Dziwny smak piwa

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Johnny123
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2012.09
    • 48

    #1

    Dziwny smak piwa

    Witam ponownie

    mam pytanie odnośnie smaku piwa. Ostatnio byłem u kolegi, który również robił piwko domowe. Oczywiście poczęstował mnie ( dodam , że jego piwo to zwykły Lager z puszki).

    - Barwa świetna, klarowne

    jednak było za bardzo gazowane i przede wszystkim było jakby rozwodnione. Tak jakby ktoś do gotowego piwa dolał wody i nie czuć było takiej goryczki.

    Ja swoje piwo mam dopiero w procesie fermentacji ( moja pierwsza warka) i się zastanawiam co zrobić, albo czego nie aby nie wyszło tak gazowane i tak rozcieńczone.

    macie może jakieś sugestie?
  • kloss
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.03
    • 2526

    #2
    Rozwodnienie to zapewne efekt dodania zbyt dużo wody w stosunku do brewkita/ekstraktu słodowego. Ewentualnie uzupełnienia brewkita cukrem, a nie ekstraktem. W instrukcjach brewkitów piszą, że wystarczy dodać cukier, ale wtedy piwo wychodzi wodniste i płaskie, więc lepiej dodać puszkę ekstraktu.
    Stopień zgazowania zależy od ilości dodanego cukru/ekstraktu na etapie butelkowania.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Axl2
      Słodkie piwo z ekstraktu
      Axl2
      Witam wszystkich,

      Trochę głupio się przyznać ale od kilku lat robię piwo z brewkitu i w końcu pomyślałem żeby spróbować z ekstraktem + chmiel. Chciałbym zrobić słodkie piwo w stylu Raciborskiego, Łomży czy też Krajan Irlandzkie ciemne. Czy jesteście w stanie pomóc w doborze...
      2023-11-12, 22:50
    • bastion
      Łotwa, Ryga, Avotu Iela 74, Alus Rume Trofeja.
      bastion
      Wystarczy przespacerować pieszo z dostojnej starówki kilkanaście minut by znaleźć się w bardziej skromnej zabudowie przeplatanej kamienicami i drewnianymi domami.
      W jednej z takich uliczek mieści się browar Trofeja, który na miejscu posiada wyszynk. Moim zdaniem nie jest to klasyczny...
      2023-03-15, 00:29
    • Grbuy
      Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
      Grbuy
      Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
      2023-11-30, 21:57
    • Javox
      Hvar, Hvar Lager
      Javox
      Dry hoppy lager z ekstraktu 10.4*, alko 4.2%, IBU 15.

      Chmiel: Eclipse.

      Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
      Lacing - trochę było.
      Gaz - średni.
      Barwa - zamglony, jasny żółto pomarańczowy.
      Aromat - słodkawe zioła, potem jakby...
      2025-07-20, 14:26
    • Javox
      Poesiat & Kater's, Poka
      Javox
      Dry Hopped Pils z alko 4.4%.

      "Put On Your Poka Face"

      Chmiele: Cascade, Saaz.

      Piana - więcej na początku potem puchata warstwa.
      Lacing - trochę było.
      Gaz - średni.
      Barwa - opalizujący jasny złoty.
      Aromat - zioła i nuty cytrusów....
      2025-07-16, 19:14
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...