Chmielenie na zimno - Citra

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • pziombro
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2013.05
    • 11

    #1

    Chmielenie na zimno - Citra

    Witam. Nastawiłem brewkita WES piwo bursztynowe na 12 litrów. Mogę dodać do chmielenia na zimno 50g citry? Czy to będzie zdecydowanie za dużo? To jest moje pierwsze chmielenie na zimno, wiec nie mam rozeznania jak silny aromat wyjdzie z takiej dawki.
  • TTOP
    Porucznik Browarny Tester
    • 2013.03
    • 449

    #2
    Wszystko zależy od tego, jakie piwo chcesz otrzymać. 50g Citry to jednak brzmi jak chmielenie jakiejś AIPA (AIPY?), dla innych styló może to być dużo (choć dla mnie brzmi ok). Jednak, jako, że chmielenie na zimno da Ci tylko aromat, a nie goryczke, waliłbym spokojnie - otrzymasz piękne cytusy, dla mnie taki aromat pasuje do zdecydowanej większości piw, które warzę. Nie spróbojesz, to sie nie dowiesz, a dodatkowy chmiel ochroni Ci piwo przed częścią możliwych zakażeń.Powodzenia
    Ostatnia zmiana dokonana przez TTOP; 2013-10-17, 10:59.

    Comment

    • pziombro
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2013.05
      • 11

      #3
      Z AIPA piłem tylko Rowing Jacka i Atak Chmielu. Aromat w tych piwach jak najbardziej mi odpowiada, więc jeżeli te 50g na 12l da aromat o podobnej sile co w wyżej wymienionych piwach, to będę skłonny dać 50g.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #4
        Szkoda kasy - na 12 litrów dodaj połowę tego, w luźno zawiązanej, wygotowanej pończoszce. Ja daję 50 g na 28 litrów i jest cacy.
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • pziombro
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2013.05
          • 11

          #5
          Dodałem 40 g luzem.
          Czy granulat ma unosić się na powierzchni piwa, czy lepiej żeby opadł na dno? Po jednym dniu większość granulatu opadła na dno.

          Comment

          • Gość

            #6
            40 gram na 12 litrów wg mnie to za dużo.
            Czy opadł czy nie, to bez znaczenia ... jeśli chodzi o chmielenie na zimno.

            Comment

            • TTOP
              Porucznik Browarny Tester
              • 2013.03
              • 449

              #7
              Skoro opadł, to jak chciałbyś teraz spowodować, żeby pływał? Ważne, że jest w piwie, zadziała i - o ile się nie zbrylił - da solidny aromat.

              Comment

              • Cyneq
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2011.12
                • 181

                #8
                Ja to bym się zastanowił, czy solidny aromat chmielu pasuje do goryczki w tym piwie.
                A zapach i "smak własny" bursztynowego WESa to mi raczej do koźlaka pasuje.
                Chociaż dałeś tyle chmielu na aromat, że ten "zapach WES-owo chlebowy" zabijesz spokojnie.

                Comment

                • TTOP
                  Porucznik Browarny Tester
                  • 2013.03
                  • 449

                  #9
                  Poza tym robi piwo najpewniej dla siebie - może lubi taki instensywny (niestylowy itp) aromat? Nikt mu nie zabroni przecież Daj znać jak piwo w swoim czasie

                  Comment

                  • pziombro
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2013.05
                    • 11

                    #10
                    Nie chcę spowodować żeby z powrotem pływał , chciałem się tylko dowiedzieć, czy to że opadł po jednym dniu jest ok?

                    Comment

                    • barsliw
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2013.08
                      • 289

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wojmat74
                      40 gram na 12 litrów wg mnie to za dużo.
                      Czy opadł czy nie, to bez znaczenia ... jeśli chodzi o chmielenie na zimno.
                      Czy ja wiem. U mnie prawie 100g/20L nie "przearomaciło" piwa.

                      Comment

                      • sztetke
                        Porucznik Browarny Tester
                        • 2009.12
                        • 355

                        #12
                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika pziombro
                        chciałem się tylko dowiedzieć, czy to że opadł po jednym dniu jest ok?
                        Zazwyczaj jest odwrotnie jak w życiu, większości nie chce opaść przez długi czas, a tobie opadł szybko.

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • darekd
                          Rohozec, Sky Rider 10
                          darekd
                          Kiedyś browar nazywał się Malý Rohozec od nazwy wsi (obecnie należy do Turnova), ale teraz jest już tylko Rohozec.

                          India Pale Lager
                          10% ekstr.
                          4,6% alk.

                          https://www.pivorohozec.cz/produkt/sky-rider-10

                          Piwo nawiązuję do podobno prawdziwej historii...
                          2025-08-10, 23:41
                        • Javox
                          Hilden, Dunlop & Hume
                          Javox
                          Session Pale Ale z alko 4.0%

                          Chmielenie chmielami Strata i Citra. Na zimno dali Citra, Simcoe i Galaxy.

                          Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
                          Lacing - trochę było.
                          Gaz - średni.
                          Barwa - zamglony, jasny żółto-pomarańczowy.
                          Aromat...
                          2024-03-11, 15:27
                        • darekd
                          De Leite, Paljas Saison
                          darekd
                          Piwo znane:

                          https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-paljas-saison

                          Jednak zmieniło się miejsce - warzy je browar De Leite z Flandrii Zachodniej, a Paljas stał się osobną marką w asortymencie browaru.

                          6% alk....
                          2024-09-07, 23:46
                        • darekd
                          Waszczukowe, Citra Single Hop IPA
                          darekd
                          Ekstr. 16,5%
                          Alk. 7,1%

                          Aromat - po otwarciu wyraźne cytrusy, po przelaniu bardzo niewyraźne cytrusy
                          Piana - niska, zwarta, trwały delikatny kożuszek, zostaje na szkle
                          Barwa - jasne złoto
                          Wysycenie - umiarkowane, musujące
                          Smak - chmiel z cytrusowymi tonami,...
                          2023-09-12, 22:14
                        • darekd
                          Pinta, Right Now Red IPA
                          darekd
                          Seria "Craft"

                          Ekstr. 15%
                          Alk. 6,5%

                          Chmiele: Columbus, Citra, Amarillo

                          Aromat - bardziej słodowy, trochę karmel, muśnięcie owocowe i podprażone, łagodny chmiel z minimalną cytrusowością. Jest złożoność, ale brak intensywności i czystości...
                          2025-10-13, 23:25
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...