libijskie piwo!

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Gość

    #1

    libijskie piwo!

    pracowałem w libii. do robienia piwa używałem pasty jęczmiennej ( chmielowej? ) ( dwie łyżeczki - małe - na 50 l ), francuskich drożdży piekarniczych, cukru i i naszego poczciwego podpiwka .
    piwo było wspaniałe i mocne: 1.5 l na dwóch i cieżko było sie podnieść....
    do czego zmierzam....: szukam tej pasty!!!
    ta którą używałem była podobno z anglii i nie mam żadnej nazwy ani producenta. pasta o konsystencji bardzo gęstego miodu, prawie czarna, przy gotowaniu wręcz śmierdzi i barwi nieodwracalnie garnki na ładny żółty kolor
    proszę, kto wie niech pomoże....
    pozdr.
    marcin
  • Shlangbaum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2005.03
    • 5828

    #2
    A nazywałą się ta pasta 'brew-kit' i była w puszce ?

    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

    Comment

    • becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛
      • 2002.07
      • 15003

      #3
      Bardzo mylny tytuł wątku.....
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19328

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
        A nazywałą się ta pasta 'brew-kit' i była w puszce ?
        no co ty jak dwie łyżki dawał na 50 litrów to mógł być conajwyżej magiczny proszek w paście cudów nie ma, by z dwu łyżek zrobić 50 litrów czegoś mocnego, bo piwem bym tego nie nazwał.

        Comment

        • Shlangbaum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2005.03
          • 5828

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
          no co ty jak dwie łyżki dawał na 50 litrów to mógł być conajwyżej magiczny proszek w paście cudów nie ma, by z dwu łyżek zrobić 50 litrów czegoś mocnego, bo piwem bym tego nie nazwał.
          Zgadza się. Jak sie walanie w to 2 kg cukru, to może być bimber wg przepisu 1410 ale piwo, hmm chyba, że tego podpiwku było dużo w tym, to wtedy będzie to jak jabłonowski Imperator

          Krakowski Konkurs Piw Domowych !

          Comment

          • Gość

            #6
            50 l wody
            5 plaskich łyżek drożdży
            3 ( nie dwie ! - sorry ) łyżeczki ekstraktu
            4 kg cukru
            szklanka soku daktylowego ( zamiast podpiwka )
            zmusiliście mnie do wykopania przepisu sprzed .... 11 lat!
            pasta była tak wydajna że trafiła do mnie w słoiku i po 4 latach oddałem na dnie resztkę jako puchar przechodni...
            słuchajcie to na prawdę smakowało jak piwo, miało pianę, kolor i klarowność!
            1410 też robiłem- pycha ! - ale to na inne forum ;-)

            Comment

            • Shlangbaum
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2005.03
              • 5828

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcinplu
              ale to na inne forum ;-)
              No właśnie bo ani pierwszy ani drugi przepis nie jest przepisem na piwo
              Ostatnia zmiana dokonana przez Shlangbaum; 2006-09-12, 23:34.

              Krakowski Konkurs Piw Domowych !

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19328

                #8
                piwo ma być ze słodu a nie z 4 kg cukru! to był napój musujący, a nie piwo!

                Comment

                • Gość

                  #9
                  shlangbaum! to nie był "brew-kit " - NIE TE PROPORCJE
                  e-prezes! jak dostane tą pastę - masz jak w banku butelkę do degustacji!!

                  Comment

                  • Shlangbaum
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    • 2005.03
                    • 5828

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika marcinplu
                    e-prezes! jak dostane tą pastę - masz jak w banku butelkę do degustacji!!
                    To nie chodzi o smak lecz o surowce. Piwo jest ze słodowanego zboża a nie z cukru dwie lub trzy łyżeczki jakiegoś preparatu na 50 l nie zrobią z tych 50 l piwa (nie ma chyba możliwości, by ekstrakt był tak stężony). Ponadto piwo robią drożdże piwne a francuskie drożdże piekarnicze dobre są do bagietek.

                    Krakowski Konkurs Piw Domowych !

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19328

                      #11
                      z definicji piwo ma być z surowców słodowych w ilości powyżej 50 %. w przeciwnym wypadku miód pitny chmielony też możnaby nazwać piwem.
                      poza tym nie wiem jakim cudem przy obj. 50 litrów z 4 k cukru uzyskałeś coś co nazywasz "mocne" skoro z 3.6 kg ekstraktu o gęstości 80 % uzyskuje się 20 litrów piwa o mocy góra 5 %.
                      po pierwsze gdzie tu słód/ektrakt słodowy? po drugie gdzie tu chmiel? te 3 łyżeczki? na 50 litrów? to dużo za mało by nazwywać to piwem!
                      ja rozumiem, że w krajach muzułmańskich nagazowany sok owocowy nazywają szampanem, ale nie rób z nas idiotów.

