Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Woda chlorowana

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • schizohatter
    Member
    • 06-2014
    • 30

    Woda chlorowana

    Witam. Powoli z kolegą robimy plan warzenia piwa (chcemy być przygotowani na każdą ewentualność, żeby szybko reagować). Po pierwsze planujemy robić wszystko z połowy proporcji brewkita. Stąd pierwsze pytanie, poza konkursem - czy otwartą paczkę suchych drożdży (to znaczy jej połowę właściwie) należy trzymać w lodówce, czy wystarczy zamknąć w jakimś pudełku, zawinąć trzy razy i schować do szafki? Bo i tak mamy zamiar najpierw drożdże ożywić przed dodaniem ich do brzeczki.

    A teraz pytanie główne - w instalacji wodnej na osiedlu mamy wodę chlorowaną (nawet lekko tak pachnie jak basen ^^). Normalnie tego nie czuć szczególnie w smaku, ale w zapachu i owszem. Oczywiście będziemy jej używać jako tej wody niespożywczej. Pytanie jednak, czy taka woda się nadaje do zacierania i brzeczki, czy potrzebujemy kupować baniaki pięciolitrowe wody mineralnej w Biedronce?

    Będziemy oprócz tego kupować zestaw startowy z zestawem Irish Red Ale z centrumpiwowarstwa.pl i kierować się ich poradnikiem, który chyba jest jednym z najdokładniejszych w polskiej sieci tutoriali (pozdrawiam Twórców. Może tu zajrzą?)

    Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź.
    Last edited by schizohatter; 24-06-2014, 17:22.
  • Krzysiu
    Krzysiu
    • 02-2001
    • 14936

    #2
    Jeśli śmierdzi chlorem, to nie nadaje się.

    Comment

    • schizohatter
      Member
      • 06-2014
      • 30

      #3
      No tak, niestety to było oczywiste, ale wolałem dopytać... Będę w takim razie hulał do Biedry.

      Comment

      • TeDy_beer
        Senior
        • 06-2011
        • 283

        #4
        Zimna woda śmierdzi? Jest chyba jeden sposób, do kwiatków o i ile się nie mylę wodę się odstawia, coby min. chlor odparował. Ale nie wiem czy warte to zachodu.
        AMEN i :stout:
        Browar Domowy Małe Ale
        Członek Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych

        Comment

        • Krzysiu
          Krzysiu
          • 02-2001
          • 14936

          #5
          Na chlor nie ma dobrego sposobu, ponieważ nigdzie nie chloruje się wody chlerem gazowym, tylko podchlorynem wapnia lub sodu, więc dodatkowo ulega zmianie chemia wody. No i aktywny chlor atakuje też rury, więc rośnie zawartość żelaza w wodzie.

          Najprostsze założenie - żadna śmierdząca woda się nie nadaje. Musi być czysta, klarowna, bezbarwna i bez zapachu.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X
          😀
          🥰
          🤢
          😎
          😡
          👍
          👎