Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić na cichą na te 10?
							
						
					Kolsch temperatura fermentacji
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
	
	
	
	
	
	
	
	Tagi: brak
 - 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
blg mierzone ballingometrem? 5 to sporo jeśli startowały z 11*, ale zależy czy przypadkiem nie zatarłeś na słodko. Ja bym jeszcze poczekał ze 2-3 dni i zrobił pomiar.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie). 
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	4,9% alk.
Aromat - na pierwszym planie ziołowy chmiel, lekki słód
Piana - wysoka, zwarta, trwała z kożuszkiem
Barwa - zamglone jasne złoto
Wysycenie - wysokie, musujące
Smak - dość wyraźny ziołowy chmiel przechodzący w szorstkość, goryczka wyraźniejsza,...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
...- 
							Channel: Kołyska piwowarska
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
- 
							Channel: Kołyska piwowarska
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			
		
	
					
	
	
	Schreckenskammer to dawny koloński browar, którego historia sięgać ma średniowiecza a kres przynosi II wojna, kiedy budynek browaru uległ zniszczeniu w wyniku alianckich nalotów. Na jego miejscu powstał dworzec autobusowy. Przedwojenni właściciele otrzymali nieruchomość w innym miejscu,...- 
							Channel: Niemcy
 
 - 
							
 - 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			Cześć wszystkim,
jest to mój pierwszy post na forum, ale to nie oznacza, że nie szukałem odpowiedzi, w sumie to nie jestem pewien
Zaraz skończy mi się fermentacja burzliwa Stouta z puszki, no i teraz trochę się pogubiłem przez to, że nie mam oryginalnej ulotki....- 
							Channel: Browarnictwo amatorskie
 
 - 
							
 - Loading...
 - Koniec listy.
 
Comment