Witam
Nastawiliśmy już dwa tygodnie temu pierwszego pszeniczniaka.
Ciągle pracowal i pracował. Od 4 dni jest Blg=5 Zastanawiamy się czy rozlewać. Zawsze (zawsze to pojęcie względne, zrobiliśmy kilka warek dopiero) berzliwa fermentacja kończyła się na 1-2 Blg. a tu dizś piwo przestało pracować, a dalej jesst 5... może 4,5 stopnia.
Rozlewać?
Dziekujemy za rady
Buli i Julka
Nastawiliśmy już dwa tygodnie temu pierwszego pszeniczniaka.
Ciągle pracowal i pracował. Od 4 dni jest Blg=5 Zastanawiamy się czy rozlewać. Zawsze (zawsze to pojęcie względne, zrobiliśmy kilka warek dopiero) berzliwa fermentacja kończyła się na 1-2 Blg. a tu dizś piwo przestało pracować, a dalej jesst 5... może 4,5 stopnia.
Rozlewać?
Dziekujemy za rady
Buli i Julka
Otwórz pokrywę, zobacz co i jak, być może drożdży wcale nie ma na wierzchu (myślę, że nie będzie). Jeśliby jednak były, to odkręcasz kranik (najlepiej podłącz do niego krótki wężyk, aczkolwiek nie jest to konieczne) i patrzysz do górnego wiadra. Jak zobaczysz, że piana z drożdżami z góry zbliża się do poziomu kranika, po prostu zakręcasz kranik i tyle.
i zaraz przelewam
Comment