Früh [Schreckenskammer], Kölsch

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13101

    #1

    Früh [Schreckenskammer], Kölsch

    Schreckenskammer to dawny koloński browar, którego historia sięgać ma średniowiecza a kres przynosi II wojna, kiedy budynek browaru uległ zniszczeniu w wyniku alianckich nalotów. Na jego miejscu powstał dworzec autobusowy. Przedwojenni właściciele otrzymali nieruchomość w innym miejscu, lokal przeniesiono, choć obecnie działa już tylko jako duża restauracja i piwiarnia.

    Obecnie piwo warzy Früh należący do grupy Radeberger (dr. Oetker), która warzy już kilka marek koelschów.

    Oczywiście na stronie o tym nie chwalą:



    Na szczęście nie jest to ich klasyk pod inną nazwą:



    Na potrzeby lokalu warzą nieco mocniejszą wersję o zaw. alk. 5%

    Aromat - początkowo lekkie tony nieco ziołowego chmielu, potem już górnofermentacyjna owocowość (jabłko, ciut gruszki), delikatny słód
    Piana - umiarkowana wysokość, niespecjalnie trwała z nieco dłuższą koronką
    Barwa - słomka/jasne złoto, klarowna
    Wysycenie - średnie, wyraźnie musujące
    Smak - łagodnie cierpkie owoce ze słodszym muśnięciem (jabłko). Lekka, czysta słodowa baza. Umiarkowana goryczka z dłuższym, nieco mineralnym finiszem
    Treściwość - umiarkowana pełnia

    Kolońskie - kraina łagodności o wysokiej pijalności. Gładkie z owocową rześkością, sympatyczne piwko.


  • darekd
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🍺🍺🍺🍺
    • 2003.02
    • 13101

    #2
    Click image for larger version

Name:	P1090567.JPG
Views:	36
Size:	22,5 KB
ID:	2322836

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • darekd
      Pécsi, Világos Sör
      darekd
      Ekstr. 10,4%
      Alk. 4,5%

      https://pecsisor.hu/soreink/pecsi-vilagos/

      Aromat - lekki, nieco owocowy słód, nieco chmielu
      Piana - średnia, dość nietrwała, dłuższa koronka
      Barwa - złoto/ciemna słomka
      Wysycenie - umiarkowane, lekko musuje
      Smak...
      2021-11-20, 02:35
    • bastion
      Łotwa. Liepaja. Pasta Iela 1-2N, Vecais Taizel's.
      bastion
      Na pewno Lipawa ( bo tak brzmi polska nazwa tego miasta) zasługuje na nieco więcej niż pospieszne przemykanie z parasolem w ręce przez uliczki, jak to miało miejsce w moim przypadku. Niestety trafiłem na mały armagedon pogodowy i musiałem bardzo zawęzić tamtejsze peregrynacje. Z drugiej strony...
      2025-01-10, 22:09
    • darekd
      Braumanufaktur Templin (Potsdam), Erntebock
      darekd
      Rzemieślniczy browar z Poczdamu.

      https://www.braumanufaktur.de/

      16,5% ekstr.
      6% alk.

      Aromat - susz owocowy (głównie jabłko), który po przelaniu bardziej przypomina pieczone jabłka, trochę karmelu, minimalny chleb, chmielowe muśnięcie
      Piana -...
      2025-01-25, 23:36
    • darekd
      Gut Forsting [Tilmans Biere], Das Helle
      darekd
      Browar kontraktowy, który prowadzi Ludwig Tilman z Monachium. Piwo uwarzono również dość niedaleko Monachium w browarze Gut Forsting.

      Warzą dolną i górną fermentację, z klasykami trochę eksperymentują, trochę jak w tym wytrawnym exporcie:

      https://www.browar.biz/forum/piwo/...
      2024-11-27, 02:10
    • darekd
      DouGall’s [Amalti], West Coast IPA
      darekd
      Niełatwo było znaleźć pochodzenie tego piwa, bo Amalti to kontraktowiec z kastylijskiego Valladolid a na puszce widnieje jako producent Cervezas Artesanales de Cantabria z Liérganes w Knatabrii. Na ggogle mapsie pod tym adresem widnieje browar DouGall’s. Piwo jest bezglutenowe, a takich właśnie...
      2025-07-27, 01:33
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...