Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Weizen Porter - można uwarzyć?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

  • Weizen Porter - można uwarzyć?

    Wczoraj podczas rozmowy z kolegą (nie-piwowarem) uknuł mi się w głowie plan co tutaj uwarzyć następnego i w sumie stwierdziłem że może by tak pszenicznego portera. W zasadzie doświadczenie mam praktycznie żadne, wiedza niewielka, dlatego dzisiaj zatrudniłem Google i znalazłem tylko to: The Draught House Pub & Brewery Nie wiem na ile piwo z tego linka to porter, a ile pszeniczniak. Brak danych o stężeniu Blg, alkoholu i innych.

    W zasadzie mam na myśli piwo o stężeniu portera (18-22 Blg), kolorze również, fermentowane na drożdżach pszenicznych (dadzą radę?), no i oczywiście zasypie 50% + 1 ziarno słodu pszenicznego

    Piwowarstwo domowe jest o tyle wspaniałe że można uwarzyć praktycznie wszystko... no właśnie, można? Pszenicznego portera też?
    (_)>
    Nigdy się nie poddawaj!!!
    Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
    Lech jest tam gdzie jego wiara
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

  • #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika albeertos
    Wczoraj podczas rozmowy z kolegą (nie-piwowarem) uknuł mi się w głowie plan co tutaj uwarzyć następnego i w sumie stwierdziłem że może by tak pszenicznego portera. W zasadzie doświadczenie mam praktycznie żadne, wiedza niewielka, dlatego dzisiaj zatrudniłem Google i znalazłem tylko to: The Draught House Pub & Brewery Nie wiem na ile piwo z tego linka to porter, a ile pszeniczniak. Brak danych o stężeniu Blg, alkoholu i innych.

    W zasadzie mam na myśli piwo o stężeniu portera (18-22 Blg), kolorze również, fermentowane na drożdżach pszenicznych (dadzą radę?), no i oczywiście zasypie 50% + 1 ziarno słodu pszenicznego

    Piwowarstwo domowe jest o tyle wspaniałe że można uwarzyć praktycznie wszystko... no właśnie, można? Pszenicznego portera też?
    Myślałem o dodaniu 5% słodu pszenicznego dla polepszenia piany na porterze ale na taki pomysł to nie wpadłem. Może by zastąpić barwiący pszenicznym czekoladowym?

    Comment


    • #3
      Nie warzyłem, ale również mam coś takiego w planie na wiosnę.
      Wstęny skład jest taki:
      Słód wędzony jęczmienny - 3 kg
      słód monachijski - 1 kg
      słód pszenny karmelowy - 0,5 kg
      prażona pszenica - 0,05 kg
      ekstrakt słodowy pszenny ok. 1,8 kg - do uzyskania 22 Blg.
      chmiel lubelski:
      30 g - 90 min
      20 g - 60 min
      drożdże - ??? - na pewno górna fermentacja.
      "Św. Hildegarda" - Browar Domowy

      Comment


      • #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika mapajak
        Wstęny skład jest taki:

        ekstrakt słodowy pszenny ok. 1,8 kg - do uzyskania 22 Blg.

        drożdże - ??? - na pewno górna fermentacja.
        A są jakieś drożdże pszeniczne które tak głęboko to odfermentują? Czyli jakie stężenie alkoholu zabije pszeniczniaki? No i czy wystartują przy takim blg.?

        Comment


        • #5
          Zrobiłam kiedyś stouta 17 blg na WLP300 - bardzo dobry stout, żadnych goździków i bananów
          www.warsztatpiwowarski.pl
          www.festiwaldobregopiwa.pl

          www.wrowar.com.pl



          Comment


          • #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Marusia
            Zrobiłam kiedyś stouta 17 blg na WLP300 - bardzo dobry stout, żadnych goździków i bananów
            Kurcze jestem coraz bardziej zaintrygowany. Mam w planach akcję T-26 czyli przemarsz wojsk radzieckich po polu pszenicy. Planuje : półpszenice ciemną i jasną oraz ciemnego i jasnego koziołka pszenicznego może pszenicznego porterka bym dołączył

            Comment


            • #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika albeertos
              (...) znalazłem tylko to: The Draught House Pub & Brewery Nie wiem na ile piwo z tego linka to porter, a ile pszeniczniak. Brak danych o stężeniu Blg, alkoholu i innych. (...)
              To jest porter wg tradycji "wyspiarskiej", a nie bałtyckiej, sądząc po stylu "American Dark Wheat Ale", na pewno nie ma 18°Blg...

              Co nie znaczy, że nie możesz spróbować...
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

              @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

              Comment


              • #8
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Wujcio_Shaggy
                To jest porter wg tradycji "wyspiarskiej", a nie bałtyckiej, sądząc po stylu "American Dark Wheat Ale", na pewno nie ma 18°Blg...

                Co nie znaczy, że nie możesz spróbować...
                Tak niejako przy okazji piłem pszenicznego klasztorniaka i było to pyszne. Przechodziło od bananowo-goździkowych posmaków pszeniczniaka przez smaki słodowe aż do alkoholowej goryczki. Jeżeli coś takiego można uważyć to dlaczego nie pszenicznego portera? Pewnie tylko będzie za słodki dla czcicieli czystości gatunku.

