Może i ktoś mógłby pomóc... ale przychodzisz tu jako anonymous (nic konkretnego o sobie nie napisałeś) i liczysz na pomoc. To tak jakby wejść do knajpy dla kierowców cięzarówek na trasie i zapytać a wynajęcie samochodu. No niby każdy może tylko czy każdy ma w tym jakiś cel? i dla kogo?
Jak obiektywnie mierzyć goryczkę w piwie?
Collapse
X
-
Równanie chemiczne obrazujące tę izomeryzację masz np tu:
http://www.biocompare.com/technicala...MDS-Sciex.html
Ująłeś mnie tymi dzieciaczkami
O!Nanobrowar Domowy "PiwU"Comment
-
To może uwarz mu jakies nieźle nachmielone piwoPierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sly123ale jego nie interesuje kwas masłowy , a jedynie goryczki chmielowe.
Comment
-
i znalazło się coś
Zalałam sie łzami gdy zobaczyłam to równanie, oczywiście radości. Pamiętałam coś takiego z wykładów ale nie mogłam nigdzie znaleźć. Teraz to już chyba do niczego sie nie przyczepi. Dziękuję za pomoc. Jak zdam to się zaleje, też łzami ale piwnymi.... Pozdrawiam Dobroczyńcę
Aha, pomimo że loguję sie jsko sly123 to nadal jestem kobietą, matką i takie tam......Comment
-
Wydaje mi się, że powyższy wzór jest błędny. Ostatnio rozpracowywałem amerykańską recepturę gdzie chmielenie było opisane w stopniach HBU.jeśli znasz zawartość procentową alfakwasów w swoim chmielu i wiesz ile go dodałeś do wiadomej ilości brzeczki to chyba nie będzie problemu żeby określić (z niedużym błędem) goryczkę w stopniach HBU (Homebrew Bittering Units)
x = (ilosc chmielu * zawartosc alfakwasów) / obj. brzeczki
Według mojej wiedzy stopnie HBU to iloczyn wagi chmielu (w uncjach [oz.]) i zawartości alfa kwasów (w procentach [%]).
HBU = waga chmielu [oz.] * a-a [%]
Stopnie HBU nie określają goryczki piwa tylko ilość i goryczkowość chmielu w recepturze piwa.
Stopnie HBU nie są powiązane z objętością i dlatego ważna jest, dla jakiej objętości jest to receptura.
PS.
1 oz. (uncja) = 28.3495231 gComment
Related Topics
Collapse
-
Nowoczesny browar z Waakirchen z Górnej Bawarii. Jego historia sięga 2010, kiedy Markus Hoppe wraz żoną uwarzyli swoje pierwsze piwo w garażu.
Dwa lata później Markus wyjechał na dwa lata na Mauritius, gdzie był piwowarem w browarze Flying Dodo. Po powrocie kontynuował działalność,...-
Channel: Niemcy
-
-
Po całkiem dobrze rozpoznawalnym nawet na naszym rynku Duvel Tripel Hop Citra:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ipel-hop-citra
jakiś czas temu postanowiono iść za ciosem i w ten sposób powstało to piwo, ale nie...-
Channel: Belgia
-
-
Browar z Badenii Wirtembergii , mniej więcej pomiędzy Stuttgartem a Ulm.
Na forum była opisywana bezalkoholowa wersja tego piwa:
https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...81-alkoholfrei
Ekstr. 12,5% (na stronie www...-
Channel: Niemcy
-
-
Witam serdecznie wszystkich piwowarów.
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....-
Channel: Twoje warzenie
-
-
18% ekstr.
9,4% alk.
Aromat - ciemne ciasto (piernik bez korzenności), suszone owoce (figi, śliwki, rodzynki), bakalie
Piana - lane z pompy, przy nalewaniu sporo się pieniło, zwarta, trwała, zostaje na szkle
Barwa - ciemna miedź/esencja herbaciana, lekkie zamglenie...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment