Temperatura fermentacji - wątpliwości

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #16
    Wyjdzie ci piwo mało lagerowe. Lagery fernetuje się w temperaturze znacznie niższej, ok. 10 C. Ale jeśli drożdże masz z zestawu, to i tak masz lagera górnej fermentacji. Nie zaszkodzi, ale otrzymasz piwo zbliżone do ale.

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wogosz
    Po fermentacji w mieszkaniu (23 st.) zabutelkuj i zostaw w tej samej temp. lub trochę wyższej aby piwo dofermentowało i nagazowało się. Łatwo to to sprawdzić - otworzysz np. po 3,5,7 dniach po jednej butelce i będziesz obserwował różnicę w nagazowaniu...
    Jest prostsza metoda. Nalej jedno piwo do butelki PET. Może byc nawet mała, półlitrowa po Coli. Pomacaj codziennie butelkę, jak będzie twarda, to znaczy że piwo jest nagazowane. Nawet nie trzeba odkręcać.

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • dadek
      Miłosław, Wrzesińska 24, Browar Fortuna
      dadek
      Wiele lat temu w Browarze Fortuna był podobno Zlot browar.biz, jednak na pewno w nim nie uczestniczyłem, więc nie było okazji do zwiedzenia tak zasłużonego browaru. Inna sprawa, że 15-20 lat temu był to jednak dużo mniejszy browar. Gdy 7 lat temu głównym piwowarem został Marcin Ostajewski...
      2025-12-02, 01:12
    • RomaNzRumunii
      Kolsch temperatura fermentacji
      RomaNzRumunii
      Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
      2023-11-25, 21:07
    • SielskieWzgorze
      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
      SielskieWzgorze
      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

      W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
      ...
      2024-02-19, 09:28
    • Heisenberg
      Zakażenie czy dalsza fermentacja?
      Heisenberg
      Cześć wszystkim
      Dopiero zaczynam przygodę z piwowarstwem. Zakupiłem zestaw startowy z brew kitem Finlandia Premium Lager i nastawiłem pierwszą warkę. 21 litrów gotowego nastawu, po 2 tygodniach fermentacji w 21 stopniach, na drożdżach z zestawu zlane na cichą (BLG początkowe 10,...
      2025-06-08, 13:55
    • Zaiksik
      Trudne początki
      Zaiksik
      Witam
      Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
      Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
      Wszystko...
      2024-08-27, 17:13
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...