Polskie piwo gornej fermentacji?

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

• Krzysiu
    replied
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
    ... Czy istnieje jakis gatunek piwa gornej fermentacji, ktore moznabyloby nazwac polskim piwem gornej fermentacji? Albo jakie cechy musialoby miec piwo by nabrac chociaz troche cech polskich?
    Nie ma takiego piwa. W dawnej Polsce robiono piwa na równo z jęczmienia i pszenicy, jasne i ciemne, dobre i paskudne.

Grodzisz jest piwem typowo lokalnym, zresztą nie jestem pewien, czy pomysł na wędzenie słodu nie jest wynalazkiem z XIX w. Żadne wczesniejsze przekazy nie informuja o tej specyfice, a tylko o tym, że grodziskie było wyborne. To tak, jakby ktoś powiedział, że oscypki to narodowa polska potrawa.

Leave a comment:

• Sherman
    replied
    Jakie cechy mial grodzisz? Jestem za mlody by miec okazje sprobowac, wiec musze pytac starszych kolegow
    Ja jestem młodszy od Ciebie (tak wynika z profilu), więc jestem w takiej samej sytuacji jak Ty.
    Może kiedyś spróbujemy ja wznowią produkcję

Leave a comment:

• Makaron
    replied
    Jakie cechy mial grodzisz? Jestem za mlody by miec okazje sprobowac, wiec musze pytac starszych kolegow

Leave a comment:

• delvish
    replied
    Wygrałem coś?

Leave a comment:

• Sherman
    replied
    Istnieje, a właściwie istniał: Grodzisz był przecież piwem górnej fermentacji.

Spóźniłem się, delvish był pierwszy
    Ostatnia zmiana dokonana przez Sherman; 2008-02-06, 00:59.

Leave a comment:

• delvish
    replied
    Jakie piwo moznabyloby nazwac polskie piwo gornej fermentacji? Czy istnieje jakis gatunek piwa gornej fermentacji, ktore moznabyloby nazwac polskim piwem gornej fermentacji? Albo jakie cechy musialoby miec piwo by nabrac chociaz troche cech polskich?
    Odpowiedź brzmi: Grodzisz
    Ostatnia zmiana dokonana przez delvish; 2008-02-06, 00:58.

Leave a comment:

• Makaron
    utworzył/a temat Polskie piwo gornej fermentacji?

Polskie piwo gornej fermentacji?

Jakie piwo moznabyloby nazwac polskie piwo gornej fermentacji? Czy istnieje jakis gatunek piwa gornej fermentacji, ktore moznabyloby nazwac polskim piwem gornej fermentacji? Albo jakie cechy musialoby miec piwo by nabrac chociaz troche cech polskich?