Wittichenauer, Lausitzer Kupfer

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • wrednyhawran
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2010.07
    • 1784

    #1

    Wittichenauer, Lausitzer Kupfer

    Piwo z datą 11.09.2012r. kupione w Niemczech.
    Alk: 5,4%

    Kolor: Jasnobrązowy, lekko rdzawy, klarowny.
    Piana: Niezbyt wysoka i niezbyt trwała. Wodnista. Pozosatwia otoczkę i cienką plamkę na piwie.
    Zapach: Chlebowy, razowy, lekko karmelowy. Przypomina napoje słodowe typu Malz lub zapach świeżej brzeczki.
    Smak: Dość lekki, trochę wodnisty. Chleb razowy. Goryczka chmielowo, lekko podpalana, w tle karmel. Brak słodowego balansu dla goryczki.
    Wysycenie: Wysokie, trochę szczypie.
    Opakowanie: Nic specjalnego, etykieta bardzo zlana kolorystycznie. Trzeba się wpatrzyć aby dostrzec kadź warzelną. Imponuje natomiast przy tak małym browarze imienny kapsel.

    Piwo pachnące jak brzeczka przed zadaniem drożdży, w smaku wodniste. Nie można jednak powiedzieć, że jest nijakie, ale również nie można powiedzieć, że jest wybitne. Mi nie podeszło.
    Attached Files
  • Pancernik
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2005.09
    • 9829

    #2
    Piwo trzyma kolor zgodnie z nazwą - jest miedziane. Tworzy brudnobiałą, średniowysoką i w sumie nietrwałą pianę.
    Trudno nozdrzami złapać zapach (jak pachnie miedź? ), ale wywąchałem trochę karmelu. Smak też taki jakiś karmelowaty, w sumie nic szczególnego.
    Nagazowanie średnie. Kapsel z nazwą piwa, wzornictwo nieszczególne (jak widać), wszystko trzyma barwę - potencjalna nisza rynkowa dla KGHM (albo dla piwa dla pracowników, Barbórka zbliża się wielkimi krokami... ).

    Comment

    • darekd
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍺🍺🍺🍺
      • 2003.02
      • 13369

      #3
      Łużycka Miedź

      Aromat - słodowy z wyraźnym karmelem,
      Piana - wysoka, dość gęsta, niespecjalnie trwała, nieco pozostaje
      Barwa - miedziano-ciemnozłota
      Wysycenie - średnie
      Smak - bardzo słodowy, wyraźnie karmelowy szczególnie wyczuwalne jest to przy ogrzaniu. Poza tym ciut owocowego kwasku minimalna goryczka na języku
      Treściwość - jak na 11,2% ekstraktu, to całkiem sporo

      Bez wirtuozerii i fajerwerków, niespecjalnie rozbudowane, ale ja lubię "miedziaki" (Kupfer), takie słodowe, które traktuję jako osobną (pod)kategorię piw niemieckich. Choć moim faworytem w tej kategorii jest zdecydowanie:

      Comment

      • darekd
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🍺🍺🍺🍺
        • 2003.02
        • 13369

        #4
        Nadal przyzwoite, pełne, słodowe piwko. Nieznacznie zmieniona eta:
        Attached Files

        Comment

        • darekd
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍺🍺🍺🍺
          • 2003.02
          • 13369

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika darekd
          Smak - bardzo słodowy, wyraźnie karmelowy szczególnie wyczuwalne jest to przy ogrzaniu. Poza tym ciut owocowego kwasku minimalna goryczka na języku
          Treściwość - jak na 11,2% ekstraktu, to całkiem sporo
          Teraz ekstrakt 12%, alk. nadal 5,2%

          Unsere Heimat - unser Bier Die Braukunst ist eines der ältesten und traditionsreichsten Handwerke unserer Kultur. Seit 1356 führen wir die Braurechte in Wittichenau. Dieser Tradition verpflichtet, brauen wir teilweise heute noch nach den alten Rezepten - allerdings mit modernster technischer Ausrüstung. Flexibilität und die Bereitschaft zur Innovation zahlen sich aus


          Owocowego kwasku obecni nie wyczułem. Karmel, nawet toffi (czyli trochę słodyczy), trochę podsuszone ziarno. Dość oryginalne (bo ten podgatunek rzadki), ale smakowo nie wykraczające w sumie ponad przeciętną poprawność, bo mogłoby być trochę bardziej złożone. Raz na parę lat można jednak sięgnąć. Opakowanie bez zmian.

          Comment

          • darekd
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🍺🍺🍺🍺
            • 2003.02
            • 13369

            #6
            Nowa etyk Click image for larger version

Name:	P1140238.jpg
Views:	20
Size:	21,4 KB
ID:	2343399 ieta

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • darekd
              Wittichenauer, Bio Helles
              darekd
              Piwo z górnołużyckiego browaru z Saksonii, które jest następcą ich piwa "Gold":

              https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ichenauer-gold

              i choć parametry są podobne:

              Ekstr. 10,6%
              Alk. 4,4%

              to różni...
              2024-10-13, 11:39
            • darekd
              Wittichenauer, Bio Weizen
              darekd
              Piwo z górnołużyckiego browaru w Saksonii należącego do rodziny Glaab, który odzyskała go po reprywatyzacji w l. 90.

              Ekstr. 12,5%
              Alk. 5,1%

              Chmiel Perle

              Aromat - zbożowo-bananowy, ciut kwaskowych owoców (agrest)
              Piana - wysoka, średnia trwałość,...
              2025-10-15, 22:05
            • darekd
              Winkler Bräu (Lengenfeld), Kupfer Bock
              darekd
              Browar z Lengenfeld (część miasteczka Velburg) z bawarskiego Górnego Palatynatu, mniej więcej pomięcy Norymbergą a Ratyzboną (Regensburg).

              Kupfer czyli miedź. Jedno z ich miedzianych piw było już opisywane:

              https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ropa/niemcy/82...
              2021-03-20, 20:52
            • dadek
              Niemcy, Lübeck, Alfstraße 36, Brauberger
              dadek
              Browarek restauracyjny w najstarszej historycznej części Lubeki jaką jest wyspa Innenstadt. Płynąca przez miasto rzeka Trave dzieli się tu na aż 3 nurty, przez co na starówkę z każdej strony można się dostać tylko mostami. Od dworca kolejowego jest 1 km, więc dojście zajmie 15 minut....
              2025-09-27, 03:28
            • darekd
              Wittichenauer, Glaabs Brauwerk Heller Bock
              darekd
              Browar z Górnych Łużyc w Saksonii, Od 1940 należy do rodziny Glaab (której jeden z przedstawicieli przybył z Seligenstadt w Hesji przy granicy z Bawarią, gdzie rodzina Glaab ma do tej pory browar). W czasie NRD upaństwowiony był dopiero w 1972 i reprywatyzowany w 1990 r.

              Ekstr....
              2024-08-04, 20:40
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...