Bardzo mi posmakowało piwko Amber Boy z AleBrowaru, podrzuci (lub skomponuje) mi ktoś z bardziej doświadczonych Kolegów recepturę by uwarzyć coś w podobnym stylu?
							
						
					Coś w stylu Amber Boy
				
					Collapse
				
			
		
	X
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Alebrowar, Amber Boy
 styl: amber ale
 ekstrakt: 12 Blg
 słody: pale ale, pszeniczny, wiedeński, Carared, Carapils
 chmiele: Cascade, Columbus, Willamette
 drożdże: US-05
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 poszukaj receptur Receptury Jacka Kocurka Receptury Jacka Kocurka
 
 
 
 Warka 102, AAA v.3
 
 Zasyp
 
 słód Pale Strzegom - 3kg
 słód maonachijski Litovel - 1kg
 słod karmelowy ciemny Litovel - 0,25kg
 słód karmelowy jasnyStrzegom - 0,25kg
 
 Zacieranie
 
 zasyp na 62°C - 25 minut
 72° - 45 minut
 77°C - 15 minut
 
 Gotowanie 70'/chmielenie
 
 w 10' - 15g Simcoe 2010
 w 40' - 20g Chinook 2011
 w 71' - 15g Citra 2010 i 15g Amarillo 2011
 
 Warka 80: AAA amerykańskie bursztynowe ale
 
 Zasyp:
 
 słód pale ale - 1,5kg[/*]
 słód pilzneński - 1kg[/*]
 słód monachijski - 2kg[/*]
 słód karmelowy jasny Strzegom - 0,2kg[/*]
 słód CaraCristal - 0,4kg[/*]
 
 
 Zacieranie
 
 66°C - 2h[/*]
 78°C - 0,5h[/*]
 
 
 Gotowanie 70'/chmielenie
 
 brzeczka przednia - 10g Centennial (113GPH)[/*]
 w 10' - 10g Chinook (116 GPH)[/*]
 w 40' - 15g Amarillo (148,5 GPH)[/*]
 w 69' - 15g Citra (183 GPH)[/*]Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 A co powiecie na taką recepturę przerobioną według receptury Jacka Kocurka ze składnikami Amber Boy? Prośba o korektę, szczególnie przy zacieraniu, kiedy ciemne słody dodać?
 
 Zasyp:
 
 Pale Ale Strzegom - 3kg
 pszeniczny monachijski Castlle (15 EBC) - 0,5 kg
 wiedeński Strzegom (7-12EBC) - 0,5kg
 Carared Weyermann (40-60EBC) - 0,25kg
 Carapilis Weyermann (2,5-6,5 EBC) - 0,25 kg
 
 
 Zacieranie
 
 zasyp na 62°C - 25 minut
 72° - 45 minut
 77°C - 15 minut
 
 
 Gotowanie 70'/chmielenie
 
 w 10' - 15g Columbus
 w 40' - 20g Columbus
 w 71' - Cascade 15g i Willamette 15g
 
 drożdże: US-05Piwo to moje paliwo :)Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 To Jacka było pyszne, dużo lepsze od przyciężkawego jak dla mnie Amber Boja.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Zacieranie łącznie 2,5h?? Dlaczego tak długo?? Co to ma na celu, albo co to daje? czy to przez któryś z użytych, konkretnych słodów jest to wymagane??
 Warka 80: AAA amerykańskie bursztynowe ale
 
 Zasyp:
 
 słód pale ale - 1,5kg[/*]
 słód pilzneński - 1kg[/*]
 słód monachijski - 2kg[/*]
 słód karmelowy jasny Strzegom - 0,2kg[/*]
 słód CaraCristal - 0,4kg[/*]
 
 
 Zacieranie
 
 66°C - 2h[/*]
 78°C - 0,5h[/*]
 
 
 Gotowanie 70'/chmielenie
 
 brzeczka przednia - 10g Centennial (113GPH)[/*]
 w 10' - 10g Chinook (116 GPH)[/*]
 w 40' - 15g Amarillo (148,5 GPH)[/*]
 w 69' - 15g Citra (183 GPH)[/*]
 Zwykle spotykałem się z przepisami w których zacieranie trwa ok. 1-1,5h, dlatego mnie to zaskoczyło.Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Pewnie przypadek. Ja bym zacierał 90 minut, chyba żebym musiał np. wyjść z domu.  Comment
- 
	
	
	
	
		
	
	
	
		
	
		
			
				
	
	
	
	
	
	
	
	
	
 Jacku, jeszcze pytanie do Ciebie co do warki 102, mianowicie ciemne słody dodać po 45 minutach w 72 stopniach / negatywnej próbie jodowej? czy próba jodowa negatywna w 72 stopniach, następnie wsypanie ciemnych słodów, zacieranie 45 minut w 72 stopniach i podnosimy do 77?Piwo to moje paliwo :)Comment
Related Topics
				
					Collapse
				
			
		
	- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Stosunkowo niedawno otwarty Stosunkowo niedawno otwarty 
 
 Sklep znajduje się na terenie Browaru Amber w Bielkówku, w pobliżu Gdańska. Bielkówko to malownicza miejscowość na Kaszubach, znana z tradycji piwowarskich i naturalnego krajobrazu. Browar Amber, założony w 1994 roku, jest jednym z pionierów piwowarstwa...- 
							Channel: Pomorskie
 2025-07-06, 13:18
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			KONSUMENCKI KONKURS PIW
 49. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2019”
 PIWA ZGŁOSZONE
 
 Piwa dolnej fermentacji:
 Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
 1. Primator Pumpa – Pivovar...
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			KONSUMENCKI KONKURS PIW
 48. OGÓLNOPOLSKIE ŚWIĘTO CHMIELARZY I PIWOWARÓW „CHMIELAKI KRASNOSTAWSKIE 2018”
 Piwa zgłoszone do Konkursu
 
 Piwa dolnej fermentacji:
 Kategoria 1 Piwa jasne w stylu Light Beer o zawartości alkoholu do 3,9% obj.
 1. Birell Lager...- 
							Channel: Festiwale piwne
 
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Ekstr. 12,2% Ekstr. 12,2%
 Alk. 5,5%
 
 Jakie chmiele nie podano.
 
 Aromat - umiarkowanie intensywny aromat chmielu w kierunku słodkich owoców tropikalnych, brzoskwini, minimalnie kokos. Trochę słodu
 Piana - zdecydowanie wysoka, dość trwała, dłuższy kożuszek
 Barwa...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 2025-07-15, 22:04
- 
							
- 
	
	
		
	
	
	
	
	
		
			 Kiedyś był Saison na Madagaskar (niestety parametrów nie pamiętam), ale po lekturze tamtego wątku: Kiedyś był Saison na Madagaskar (niestety parametrów nie pamiętam), ale po lekturze tamtego wątku:
 https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-na-madagaskar
 wiem, że był z dodatkiem przypraw: aframonu madagaskarskiego, skórki bergamotki, pomarańczy...- 
							Channel: Piwo - konkretnie
 
- 
							
- Loading...
- Koniec listy.
 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	 
		
	
Comment