Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Słódy różnych producentów

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sebek_
    Beer Maker
    • 11-2013
    • 148

    Słódy różnych producentów

    Czy słody tego samego typu od różnych producentów różnią się w praktyce czymś poza ceną? Na przykład Pale Ale Weyremann i Strzegom. Poza EBC oczywiście, chociaż w tym przykładzie jest takie same.
    Czy też można nimi swobodnie żonglować (czy tez je mieszać) w zależności od sytuacji?
    Piwo to moje paliwo :)
  • TeDy_beer
    Senior
    • 06-2011
    • 283

    #2
    Zdania pewno będą podzielone. Co do słodów bazowych to według mnie różnicy nie ma pomijając jakieś zrobione ze specjalnych odmian jęczmienia.
    Co do karmelowych to marusia lub dori rozpoczeła gdzieś dyskusję o 'carabzdurach' czyli zastępowania słodów karmelowych zagranicznych tymi ze słodowni strzegom.
    AMEN i :stout:
    Browar Domowy Małe Ale
    Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

    Comment

    • Krzysiu
      Krzysiu
      • 02-2001
      • 14936

      #3
      Różnice są, w zasadzie słody są niepowtarzalne. Mogą mieć zbliżone parametry i dać inne efekty smakowe. Rzecz jasna nie każdy to jest w stanie wyczuć, ale zwróćcie uwagę - w amerykańskich recepturach podaje się dokładnie, jaki słód jakiego producenta jest użyty - właśnie ze względu na różnice między słodami.

      Comment

      • zgoda
        Senior
        • 05-2005
        • 3516

        #4
        Różnice oczywiście są, ale to jest bez znaczenia. Dobre piwo zdolny piwowar zrobi z gwoździa, sznurka i patyków, a marny spieprzy robiąc ze słodu z worka wysadzanego kryształkami Svarovskiego.
        Browar Clair de Lune - zapiski literackie, brewing log, na fejsbóku, blog

        Comment

        • jacer
          Senior
          • 03-2006
          • 9875

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika TeDy_beer Wyświetlenie odpowiedzi
          Co do słodów bazowych to według mnie różnicy nie ma
          Jest, wydajność. Na piwoorgu była dyskusja o słabej wydajności słodów ze Strzegomia. Sam tego doświadczyłem w tym roku. Nawet przedstawiciel słodowni się odezwał i poinformował, że dla piwowarów domowych zaczną sprzedawać z innego zbiornika.

          W wywiadzie Randy Moscher zachęcał do korzystania z różnego rodzajów słodów a nie do zamykania się na kliku, bo efekty mogą zaskoczyć.
          Milicki Browar Rynkowy
          Grupa STYRIAN

          (1+sqrt5)/2
          "Nie ma (...) piwa, które smakowałoby wszystkim. Każdy browarnik, który próbuje takie przygotować, skazany jest na klęskę" - Michael Jackson
          "Dobrzy ludzie piją dobre piwa" - Hunter S. Thompson
          No Hops, no Glory :)

          Comment

          • TeDy_beer
            Senior
            • 06-2011
            • 283

            #6
            Ciekawe, zacznę w takim razie eksperymentować i zwracać większą uwagę na skład zasypu w takim kontekście.
            AMEN i :stout:
            Browar Domowy Małe Ale
            Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

            Comment

            Przetwarzanie...
            X
            😀
            🥰
            🤢
            😎
            😡
            👍
            👎