Te przepisy maja być dla początkujących.
Dział - receptury
Collapse
X
-
Milicki Browar Rynkowy
Grupa STYRIAN
(1+sqrt5)/2"Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
"Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
No Hops, no Glory :) -
Comment
-
No jasne. Ja osobiście chętnie otworzę dział Receptury/Koźlak i wybiorę jakiś przepis na koźlaczka spośród zapodanych. Nie jest mi to niezbędne, ale jak już powstanie taki dział, to będę z niego korzystać zarówno aktywnie, jak i biernie. Czytając komentarze zamieszczone pod przepisem, pozwalające mi uzyskać jakiś pogląd na efekty.
Inne rozwiązania to tylko niepotrzebna komplikacja prostej sprawy
Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2007-05-29, 19:05.Comment
-
Zrób to Marusia. Twoje zdrowieNo jasne. Ja osobiście chętnie otworzę dział Receptury/Koźlak i wybiorę jakiś przepis na koźlaczka spośród zapodanych. Nie jest mi to niezbędne, ale jak już powstanie taki dział, to będę z niego korzystać zarówno aktywnie, jak i biernie. Czytając komentarze zamieszczone pod przepisem, pozwalające mi uzyskać jakiś pogląd na efekty.
Inne rozwiązania to tylko niepotrzebna komplikacja prostej sprawy
Comment
-
Te przepisy potrzebne są przede wszystkim nowicjuszom. Opis piwa zamieszcza autor przepisu. Korzystający, tylko potwierdza lub neguje tą opinię.Nie wiem jak Ty ale ja jak opisuję piwo to staram się powiedzieć coś więcej niż +/-. A w ogóle to co miał by znaczyć +, co -.To, że da się wypić?To, że tylko polskie chmiele i słody(łatwiejszy dostęp)?
Przy ocenianiu przepisu nie możesz napisać tylko że jest zły lub dobry(są różne gusta), z takiej oceny nie ma żadnego pożytku. Myślę że ktoś kto chciałby uwarzyć jakieś piwo z konkretnego przepisu chciałby też przeczytać o wrażeniach smakowych innych osób pozwala to na lepszy wybór przepisu dostosowany do smaku, gustu i możliwaści piwowara.Comment
-
I jeszcze jedno. To co ja piszę, to są moje propozycje. Nie upieram się przy takim czy innym rozwiązaniu. Pragnę tylko, aby ten dział powstał, nie ważne w jakiej formie, ale żeby powstał, a nie skończyło się tylko na gadaniu ( pisaniu ).
Zdrowie tego, kto to zrobi
Comment
-
Ja nie mogę tego zrobić, tylko Admin tego serwisu
Piwowarzy dopiero stworzą zawartość działu, oczywiście słów na wiatr nie rzucam - będę się udzielać. Admin w tym tygodniu jest na służbowym wyjeździe (pewnie chleje oczywiście
więc nie spodziewaj się, że powstanie dział w ciągu najbliższych paru dni. Podrzucę Artowi linkę do tematu, niech się wypowie jak wróci.
Ostatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2007-05-30, 09:16.Comment
-
na razie powiem tyle (nie doczytałem wszystkiego jeszcze) - budujecie sobie sztuczne bariery nie do przeskoczeniaJa nie mogę tego zrobić, tylko Admin tego serwisu
Piwowarzy dopiero stworzą zawartość działu, oczywiście słów na wiatr nie rzucam - będę się udzielać. Admin w tym tygodniu jest na służbowym wyjeździe (pewnie chleje oczywiście
więc nie spodziewaj się, że powstanie dział w ciągu najbliższych paru dni. Podrzucę Artowi linkę do tematu, niech się wypowie jak wróci.
- problemem przecież nie może być brak działu z etykietką receptury - można wykorzystać do tego dział - opracowania - jeśli pojawi się tam sensowna liczba receptur "wyjściowych" to można myśleć o dalszym wyodrębnianiu nowego działu, do którego przeniesie się przepisy. nie chcę tworzyć nowego działu gdzie będzie docelowo jeden lub zero tematów, bo nie o to chodzi.
tak czy inaczej - jak doczytam wszystkie posty, wątek ten sobie przygotuję także do poszatkowania, bo jak zwykle nie dyskucicie na zadany temat
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Dział Opracowania jest działem b. poważnym, cytuję:
Główny cel tego działu jest następujący:
- Przedyskutowanie opracowań tematów z zakresu piwowarstwa domowego zanim w ostatecznej formie trafią do działu BA.
