Początkujący - domowe piwo w trybie automatycznym

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • balone
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2012.01
    • 1

    #1

    Początkujący - domowe piwo w trybie automatycznym

    Witam,

    Moje plany to domowa produkcja piwa w pełnej automatyce. Chodzi o bardzo małe ilości - taki mikro browar. Jedna szarża 5-10 litrów.


    Panowie...

    Co trzeba na początek bo szczerze szukam, a nie mogę znaleźć jaki sprzęt jest potrzebny. Chciałbym robić piwko pszeniczne. Oczywiście nie chodzi mi abyście mi doradzali jaką automatykę do tego dobrać, bo tym się zajmę sam. Chodzi o proces technologiczny.


    Pozdrawiam,

    Tomek
  • falcon
    Porucznik Browarny Tester
    • 2004.07
    • 284

    #2
    Trzeba wypić 5-10 litrów dobrego piwa pszenicznego i przemyśleć to jeszcze raz...

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 24135

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika balone
      Witam,

      Moje plany to domowa produkcja piwa w pełnej automatyce. Chodzi o bardzo małe ilości - taki mikro browar. Jedna szarża 5-10 litrów.


      Panowie...

      Co trzeba na początek bo szczerze szukam, a nie mogę znaleźć jaki sprzęt jest potrzebny. Chciałbym robić piwko pszeniczne. Oczywiście nie chodzi mi abyście mi doradzali jaką automatykę do tego dobrać, bo tym się zajmę sam. Chodzi o proces technologiczny.


      Pozdrawiam,

      Tomek
      Po pierwsze wyłącz tryb "leń", po drugie zacznij od: http://www.browar.biz/forum/forumdisplay.php?f=16 . Wysil się trochę
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika balone
        ... Chodzi o bardzo małe ilości - taki mikro browar. Jedna szarża 5-10 litrów...
        Jedynym sensownym rozwiązaniem jest zakup gotowego piwa. Szczerze mówiąc to nawet bałbym się zacierać 1 kg słodu, bo przytakiej ilości parametry zacieru to loteria.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19319

          #5
          Prostsza metoda na 10 litrów:
          Użyć puszkę brewkita na 10 litrów wody, bez dodatków. Automatyka żadna, ale szybko i nic nie musisz budować

          Bardziej zaawansowana:
          Kup kombinację różnych ekstraktów słodowych niechmielonych np. WES i możesz chmielić je do zadanej ilości końcowego produktu obliczając przy tym proporcjonalnie ilość chmielu. Można nawet 5 litrów.

          Najtrudniejsza i pracochłonna:
          Zacieraj słody na 20 litrów w zmechanizowanym kociołku lidlowym ze sterownikiem i mieszadłem (jak ja mam), potem odbierając filtrat rozlej do 2 garnków, by to pomieścić i dodają różne kombinacje ekstraktów (lub tylko chmieleniem) uzyskasz dwie różne warki.
          Automatyka prawie full, ale i tak się cholernie napocisz. Po 2-3 razach i tak dasz sobie z tym spokój.

          Jeśli chcesz się pobawić to pierwsze dwa polecam, ale jeśli myślisz o tym na poważnie to szkoda bawić się w takie mikroskopijne ilości. Co nie znaczy, że nie można. Sam na początku robiłem 8-10 litrowe warki.

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10840

            #6
            Nie słuchaj ich, Twoja przyszłość jest tu
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Ale to jest piwo do zwalczania ślimaków w ogrodzie.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • darekd
                Domowe kupażowanie piw
                darekd
                Jakoś ten temat przez lata się nie pojawił praktycznie. Może mało kto próbował, a myślę że w tej zabawie tkwi potencjał.

                Nie chodzi mi o belgijskie Gueze, które jest kupażem różnych roczników lambica, tylko o mieszanie w domu dwóch (choć można i więcej) gatunków...
                2023-03-06, 23:54
              • etman
                Piwowar nr 53
                etman
                W 53. numerze Piwowara, magazynu dla domowych piwowarów, znajdziemy solidną dawkę inspiracji, wiedzy i humoru. W wywiadzie numeru bohater zdradza, jak z hobby można zrobić pełen etat, a dział stylów skupia się na klasykach w nowym wydaniu: rzemieślniczych lagerach, pilsach i recepturze, która...
                2025-06-17, 20:34
              • etman
                Piwowar nr 52
                etman
                Jest! Piękny, grubaśny i matowy... znaczy się, Piwowar od PSPD w nowej odsłonie jest u nas już w sprzedaży.

                Właśnie zaczytujemy się jak zostać blogierem piwnym.



                Piwowar - polski magazyn dla piwowarów domowych.

                W numerze 52 :
                • Wywiad numeru Nie przetrwamy
                ...
                2025-03-13, 10:16
              • etman
                Piwowar nr 51
                etman
                Właśnie dotarł do nas Piwowar nr 51.

                Numer 51 magazynu "Piwowar" poświęcony jest głównie stylowi barley wine, prezentując jego charakterystykę, zasady degustacji, przepisy i aspekty prawne. Tematyka numeru obejmuje również piwowarstwo domowe, historię naczyń do piwa,...
                2024-12-10, 19:48
              • e-prezes
                lajboCKowe piwo domowe
                e-prezes
                parokrotnie padła taka propozycja (nie powiem z czyjej strony) na spotkaniach krakowskich i mimo, że słabo wierzę (słabej wiary jestem gość) w powodzenie tego przedsięwzięcia to chciałbym spytać drogich forumowiczów jakie miało ono by być - tzn jak w tytule.
                ...no i...
                domowe - lekki pils
                0,00%
                0
                domowe - lekki ciemniak
                9,09%
                2
                domowe - pszeniczne
                4,55%
                1
                domowe - mocniejszy ciemniak
                9,09%
                2
                domowe - mocniejsze jasne
                0,00%
                0
                domowe - koźlak
                45,45%
                10
                domowe - porter
                13,64%
                3
                domowe - klasztorne
                13,64%
                3
                domowe - inne
                0,00%
                0
                domowe - z zaprzyjaźnionego zamiejscowego browaru
                0,00%
                0
                jakieś dobre polskie przemysłowe
                4,55%
                1
                jakieś dobre zagraniczne przemysłowe
                0,00%
                0
                2005-07-15, 15:09
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...