                      Comment

                      • Gość

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Shlangbaum
                        To nie chodzi o smak lecz o surowce. Piwo jest ze słodowanego zboża a nie z cukru dwie lub trzy łyżeczki jakiegoś preparatu na 50 l nie zrobią z tych 50 l piwa (nie ma chyba możliwości, by ekstrakt był tak stężony). Ponadto piwo robią drożdże piwne a francuskie drożdże piekarnicze dobre są do bagietek.
                        masz racje co do tych drożdży... ale libia to kraj prohibicji i nawet podpiwer docierał do nas z wyciętymkuflem piwa...

                        Comment

                        • Gość

                          #13
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
                          z definicji piwo ma być z surowców słodowych w ilości powyżej 50 %. w przeciwnym wypadku miód pitny chmielony też możnaby nazwać piwem.
                          poza tym nie wiem jakim cudem przy obj. 50 litrów z 4 k cukru uzyskałeś coś co nazywasz "mocne" skoro z 3.6 kg ekstraktu o gęstości 80 % uzyskuje się 20 litrów piwa o mocy góra 5 %.
                          po pierwsze gdzie tu słód/ektrakt słodowy? po drugie gdzie tu chmiel? te 3 łyżeczki? na 50 litrów? to dużo za mało by nazwywać to piwem!
                          ja rozumiem, że w krajach muzułmańskich nagazowany sok owocowy nazywają szampanem, ale nie rób z nas idiotów.
                          ech trudno wam zrozumiec że tam są inne warunki. nie wiem co to była za pasta ale swoje robiła i mam na to 30 - 60 świadków! spytajci sie kogoś kto tam był, wszystkie piwa były tak robione...

                          Comment

                          • Gość

                            #14
                            cóż czas iść spać !
                            dzięki za uwagi!
                            jednak czekam, może ktoś wie o co chodzi...
                            d.noc!

                            Comment

                            • borinek
                              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                              • 2004.01
                              • 126

                              #15
                              jaj a kdie ta libia?

                              Chętnie nawiążę wymianę etykiet
                              Bronislav Gorčík
                              chrpova 457
                              54102 Trutnov-Czechy

                              Comment

                              Related Topics

                              Collapse

                              • bastion
                                Łotwa. Liepaja. Pasta Iela 1-2N, Vecais Taizel's.
                                bastion
                                Na pewno Lipawa ( bo tak brzmi polska nazwa tego miasta) zasługuje na nieco więcej niż pospieszne przemykanie z parasolem w ręce przez uliczki, jak to miało miejsce w moim przypadku. Niestety trafiłem na mały armagedon pogodowy i musiałem bardzo zawęzić tamtejsze peregrynacje. Z drugiej strony...
                                2025-01-10, 22:09
                              • Marianowar_pl
                                Drożdże płynne - jak używać?
                                Marianowar_pl
                                Witam wszystkich,

                                Mam pytanie w kwestii drożdży płynnych, jako że nigdy ich wcześniej nie używałem, to czy ktoś mógłby mi tak łopatologicznie wyjaśnić jak należy je zadawać? Jak je wcześniej przygotowywać?

                                Na instrukcji uzytkowania w np. twoimbrowarze jest...
                                2025-05-12, 16:32
                              • Ahumba
                                Białowieża, Stoczek 16, Fanaberia
                                Ahumba
                                Chociaż Fanaberia znajduje się przy tej samej ulicy co Browar Przełom to dzieli ich ok 1,5 km. Jest blisko wejścia do Parku Narodowego oraz cerkwi. Sala dość sporo z ogródkiem od strony ulicy, w którym od słońca chronią parasole Browaru Markowego. Zresztą na 6 kranach jest tylko Markowe....
                                2025-04-20, 11:44
                              • pebejot
                                Austria, Graz, Weblinger Str. 10, Sudhaus Brauerei & Restaurant
                                pebejot
                                Chyba pierwszy browar restauracyjny w stolicy Styrii, otwarty w 2018 roku.
                                Obiekt zlokalizowany jest z dala od centrum Grazu w okolicy centrów handlowych.
                                250 metrów od browaru znajduje się stacja kolejowa Graz Webling, skąd odjeżdżają pociągi podmiejskie prywatnego operatora GKB...
                                2024-06-06, 11:51
                              • darekd
                                Reden Chorzów, Pils Klasyczny
                                darekd
                                Producent: Grupa Reden Chorzów. 12% ekstr., 4,8% alk.

                                Aromat - na początku łodygowe zielsko od polskich chmieli. Szybko się ulatnia i zostają leciutkie drożdże, zielsko i ciut słodu
                                Piana - zdecydowanie wysoka, szybko większe bąble i opadanie do trwałego kożuszka
                                ...
                                2023-09-12, 00:01
                              • Loading...
                              • Koniec listy.
                              Przetwarzanie...