I ja np. nie mam śmiałości tam postować byle czego. Może lepiej na początek wydzielić dział - worek "Receptury" i zobaczyć co tam wpadnie, na podpodziały faktycznie przyjdzie czas późniejComment
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Jeśli można coś zasugerować to moim zdaniem dobrze by było, żeby każdy rodzaj piwa został scharakteryzowany, czyli oprócz przepisu (ów) byłaby zamieszczona informacja o tym, że dany styl ma takie a nie inne cechy charakterystyczne (np. gęstość, barwa, sposób chmielenia, rodzaj fermentacji itp.). Pozwoliłoby to m.in. na eksperymenty utrzymane w ramach danego stylu.Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
-
Popieram kolegę w całej rozciągłości.Może bym się dowiedział wreszcie jakie piwa warzęJeśli można coś zasugerować to moim zdaniem dobrze by było, żeby każdy rodzaj piwa został scharakteryzowany, czyli oprócz przepisu (ów) byłaby zamieszczona informacja o tym, że dany styl ma takie a nie inne cechy charakterystyczne (np. gęstość, barwa, sposób chmielenia, rodzaj fermentacji itp.). Pozwoliłoby to m.in. na eksperymenty utrzymane w ramach danego stylu.
Oprócz piw na konkurs wrocławski i kilku pszenicznych wszystkie inne są "no name" i wcale nie żartuję,nie mam pojęcia w jakich kategoriach mógłbym je umieścić,a jak ktoś pyta jakie są to dopiero siara.Nie potrafię odpowiedzieć.Jeszcze raz gorąco pomysł popieram.
"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<Comment
-
I ta wypowiedź ilustruje taką pewną nonszalancję, która drzwiami i oknami wdziera się nieodparcie do naszego forum. Uważam, że każdy, kto warzy piwo, którego nie potrafi zaklasyfikować, powinien zostać rozstrzelany za defetyzm. A każdy, kto robi piwo nie zatwierdzone przez Sanhedryn, powinien zostać rozstrzelany za zdradę. Wszyscy inni powinni być rozstrzelani za odchylenia prawicowo - lewicowe.Comment
-
Nie no, sorry, ale bez jaj. Takie dane są powszechnie dostępne w necie, to już szczyt wszystkiego, żeby nie dość, że receptury podane na talerzu, to jeszcze przy każdej taki opis - większość z tego to są podstawy, które powinien znać każdy zaawansowany PIWOSZ, a piwowar tym bardziejJeśli można coś zasugerować to moim zdaniem dobrze by było, żeby każdy rodzaj piwa został scharakteryzowany, czyli oprócz przepisu (ów) byłaby zamieszczona informacja o tym, że dany styl ma takie a nie inne cechy charakterystyczne (np. gęstość, barwa, sposób chmielenia, rodzaj fermentacji itp.). Pozwoliłoby to m.in. na eksperymenty utrzymane w ramach danego stylu.
Comment
-
Sorry, z jajami jak najbardziejNie no, sorry, ale bez jaj. Takie dane są powszechnie dostępne w necie, to już szczyt wszystkiego, żeby nie dość, że receptury podane na talerzu, to jeszcze przy każdej taki opis - większość z tego to są podstawy, które powinien znać każdy zaawansowany PIWOSZ, a piwowar tym bardziej
.
Jak wieść gminna niesie z pomocą wyszukiwarek można znaleźć wszystko, a jeżeli czegoś się nie znajdzie to znaczy, że to coś po prostu nie istnieje.
Nie wiem dlaczego nie miałaby taka ogólna informacja się pojawić a szczegółowe przepisy, również powszechnie dostępne, tak.
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że moje zdanie jest tu mało znaczące i przeżyję nieuwzględnienie mojej sugestii. Wasze
Pozdrawiam,
Jacek
ŚwientechlywikiComment
Related Topics
Collapse
-
Właśnie dotarł do nas Piwowar nr 51.
Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...2024-12-10, 18:48 -
W 53. numerze Piwowara, magazynu dla domowych piwowarów, znajdziemy solidną dawkę inspiracji, wiedzy i humoru. W wywiadzie numeru bohater zdradza, jak z hobby można zrobić pełen etat, a dział stylów skupia się na klasykach w nowym wydaniu: rzemieślniczych lagerach, pilsach i recepturze, która... -
-
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment