Piwo kawowo- karmelowe- przepis?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Bombadil13
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.05
    • 2479

    #1

    Piwo kawowo- karmelowe- przepis?

    Znalazłem niedawno taki przepis:
    "Piwo ciemne
    2,5 kg kawy zbożowej 350 g cukru, 20g chmielu, drożdże
    Kawę i cukier zalać zimną wodą i gotować przez godzinę. Dodać chmiel i gotować kolejną godzinę ...(potem filtrowanie i drożdże)... Po dwóch dniach będzie nadoawało się do picia"

    Poczułem ogromną chęć wypróbowania tego przepisu, z tym, że chciałbym dokonać modyfikacji. Zamiast takiej ilości kawy zbożowej, dodałbym słodu karmelowego i jakiś 1kg pilzeńskiego. Ale w jakich proporcjach? Proszę o sugestie co i jak, no i czy wogóle warto!!!

    Użyłbym drożdży Safale S-04 z właśnie fermentującego Stouta.
    Poszukuję
  • darko
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.06
    • 2078

    #2
    Wygląda jak przepis na podpiwek. Czyli nie warto .

    Comment

    • mark33
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2005.04
      • 3283

      #3
      Zrób standardowe piwo z dodatkiem kawy zbożowej, np. 3 kg pilzna, 300 g karmelowego i około 200g kawy ??? ( to jest przykład lepiej poszukać czy ktoś już takie warzył ), lekko chmielone.

      Comment

      • fidoangel
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛
        • 2005.07
        • 3492

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
        Zrób standardowe piwo z dodatkiem kawy zbożowej, np. 3 kg pilzna, 300 g karmelowego i około 200g kawy ??? ( to jest przykład lepiej poszukać czy ktoś już takie warzył ), lekko chmielone.
        Zrobiłem piwo z dodatkiem kawy zbożowej ,takiej klasycznej "Dobrzynki".
        Jedyne wnioski to takie,że baaaaaardzo długo się klarowało w butelkach i na koniec zostało wypite takie na wpółwyklarowane.Za cholerę nie chciało osiąść poniżej połowy butelki.Może to był jakiś mój błąd ale już nie pamiętam bo to dawno było a "dzienniczka" nie prowadziłem jeszcze wtedy.
        "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

        Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

        Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
        Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
        Sprawdź >>>Przewodnik<<<

        Comment

        • mark33
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2005.04
          • 3283

          #5
          Głównie warzy się z kawa naturalną, tyle znalazłem za chwilę :

          http://www.browar.biz/forum/showpost...75&postcount=1 <- dodalem 500g kawy.

          http://www.browar.biz/forum/showpost...5&postcount=19 <-kawa Fort [esencja z] - 0.1kg

          http://www.browar.biz/forum/showthre...564#post304564 <- dodatki

          Comment

          • mark33
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2005.04
            • 3283

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel
            Zrobiłem piwo z dodatkiem kawy zbożowej ,takiej klasycznej "Dobrzynki".
            Jedyne wnioski to takie,że baaaaaardzo długo się klarowało w butelkach i na koniec zostało wypite takie na wpółwyklarowane.Za cholerę nie chciało osiąść poniżej połowy butelki.Może to był jakiś mój błąd ale już nie pamiętam bo to dawno było a "dzienniczka" nie prowadziłem jeszcze wtedy.

            Zapodaj linka do przepisu.

            Comment

            • Bombadil13
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 2479

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mark33
              Zrób standardowe piwo z dodatkiem kawy zbożowej, np. 3 kg pilzna, 300 g karmelowego i około 200g kawy ??? ( to jest przykład lepiej poszukać czy ktoś już takie warzył ), lekko chmielone.
              Podoba mi się to to Jakie to ma mieć BLG początkowe?
              Poszukuję

              Comment

              • huanghua
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2005.10
                • 1910

                #8
                Jeśli dodatek kawy, to musisz być pewien że nie ma pozostałości po oleju do prażenia. Podobno przefiltrowanie kilka razy przez filtr papierowy daje pewność.
                Inaczej z pianki - nici
                W trakcie aktualizacji: Moje receptury (na razie brak casu)

                Comment

                • mark33
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2005.04
                  • 3283

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Bombadil13
                  Podoba mi się to to Jakie to ma mieć BLG początkowe?

                  Przy 20 litrach wychodzi 11 blg (70%wydajności), przy 10 litrach 20 blg ( litrażu nie podałem )

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • darekd
                    Bayerischer Bahnhof, Heizer
                    darekd
                    Bayerischer Bahnhof w Lipsku to jak nazwa mówi browar umiejscowiony na dawnym Dworcu Bawarskim i znany jest ze swojego Gose:

                    https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...of-lepzig-gose

                    Warzą jednak kilka innych gatunków...
                    2024-03-11, 03:11
                  • Latarnik
                    Najlepsza NEIPA swiata - przepis
                    Latarnik
                    Jeśli ktoś z Was zdecyduje się wykorzystać ten przepis, będzie miał okazje napić się najlepszej NEIPy na świecie.
                    Przepis zamieszczony w necie, autor podany, wszystko lege artis:


                    Tree House Brewing Company: Julius clone


                    (5 gallons/19 L, all-grain)
                    ...
                    2022-03-19, 23:31
                  • darekd
                    Rampušák, Cofee Stout
                    darekd
                    Znany w Polsce browar z Dobruški, od którego kiedyś nosił swoją nazwę. Obecnie nosi nazwę Rampušák jak marka ich piw.
                    W tym samym miasteczku znajduje się palarnia kawy Blackdrops, od niej do piwa dodano etiopską kawę z regionu Sidamo.

                    Właściwie to stout imperialny...
                    2025-07-12, 00:50
                  • darekd
                    ? [Funky Fluid], Brixton Drift
                    darekd
                    English Porter

                    Ekstr. 15%, alk. 6% (trochę powyżej deklarowanego stylu)

                    Aromat - słodowy, czekolada, kakao, tony palone, orzechy, ciut kawy zbożowej, na początku nico chmielu
                    Piana - średnia, beżowa, zwarta, umiarkowanie trwała, dłuższ koronka
                    Barwa -...
                    2024-05-13, 20:02
                  • darekd
                    Zarzecze [Birbant,Maltgarden,Kyoto], 7 Heaven
                    darekd
                    Kyoto to palarnia kawy, bo piwo to Coffee Hazy IPA.
                    16,5% ekstr.
                    6% alk.

                    Chmiele - Strata, Citra, Mosaic, Columbus

                    Aromat - kawa, łagodne cytrusy
                    Piana - umiarkowana, zwarta, trwalsza
                    Barwa - mleczna (zmętnienie) słomka
                    Wysycenie - umiarkowane,...
                    2022-06-11, 00:00
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...