Pierwsza "poważna" warka

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sebek_
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.11
    • 148

    #1

    Pierwsza "poważna" warka

    Jak do tej pory udało mi się uwarzyć już dwie warki z brewkitów, jednak chciałbym zabrać się za poważne piwowarstwo od etapu zacierania, w związku z tym czy któryś z bardziej doświadczonych Kolegów i Koleżanek mógłby podzielić się jakąś w miarę prostą recepturą na pierwsze poważne piwo? By samo przygotowanie nie było bardzo skomplikowane, a efekt zadowalający. Generalnie jeśli chodzi o moje gusta to najbardziej odpowiada mi pszeniczniak, ale i dobrym ciemnym piwkiem również nie pogardzę No chyba, że jasne pełne jest najlepszym wyborem na pierwsze udane piwo?
    Piwo to moje paliwo :)
  • anteks
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10855

    #2
    http://www.browar.biz/centrumpiwowar..._z_zacieraniem
    Masz mozliwości warzyć dolniaki?
    Ostatnia zmiana dokonana przez anteks; 2014-01-13, 15:23.
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Makiwara
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2014.01
      • 2

      #3
      Też jestem przed pierwszą warką z zacieraniem i na początek wybrałem Pale Ale. Recepturę można łatwo odszukać. Życzę powodzenia

      Comment

      • sebek_
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2013.11
        • 148

        #4
        A co myslicie o Kolschu ? http://www.browar.biz/centrumpiwowar...koelsch_11_blg
        Piwo to moje paliwo :)

        Comment

        • sebek_
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2013.11
          • 148

          #5
          Ewentualnie Belgijskie Pale Ale ?
          Piwo to moje paliwo :)

          Comment

          • dominik_walkowiak
            Porucznik Browarny Tester
            • 2013.10
            • 335

            #6
            Ostatnia moje zacieranie to zestaw z CP Belgian Pale Ale, wszystko poszło gładko ladny słodowy zapach podczas zacierania.

            Comment

            • sebek_
              Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
              • 2013.11
              • 148

              #7
              Chyba jednak zdecyduję się na BPA, piłem ostatnio Palma i dobrze go wspominam zobaczymy czy wyjdzie w miarę podobnie
              Piwo to moje paliwo :)

              Comment

              • sebek_
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2013.11
                • 148

                #8
                Czy stosując takie proporcje jak w tej recepturze:


                otrzymam coś w stylu Speciale Palm czy raczej bardziej w deseń klasycznego IPA, owocowo - kwiatowego? Bardziej mi zależy by było podobne do Speciale Palm, co ewentualnie zmodyfikować?
                Piwo to moje paliwo :)

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • tomaszjanczyk
                  Pierwsza próba - pytanie na CITO
                  tomaszjanczyk
                  Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

                  W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

                  Zaczynałem około 16:00.

                  Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
                  2020-04-22, 09:46
                • etman
                  Piwowar nr 54
                  etman
                  W 54. numerze Piwowara redakcja zanurza się w świat piw wędzonych. Czytelnik znajdzie tu zarówno fascynującą historię stylu, jak i praktyczne wskazówki dotyczące warzenia najlepszych koźlaków wędzonych w Polsce czy wyjaśnienia naukowe o związkach dymnych w piwie. Uzupełnieniem są kultowe...
                  2025-09-25, 23:46
                • heckler
                  Vlachovo Březí, Vlachova 353, Panský pivovar Vlachovo Březí
                  heckler
                  Vlachovo Březí, to miasto w kraju południowo czeskim, położone w podgórzu Šumavy. Szczyci się bogatą historią sięgającą XIII wieku. Początkowo wieś, później podniesiona do statusu miasteczka, a następnie miasta, zachowało historyczne centrum min. zabytkowy, barokowy zamek i kościół...
                  2025-08-27, 09:46
                • kaczka116
                  Pinta, Pierwsza Pomoc
                  kaczka116
                  Piwo gotowe do oceny
                  2019-11-10, 10:18
                • pebejot
                  Włochy, Treviso, Via della Quercia 2/F, Fabbrica di Pedavena
                  pebejot
                  Browar restauracyjny w Treviso, zlokalizowany niestety w znacznej odległości od centrum miasta.
                  Odległość ok. 3 km pokonaliśmy pieszo, ale można dojechać autobusem komunikacji miejskiej za 4 euro.
                  Po przybyciu na miejscu poczułem się jakbym był gdzieś w Stanach Zjednoczonych....
                  2025-09-27, 15:25
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...