Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Weizenbock

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • amorph
    PremiumUżytkownik
    • 06-2014
    • 89

    Weizenbock

    W 4 dni temu warzyłem Piwo Weizenbock

    Przerwa ferulikowa
    Słód pszeniczny ciemny 3kg
    44' C czas 90min

    Przerwa maltozowa
    Słód monachijski i pilzneński po 2 kg
    62' C czas 40min
    Po 20 min dodałem słód Carahell 0,5kg

    Przerwa dekstrynująca
    Dodanie słodu Carabelge 0,2kg
    72' czas 30min

    BLG 15 przed chmieleniem

    Chmielenie Marynka 30g 60 min

    Drożdże WB-06

    Dzis zmierzyłem BLG bo jakoś nie zauważyłem pracy drożdży po rurce. Wyszło 5 BLG czyli coś sie dzieje. Tylko ze sam płyn jest na razie bardzo metny nawet jak na ten styl. Na dole około 1 cm osadu a u góry 1 cm brudnej piany. Po zamierzeniu BLG próbkę spożyłem i przypomina weizenbocka. Czuć pszenicę, goździki i banany.

    Moje pytania:

    Ile trzymać na burzliwej a ile na cichej? Czy cichą zrobić w niższej temperaturze? Jak zlać na cichą bez tego syfu na górze? Opadnie jeszcze?
Przetwarzanie...
X
😀
🥰
🤢
😎
😡
👍
👎