 stopni.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurplSłód należy wsypać max. szybko. Po wsypaniu słodu temperatura powinna szybko spaść do max. 62 stopni.
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika kangurplZdecydowanie za wysoka, enzymy pracujace w I przerwie zostały mocno zdezaktywowane. Pierwsza przerwa praktycznie przepadła.
Ale nic to, piwo będzie za to bardzo "pełne"
Zobaczymy, co wyjdzie z tego piwa - najwyżej zamiast napoju będę miał jakiś kleikJak zakończy się burzliwa to napiszę, jaki Balling mi wyszedł.
Dzięki za cenne uwagi !A benguela chamou pra jogar !Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika WojsonNo cóż, tu potwierdzają się moje obawy, ale co mogłem zrobić... dolać zimnej wody ?Comment
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wojson... bałem się, że słód poklei mi się w jakieś grudy i będę miał kłopot z mieszaniem...
Kłopoty z mieszaniem owszem są ale nikt nie mówił, że ma być lekkoN 50°58'47,9"
E 20°50'34,7"Comment
Related Topics
Collapse
-
Witam.
Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.- słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
- słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
- słód Weyermann®
-
Channel: Twoje warzenie
-
Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
https://www.homebrewing.pl/os-brew-o...7-kg-p-56.html
Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Kolejny browar w Brukseli jaki odwiedziliśmy 9.08.2024 jest odległy w prostej linii od La Source o 300 m https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...re-4-la-source. Jednak bezpośredniego przejścia nie ma, należy...
-
Channel: Belgia
-
-
Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Niewielki kompleks handlowo-przemysłowy, zagospodarowany przez małe firmy, znajduje się praktycznie na wjeździe do miasta Brovary od strony Kijowa.
Szeroką dwupasmówką ze stolicy jedzie się kilkanaście minut, a przynajmniej z jego obrzeży.
Transport publiczny jak metro czy tramwaje...3 Photos-
Channel: Ukraina
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment