Stout vs. porter. Podobieństwa i różnice

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • leona
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2009.07
    • 5853

    #1

    Stout vs. porter. Podobieństwa i różnice

    Zaznaczam, że nie chodzi mi o RISa i portera bałtyckiego.

    Przejrzałem kilkadziesiąt (a może i ponad setkę) receptur na czołowych polskich forach, na nie wiem jakich, zagranicznych. I im dalej w las tym więcej drzew.
    Zastanawiam się czy jest coś w zasypie lub technologii warzenia, co wyróżnia te dwie grupy? Jedyna różnica jaka pojawia się stosunkowo najczęściej to płatki.
    Istotą mojej dywagacji jest to na jakiej podstawie piwo raz jest nazywane przez Was/nas stoutem a innym razem, bez wyraźnej zmiany zasypu i zacierania, porterem? Mimo wspólnych korzeni nie są tożsame.

    Jeśli wątpliwości moje są naiwne proszę o wytłumaczenie bo jestem zwolennikiem teorii, że najpierw trzeba nauczyć się chodzić aby później biegać.
  • jacer
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2006.03
    • 9875

    #2
    Brown Porter

    Robust Porter

    Dry Stout
    Milicki Browar Rynkowy
    Grupa STYRIAN

    (1+sqrt5)/2
    "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
    "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
    No Hops, no Glory :)

    Comment

    • leona
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2009.07
      • 5853

      #3
      A wiesz? Już to gdzieś czytałem

      Mnie chodzi o praktykę, nie teorię.

      Comment

      • jacer
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2006.03
        • 9875

        #4
        Gdzie czytałeś?

        No to jak znasz teorię no to do dzieła
        Milicki Browar Rynkowy
        Grupa STYRIAN

        (1+sqrt5)/2
        "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
        "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
        No Hops, no Glory :)

        Comment

        • zgoda
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.05
          • 3516

          #5
          Takie rozróżnienie widziałem w "Handbook of Brewing" Esslingera, choć jeszcze nie zastosowałem w praktyce:

          * jęczmień palony -> stout
          * słód barwiący i ciemny karmelowy -> porter

          Na tym się oprę i nie będę więcej czytał internetu, bo zgłupieję. Świat zeszedł na psy i każdy w tym internecie pisze co mu ślina na palce przyniesie. Żadnej kontroli ani weryfikacji, no jak tak można?
          Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

          Comment

          • fidoangel
            Major Piwnych Rewolucji
            🥛🥛🥛
            • 2005.07
            • 3496

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda

            * jęczmień palony -> stout
            * słód barwiący i ciemny karmelowy -> porter

            Na tym się oprę i nie będę więcej czytał internetu, bo zgłupieję.
            Czytając takie coś faktycznie można zwątpić:

            Od robust portera różni się tym, że zawiera miększe, słodsze oraz mocniej karmelowe smaki, niższą gęstość oraz przeważnie słabsze alkoholowo. Bardziej palony jak brown ale. Wyższa gęstość jak dark mild. Niektóe wersje sąfermenowane drożdzami dolnej fermetacji. Balans przechylony jest bardziej w kierunku słodowym niż goryczkowym. Przeważnie ma angielski charakter.
            "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

            Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

            Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
            Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
            Sprawdź >>>Przewodnik<<<

            Comment

            • zgoda
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.05
              • 3516

              #7
              No tak, angielskiego charakteru w żadnym sklepie nie mają.
              Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

              Comment

              • mirogster
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2011.02
                • 40

                #8
                Poszperajcie tutaj http://barclayperkins.blogspot.com/
                Stworzone przez fiksata porterowo/stoutowego.
                Jest tez troche o Grodziskim

                Comment

                • Mason
                  Major Piwnych Rewolucji
                  🍼
                  • 2010.02
                  • 3281

                  #9
                  Ron Pattinson (twórca tej strony) pisze wprost - nie ma zasadniczej różnicy pomiędzy porterem a stoutem. W ogóle warto poczytać tą stronę, jest tam mnóstwo danych historycznych nie tylko na temat porterów/stoutów.
                  JEDNO PIVKO NEVADI!

                  Comment

                  • Makaron
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.08
                    • 2107

                    #10
                    Historycznie stout wyewoluował jako rodzaj portera. Generalnie chodziło o to, że porter stout był mocną wersją portera. Jeszcze w latach 20 zeszłego wieku były szyldy tego typu na knajpach.

                    Co do granic pomiędzy tymi gatunkacmi. Faktycznie ciężko określić, tym bardziej jeśli nie podamy dodatkowo z których lat portera/stouta mamy na myśli. Ale generalnie teraz piwo porter kojarzony jest jako piwo z orzechowymi smakami słodów takich jak brown itp. Natomiast stout z mocnymi aromatami palonego jęczmienia.
                    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                    Comment

                    • Mason
                      Major Piwnych Rewolucji
                      🍼
                      • 2010.02
                      • 3281

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
                      Historycznie stout wyewoluował jako rodzaj portera. Generalnie chodziło o to, że porter stout był mocną wersją portera. Jeszcze w latach 20 zeszłego wieku były szyldy tego typu na knajpach.
                      Stout był po prostu mocnym piwem, po raz pierwszy pojawia się w źródłach w 1677 roku, czyli kawałek czasu przed porterem. Jasny stout był warzony w Anglii do XIX wieku.
                      JEDNO PIVKO NEVADI!

                      Comment

                      • leona
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2009.07
                        • 5853

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Makaron
                        Historycznie stout wyewoluował jako rodzaj portera. Generalnie chodziło o to, że porter stout był mocną wersją portera. Jeszcze w latach 20 zeszłego wieku były szyldy tego typu na knajpach.

                        Co do granic pomiędzy tymi gatunkacmi. Faktycznie ciężko określić, tym bardziej jeśli nie podamy dodatkowo z których lat portera/stouta mamy na myśli. Ale generalnie teraz piwo porter kojarzony jest jako piwo z orzechowymi smakami słodów takich jak brown itp. Natomiast stout z mocnymi aromatami palonego jęczmienia.
                        I to, z punktu widzenia piwowara, jest najbardziej zbliżająca do celu odpowiedź

                        Comment

                        • kopyr
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2004.06
                          • 9475

                          #13
                          Dodałbym do tego, że przeciętnie stout jest ciemniejszy i z większą goryczką.
                          blog.kopyra.com

                          Comment

                          • zgoda
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2005.05
                            • 3516

                            #14
                            Polecam lekturę celem rozjaśnienia (po angielsku - konkluzja jest taka, że obecnie różnica jest pomijalna).
                            Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                            Comment

                            • kopyr
                              Pułkownik Chmielowy Ekspert
                              • 2004.06
                              • 9475

                              #15
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika zgoda
                              Polecam lekturę celem rozjaśnienia (po angielsku - konkluzja jest taka, że obecnie różnica jest pomijalna).
                              Jeszcze uściślijmy, ja różnice między porterem i stoutem rozumiem jako różnice między
                              porterem angielskim (brown porter), a dry stoutem. Jeżeli porównujemy wszystko co ma na etykiecie porter ze wszystkim co ma napisane stout, to jest to tak szeroko zakrojona kategoria, że można tam po obu stronach znaleźć wszystko. Oczywiście chocolate porter od chocolate stouta praktycznie niczym się nie różni. Podobnie wersje imperialne.
                              blog.kopyra.com

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • e-prezes
                                Amber, Po godzinach bezalkoholowy Porter Bałtycki
                                e-prezes
                                alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach

                                Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...
                                2024-12-03, 22:18
                              • wpadzio
                                Biały porter...
                                wpadzio
                                Wreszcie się doczekaliśmy, choć wątek został profetycznie założony już dawno ...
                                2025-12-01, 20:22
                              • darekd
                                Opillia, Porter
                                darekd
                                Browar z Tarnopola.

                                18% ekstr.
                                8% alk
                                30 IBU

                                Aromat - słodowy z razowym chlebem, karmelem, suszem owocowym i trochę winną nutą, lekka paloność
                                Piana - wysoka, trwała, dłuższy kożuszek
                                Barwa - ciemny rubin, klarowne
                                Wysycenie - łagodne,...
                                2025-11-22, 23:49
                              • Prusak
                                Abbey Ales, Oh, Mr Porter
                                Prusak
                                Porter wyspiarski o zawartości alkoholu, 4,9%
                                Kolor ciemnomiedziowy z nutami bordowymi przechodzącymi w brąz.
                                Piwo klarowne.
                                Zapach: paloność, elementy słodowe i lekko maślane.
                                Piana drobna, początkowo gęsta, opada do średniej grubości obrączki, zostawia nieregularnie...
                                2024-08-30, 18:30
                              • darekd
                                Burning Sky, Robust Porter
                                darekd
                                Browar z East Sussex na południe od Londynu, o którym ciekawie pisał kiedyś Dreamer:

                                https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...0-la-provision

                                5,8% alk.
                                Użyto lokalnego chmielu Target a wśród słodów...
                                2025-09-15, 01:32
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...