                Comment


                • #9
                  Koziołek pszeniczny na stałe już zagościł w moim browarze - ostatnio uwarzyłem weizenbocka 18 Blg - i drożdże 3086 poradziły sobie bez problemu, jak będzie przy 22 blg nie wiem - ale jak na mój gust - warzenie portera na weizenach - to niezbyt dobry pomysł - poprzestałbym na takim weizenbocku - piwo jest bardzo mocne (ok. 7,5%), jak na piwo ciemne - jest stosunkowo bardzo szybko dobre do picia (już po 1 miesiącu niezłe), po kilku (3 miesiącach) jest już pyszne, a zarazem nie starzeje się jak jasna pszenica i nie traci walorów smakowych.

                  Przy porterze trzeba użyć więcej słodów mocno palonych - więc leżakować musi dłużej i jakoś te pszeniczne nuty do paloności i goryczki portera mi nie pasują.
                  NORMALNOŚĆ



                  Browar "nadRzeczny" warzy od 2003 r.

                  Comment


                  • #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika strzelczyk76
                    Przy porterze trzeba użyć więcej słodów mocno palonych - więc leżakować musi dłużej i jakoś te pszeniczne nuty do paloności i goryczki portera mi nie pasują.
                    Właśnie połączenia słodyczy pszenicy i nut palonych najbardziej mnie niepokoji. Ale tak na szybko 70% pszenicy jasnej, 5% j. czekoladowego, 5% barwiącego, 20% monacha. Ciekaw jestem zdania forumowiczów na taki pomysł.

                    Comment


                    • #11
                      Dzięki za rady i komentarze.
                      Tak sobie pomyślałem że cześć pszeniczną łatwiej będzie zrobić z ekstraktów - kwestia zacierania i filtracji.

                      A więc tak, zasyp byłby następujący:

                      1000 g pilzneński 3-5 EBC
                      2000 g monachijski 12-17 EBC
                      500 g czekoladowy pszeniczny 800-1200 EBC
                      50 g palony żywiecki
                      Razem słody 3550 g.

                      Jak zacierać? Już w pełnej ilości wody czy mniej więcej w połowie i resztę wody dodać po filtracji razem z ekstraktami?

                      I to wszystko do zacierania, po zacieraniu i filtracji do chmielenia dodaję 3x1,2 kg puszki WES pszeniczny, co da 3,6 kg ekstraktu. Zawartośc słodu pszenicznego 80%, co daje efektywnie 2,88 kg pszenicznego.
                      W związku z tym że 1 kg ekstraktu to ok 1,33 kg słodu, w efekcie mam 3,83 kg słodu pszenicznego + 500 g czekoladowego.
                      Razem zasyp w przeliczeniu na g słodu wynosi 3550 g + (3600 g x 1,33) = 8338 g. Zawartośc pszenicznego => 51,93%. Dobrze kombinuję?

                      Teraz dalej - chmielenie.
                      Dałbym 50 g goryczkowego na 60 minut i 20 g aromatycznego na 20 minut.

                      Drożdże - nie wiem jakie. Oczywiście jakiś szczep do pszenicy, ale który udźwignie takie stężenie? Pewnie WLP 300 albo Wyeast 3068.
                      (_)>
                      Nigdy się nie poddawaj!!!
                      Browar "Pyrlandia" Poznań - albeertos & kiler
                      Lech jest tam gdzie jego wiara
                      Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                      Comment


                      • #12
                        Mozna zawsze kupic Schneider Aventinusa wedlug mnie swiatowej klasy piwo.
                        Admin z Ratebeera
                        Licencjonowany Sedzia BJCP (E0894)
                        Poromotor piwnej Polski na swiat :)

                        Comment


                        • #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika albeertos
                          Wczoraj podczas rozmowy z kolegą (nie-piwowarem) uknuł mi się w głowie plan co tutaj uwarzyć następnego i w sumie stwierdziłem że może by tak pszenicznego portera. W zasadzie doświadczenie mam praktycznie żadne, wiedza niewielka, dlatego dzisiaj zatrudniłem Google i znalazłem tylko to: The Draught House Pub & Brewery Nie wiem na ile piwo z tego linka to porter, a ile pszeniczniak. Brak danych o stężeniu Blg, alkoholu i innych.

                          W zasadzie mam na myśli piwo o stężeniu portera (18-22 Blg), kolorze również, fermentowane na drożdżach pszenicznych (dadzą radę?), no i oczywiście zasypie 50% + 1 ziarno słodu pszenicznego

                          Piwowarstwo domowe jest o tyle wspaniałe że można uwarzyć praktycznie wszystko... no właśnie, można? Pszenicznego portera też?

                          W warunkach browaru restauracyjnego zrobiłem Weizen Bocka o ekstrakcie 16,5 Plato. Wyszło całkiem dobre piwo. Polecam.
                          Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                          www.twojmalybrowar.pl

                          Comment

                          Working...
                          X