Piwo z brewkita + cukier

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • amorph
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2014.06
    • 89

    #1

    Piwo z brewkita + cukier

    Postanowiłem zacząć warzyć piwo w domu ale zanim spróbowałem produkcji ze słodów kupiłem Brewkit Real Ale z Coopersa. Na opakowaniu było żeby dodać cukier i tak zrobiłem a dopiero później na forum przeczytałem jaki to ten cukier jest be i w ogóle. Jednak piwo mam w butelkach (refermentacja z użyciem 150g cukru na 22l piwa). Minęły dwa tygodnie od zabutelkowania i chciałem spróbować czy nie schrzaniło się kompletnie. No i w tej chwili jest dość klarowne, niewiele gazu, smak nie urzeka ale bez kwasu itp. Piwo stało przez te 2 tygodnie w temp 18-20'C. Co z nim dalej robić aby nadawało sie do picia? Nie próbować go póki co? Na forum pisano o tym żeby leżakować po tygodniu na 1'BLG. Mam mozliwosc przechowywania w temp 14-16'C.
  • Glingorth
    Porucznik Browarny Tester
    • 2014.04
    • 283

    #2
    teraz to pozostało Ci tylko uzbroić się w cierpliwość

    Comment

    • anteks
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10855

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika amorph
      Na forum pisano o tym żeby leżakować po tygodniu na 1'BLG. Mam mozliwosc przechowywania w temp 14-16'C.
      Nagazowane to degustuj
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • gwzd
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        • 2012.01
        • 622

        #4
        Leżakowanie przez tydzień na każdy stopień plato tyczy się lagerów -> dolnej fermentacji. Z ejlami, zwłaszcza z puszki, nie ma się co tak cackać
        Ostatnia zmiana dokonana przez gwzd; 2014-06-28, 23:56.

        Comment

        • amorph
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2014.06
          • 89

          #5
          Póki co w smaku ale to nie przypomina. Czy lezakowanie pomoże czy spisać te walkę na straty?

          Comment

          • gwzd
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2012.01
            • 622

            #6
            Od leżakowania lepsze się nie zrobi. Poczekaj aż się lepiej nagazuje i wtedy oceń wedle swojego gustu. Ale na rewelacje smakowe przy takiej ilości cukru (zakładam, że postępowałeś zgodnie z instrukcją brewkita) nie masz co liczyć.

            Comment

            • amorph
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2014.06
              • 89

              #7
              Jednak cukier to był kiepski pomysł. Piwo jest klarowne, odpowiednio nagazowane ale niestety płytkie w smaku i ciężkie w piciu. Brakuje słodowości... Trochę się poprawiło po paru dniach ale nie jest to coś czym chciałbym częstować znajomych. Za tydz znowu spróbuję.

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • kurek93
                Lager coopers
                kurek93
                Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
                2023-01-06, 19:13
              • yavo
                Nienagazowany cydr - help
                yavo
                Kochani, zachciało mi się popełnić cydr z brewkita. Niestety dałem za mało cukru do refermentacji i dwa tygodnie po rozlewie jest po prostu nienagazowany. Co z nim zrobić? Zrobić syrop i strzykawką zadawać nieco porcji do każdej butelki? Syrop + nowe drożdże cydrowe? Wkurzać butelki i...
                2020-05-26, 19:37
              • darekd
                Nepomucen, Nepo No Title
                darekd
                Mam problem z wpisaniem tytułu, bo browar najwyraźniej chciałby zapomnieć o nazwie Nepomucen, ale firma tak jest zarejestrowana...

                Quadrupel w półlitrowej puszce, hm...

                24,5% ekstr.
                10,5% alk.

                Po otwarciu puchy poczułem galaretkę malinową z odrobiną...
                2024-11-29, 00:44
              • dadek
                Annopole 9A, Browar Gzub
                dadek
                Jakoś mi ten Gzub się schował... W Annopolu byłem na corocznym Beer Campie 22-23.06.2019, a dopiero teraz przypadkiem znalazłem notatki. Co prawda to nie mój pierwszy raz na tej imprezie, jednak po raz pierwszy miałem możliwość dokładnego obejrzenia części produkcyjnej. No prawie, gdyż...
                2019-10-02, 02:50
              • heckler
                Czechy, Kamýk nad Vltavou, Kamýk nad Vltavou 96, Malopivovar Hunec
                heckler
                Od 2024 roku miejscowość Kamýk nad Vltavou ma swój legalnie działający browarek. Mieści się on na prywatnej posesji współdzieląc przydomowy garaż. Niestety mieliśmy pecha i dosłownie o godzinę minęliśmy się z właścicielem, który wyjechał na dwa tygodnie
                W domu została...
                2025-08-18, 10:15
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...