Niemalże trzytygodniowa "cicha" Witbier'a

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • K-2
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2011.06
    • 41

    #1

    Niemalże trzytygodniowa "cicha" Witbier'a

    Witam, jak w temacie - z powodów nagłych wakacji przez prawie 3 tygodnie witbier leżał sobie na cichej fermentacji. Czy w ogóle ma prawo być jeszcze dobry? Chciałbym go od razu butelkować, bo odfermentowało do 1 blg. Jest kwaskowate w smaku, ale to witbier. Niestety jest także trochę cierpkie. Czy to może moje uprzedzenie modyfikuje moje odczucia smakowe? Jeest szansa, że po trzech tygodniach leżenia drożdży w brzeczce piwo się nie zepsuło??
  • Komar_Pafnucy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.08
    • 1114

    #2
    Oczywiście, że jest. Myślę, że nawet całkiem duża.

    Nie wiem tylko czy się dobrze nagazuje.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Komar_Pafnucy; 2013-07-22, 22:19.

    Multitap Crawl
    Multitap Crawl na Facebook

    "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
    Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

    Comment

    • K-2
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2011.06
      • 41

      #3
      czyli nie przejmować się smakiem, czyścić butelki i butelkować?

      Comment

      • K-2
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2011.06
        • 41

        #4
        Mój Boże, jaki ze mnie dureń... Oczywiście chodziło mi o zbyt długą fermentację BURZLIWĄ :/ Tak to jest gdy się pisze posty po 20-godzinnej podróży :/ Tak więc piwo zostało przez 3 tyg w fermentacji burzliwej, stąd moje obawy

        Comment

        • Komar_Pafnucy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2005.08
          • 1114

          #5
          Ja bym zabutelkował. Żal tego piwa a może rzeczywiście przesadzasz. Witbier może być nieco kwaskowy i mieć cierpki finisz. Nawet słynne BJCP ci to powie.
          Ostatnia zmiana dokonana przez Komar_Pafnucy; 2013-07-22, 22:28.

          Multitap Crawl
          Multitap Crawl na Facebook

          "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
          Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

          Comment

          • K-2
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2011.06
            • 41

            #6
            no żal jak najbardziej, bo jest go prawie 30litrów :/ na powierzchni nie ma żadnego kożuszka, pływają tylko takie zbitki jakby, chyba białka, ale nie udało mi się wszystkich przefiltrować po chmieleniu i to chyba są cały czas te same. czy wpływ na tą cierpkość może mieć wysoka temperatura fermantacji? była ona w okolicach 20 stopni, 21 może nawet przez te całe 3 tygodnie.

            Comment

            • Komar_Pafnucy
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2005.08
              • 1114

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika K-2
              czy wpływ na tą cierpkość może mieć wysoka temperatura fermantacji? była ona w okolicach 20 stopni, 21 może nawet przez te całe 3 tygodnie.
              Nie, nigdy nie spotkałem się z czymś takim.

              Jest kilka możliwości cierpkości piwa.
              Jeżeli takie są wszystkie twoje warki to przyczyną może być skład mineralny wody.
              Czasami to po prostu chmiel (ale w witbierze to go przecież nie ma za wiele).
              Niestety może to być też zakażenie, np. dzikimi drożdżami.

              A może po prostu skórka gorzkiej pomarańczy?

              Multitap Crawl
              Multitap Crawl na Facebook

              "Kilgore Trout napisał kiedyś opowiadanie w formie rozmowy między dwoma drożdżami.
              Spożywając cukier i dusząc się we własnych ekskrementach dyskutowały nad celem życia."

              Comment

              • K-2
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2011.06
                • 41

                #8
                No cóż, przelałem do butelek, wyszło tego 48 sztuk Kolor był super, słomkowy :P Za tydzień pewnie nie wytrzymam i machnę jakąś butelkę, to poinformuję o odczuciach
                A jak tak sobie przypominam to faktycznie większość moich warek ma taki lekko cierpki posmak. Może czas zacząć kupować inną wodę do warzenia?

                Comment

                • zgoda
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2005.05
                  • 3516

                  #9
                  Albo sprawdzić pH zacieru. Jak nie zakwaszę odpowiednio to też mi wychodzi cierpkie.
                  Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

                  Comment

                  Related Topics

                  Collapse

                  • e-prezes
                    Osjann, Witbier
                    e-prezes
                    Być może będzie miało potem inną nazwę, ale tak jest na kranie.
                    Jak na pierwszy raz to nie ma efektu wow, ale generalnie jest to odmienne piwo od tego co było dotychczas na kranach browaru. Kolendrę czuć zarówno w zapachu jak i w smaku. Do tego pszeniczne miękkie nuty zbożowe. Nic...
                    2025-03-22, 17:47
                  • Javox
                    Brew By Numbers, 07 Witbier (Orange & Vanilla)
                    Javox
                    Witbier pomarańcza & wanilia z alko 5,0%

                    Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
                    Lacing - sporo.
                    Gaz - średni.
                    Barwa - zamglony jasny żółto-pomarańczowa.
                    Aromat - niezbyt przyjemna kolendra zagłuszająca cytrusy.
                    Smak - podobnie jak...
                    2021-03-13, 20:16
                  • telek
                    Pinta, Pinta Classics Witbier
                    telek
                    Piwo bez większych wad, tak jak w opisie na etykiecie - "klasyka orzeźwienia", "lekkie i pijalne", natomiast pomarańcza bardzo niska, a kolendra wręcz homeopatycznie. Jedyne czego można się przyczepić, to wyczuwalny alkohol - koliduje ze stylem.
                    12,0`Blg
                    5,0% alkoholu...
                    2022-07-09, 22:51
                  • chmielakikrasnystaw
                    Chmielaki Krasnostawskie 2019
                    chmielakikrasnystaw
                    KONSUMENCKI KONKURS PIW
                    49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
                    PIWA ZGŁOSZONE

                    Piwa dolnej fermentacji:
                    Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
                    1. Primator Pumpa – Pivovar...
                    2019-08-07, 13:51
                  • dadek
                    Belgia, Gent, Dok Noord 4B (Hal 16), Dok Brewing Company
                    dadek
                    Tereny poprzemysłowe otoczone kanałami na północ od centrum miasta. Stare budynki fabryczne wykorzystano jako knajpy, restauracje, sklepy, galerie i centra zabaw. Jest też i browar z wyszynkiem na miejscu w dużej hali z charakterystycznymi świetlikami na dachu. Można tu dojechać tramwajem nr....
                    2024-09-19, 03:44
                  • Loading...
                  • Koniec listy.
                  Przetwarzanie...