IPA z ekstraktów chmielona jak NEIPA, prośba o pomoc w zaplanowaniu chmielenia :)

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Danny_daniello
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2020.04
    • 1

    #1

    IPA z ekstraktów chmielona jak NEIPA, prośba o pomoc w zaplanowaniu chmielenia :)

    Hej Witam wszystkim użytkowników legendarnego forum
    Na początku zaznaczę że na swoim koncie mam skromne 5 warek z zacieraniem. Ostatnia miała miejsce prawie 1,5 roku temu. Chciałbym wrócic do tego zajęcia i na początek wymyśliłem sobie uważenie piwa na bazie ekstraktów, przy którym potrzebuję pomocy w ułożeniu sposobu chmielenia

    Zdecydowałem się na piwo które zadowoli kubki smakowe domowników:
    - na dobry powrót -> na bazie ekstraktów,
    - chmielone głównie na aromat w stylu NEIPA,
    - nie musi być "soczkowate" jak klasyczna NEIPA wytrawność/klarowność na poziomie west coast'a,
    - docelowo 30-35 IBU
    - 13-14 BLG (18-19 litrów z dwóch ekstraktów Bruntala jasnego)
    - aktualnie wyposażyłem się w 3 chmiele po 90 gramów każdy: Mosaic 2018, Citra 2019 i Amarillo 2019
    - drożdzę US05.

    Planowałem zmieszać wszystkie 3 chmiele i podzielić na 4 równe częsci po 67,5g (razem 270 g):
    1. 67,5g Chmielenie na 0 min zagotowanej brzeczki (mniejsza ilość o wyższym BLG, którą następnie będę chłodził stopniowo dodając wody do uzyskania 13 blg)
    2. 67,5g Chmielenie na whrlpoolu po schłodzeniu brzeczki do 80 stopni
    3. 67,5g W czasie fermentacji burzliwej
    4. 67,5g W czasie fermentacji cichej

    Zastanawiam się czy takie zmieszanie chmieli da porządaną goryczkę, smak i aromat czy może jednak w troche inny sposób rozplanować proporcje chmieli w poszczególnych dawkach.

    Będe wdzięczny za wszelkie sugestie
  • yavo
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    🥛🥛🥛🥛
    • 2009.03
    • 910

    #2
    Ech, wycięło mi odpowiedź, więc będę się streszczał:
    - co do goryczki - posiłkuj się jakimkolwiek kalkulatorem internetowym;
    - nie wiem, czy jest jakikolwiek sens chmielić na burzliwą (aromat zostanie wydmuchnięty);
    - ja za Amarillo kompletnie nie przepadam, dla mnie to nie jest chmiel pokroju Cascade, Citry czy Mosaica, no ale jak Pan sobie życzy.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Ahumba
      2019 - Kalendarz GIEŁD birofiliów w Polsce
      Ahumba
      Rok 2019 zbliża się dużymi krokami. Mam zamiar tak jak w tym roku prowadzić kalendarz giełd kolekcjonerskich dla piwomaniaków organizowanych na terenie Polski.
      Dla jasności podaję zasady:

      1. Wiadomość o giełdzie będę podawał, gdy się o niej dowiem z dowolnych źródeł. Będzie ona...
      2018-09-18, 09:23
    • anteks
      Konkursy Piwowarskie 2019
      anteks
      12.01.2019 Kuźnia Piwowarów https://www.facebook.com/notes/jan-o...4/?_rdc=1&_rdr
      -Double Dry Hopped New England / 12,5-16,5 BLG
      - Brut IPA / 12,5-15 BLG
      - American Wit...
      2018-11-21, 19:40
    • darekd
      Stu Mostów, New look NEIPA
      darekd
      6,2 % alk.

      Chmiele: Mosaic i Motueka

      Aromat - chmielowy (żywiczność, owoce tropikalne w kierunku mango)
      Piana - wysoka, umiarkowanie trwała
      Barwa - mocno zmętnione, zabielone jasne złoto z białymi farfoclami
      Wysycenie - średnie, musujące
      Smak...
      2025-09-18, 18:28
    • darekd
      Stu Mostów, Green Cloud NEIPA
      darekd
      6,2% alk.

      Aromat - chmielowy (owoce tropikalne, brzoskwinia, w tle leciutka żywiczność i cytrusowe muśnięcie), ciut słodu
      Piana - wyższa, trwalsza, długi kożuszek
      Barwa - zabielona (mętna) słomka
      Wysycenie - wyższe, wyraźniej musujące
      Smak - chmiel...
      2025-09-07, 00:19
    • Javox
      ? [Funky Fluid], 100% Cryo NEIPA
      Javox
      NEIPA. Ekstrakt 16.0*, alko 6.5%.

      Do piwa trafiły wersje Cryo chmieli odmian Citra, HBC 630 oraz blend Cryo Pop

      Piana - więcej na początku potem grubsza warstwa.
      Lacing - sporo.
      Gaz - średni.
      Barwa - zamglony jasny pomarańczowy.
      Aromat - cytrusy...
      2025-03-21, 13:44
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...